Antarctica - Unieke dierentuin in een koelkast

Achtergronden

Antarctica is een paradijs met een Nederlands tintje. Het is ook een plek waar beroemde ontdekkingsreizigers grenzen hebben verlegd. En sommige zijn omgekomen.

Antarctica (vaak ook als Zuidpool aangeduid) is officieel slechts 200 jaar geleden ontdekt door de mens. Als laatste grote gebied ter wereld. Het is te onherbergzaam voor ons, maar een paradijs voor walvissen, pinguïns en robben. Die opvallend tolerant zijn. De rijkdom is te verklaren door de aanwezigheid van kril, kleine garnaalachtige diertjes die door bijna alles hier met liefde worden verorberd. Tegenwoordig kunnen toeristen dit ijskoude paradijs bezoeken. Een paradijs met een Nederlands tintje.

Het heeft voor veel mensen iets magisch. Een witte wereld waar het gehele jaar extremen heersen. Maar waar desondanks opvallend veel leven is te zien. Op Antarctica is de flora en fauna voor een groot deel uniek. Dit is vooral het domein van de pinguïns. Zeven soorten zijn er hier te zien. Hier kun als mens tussen miljoenen pinguïns staan. En hier kun je verdwalen tussen de ijsschotsen of in de vergezichten.

Antarctica is zo groot dat het als continent te boek staat. Een immens gebied dat (inclusief de omliggende Arctische eilanden) feitelijk bij geen enkel land hoort. Al proberen talloze landen aanspraak op delen ervan te maken. Niet voor het ijs of de natuur, maar de natuurlijke grondstoffen die er (kunnen) liggen. Zoals olie en gas.

De Nederlander Dirck Gerritsz was mogelijk de eerste mens die Antarctica zag.

Het landschap is ongerept en bijzonder ruig: gletsjers, bergtoppen, fjorden en ijsbergen wisselen elkaar af. Met overal kunstwerken van sneeuw en ijs met de wind als sculptuurder. Het wordt wel beschouwd als de laatste 'echte' wildernis van de wereld; dit omdat de hand van de mens hier nog geen grip op heeft gehad.

Meestal wordt aangenomen dat Antarctica pas 200 jaar geleden ontdekt is. Maar het is goed mogelijk dat de Nederlander Dirck Gerritsz de eerste was. Hij leefde van 1544-1608 en was een ontdekkingsreiziger. Volgens het reisverslag van de Amsterdamse koopman Jacob Lemaire staat dat kapitein Gerritsz en zijn bemanning in 1599 Antarctica hebben zien liggen. Met hun schip, het Vliegend Hert, wilden ze via de onderkant van Zuid-Amerika de weg naar Indië openen.

Maar slecht weer zorgde ervoor dat het gehavende schip vijf weken stuurloos ronddreef. De wind bracht hen steeds verder zuidwaarts. Opmerkelijk genoeg is deze claim nooit geloofwaardig gevonden. Terwijl Jacob Lemaire geen onbekende naam was: hij voer in 1616 samen met Cornelisz Schouten als eerste rond Kaap Hoorn en bewees daarmee dat Vuurland een eiland is.

Antarctica heeft altijd talloze avonturiers getrokken. Die als doel hadden het continent in kaart te brengen. Of als eerste de zuidpool te bereiken. Of het magnetisch punt te vinden.

Onder de ontdekkingsreizigers zitten talloze namen die inmiddels wereldberoemd zijn. Of waar zeeën, gebergten of andere landschapskenmerken naar vernoemd zijn.

Als het ijs en sneeuw is verdwenen blijven er op Antarctica slechts grassen over. En dieren.
George Lenard

Tegenwoordig is het tot natuurreservaat verklaarde gebied voor toeristen vanuit Zuid-Amerika en ook Oceanië steeds makkelijker bereikbaar met de boot. En, in meerdere mate, per vliegtuig. Desondanks is de Zuidpool nog een relatief exclusieve bestemming. De meeste toeristen vertoeven enkele weken op een schip en maken diverse excursies. Met een zodiac of te voet. Dit kan zowel vanuit Zuid-Amerika als vanuit Nieuw-Zeeland. Vanuit Australië zijn dagelijkse rondvluchten over Antarctica mogelijk, waarbij een Boeing 747 als excursievliegtuig wordt gebruikt.

Door het klimaat zijn op het Antarctisch schiereiland alleen planten te vinden; en dan ook nog zeer beperkt, slechts twee: Antarctische smele (een grassoort) en Antarctisch parelkruid. Voor de rest zijn er alleen maar mossen en korstmossen (zo'n 350 soorten) te vinden. Deze vriezen 's winters droog om in het voorjaar weer op te leven. Wetenschappers hebben achterhaald dat sommige mossen meer dan 2.000 jaar oud zijn.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Antarctica: een Droomplek.

Reizen naar Antarctica (ook vaak Zuidpool genoemd) is synoniem voor pinguïns en andere dieren, ijsbergen en ongekende natuur. Per boot kun je bijvoorbeeld vanuit Zuid-Amerika deze wereld ontdekken. Wie ook de Falklandeilanden en South-Georgia (absolute hoogtepunten) bezoekt, maakt de 'mooiste reis ter wereld'.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Wandelen tussen dieren als pinguïns en zeehonden. Maar ook orka's en walvissen zien.
  2. Een decor van drijvende ijsbergen, sneeuw en een immense ijsmassa.
  3. Geen huis, wegen of mensen; dit is de laatste grote wildernis op aarde.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Antarctica - Unieke dierentuin in een koelkast

Antarctica - Unieke dierentuin in een koelkast

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Kies de juiste cruise. Zie de jaarlijkse trek van de keizerspinguïns. Kajak tussen de vele dieren. En ontdek de vreemde 'megaherbs'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.