Antarctica - Unieke dierentuin in een koelkast

Beschermd & Onderzoek

Een plek als Antarctica verdient het om goed beschermd te worden. Inmiddels zijn de eerste stappen al genomen, onder meer op het gebied van natuurbescherming. Ook wordt er veel onderzoek gedaan. Hieronder staan enkele belangrijke elementen van deze onderzoeken uit het heden en verleden.

Megaherbs

De opvallende 'megaherbs' komen onder andere voor op Campbell Island, dat vanuit Oceanië te bereiken is.
Twiddleblat

De flora en fauna van Antarctica is heel bijzonder. Wetenschappers hebben op de Auckland Eilanden vreemde bloeiende en vooral ook kleurrijke planten gevonden. Die erg groot zijn, ze worden dan ook 'megaherbs' genoemd. Ze verliezen hun enorme blad in de winter. Door de harde weersomstandigheden hebben de planten zich zo ontwikkeld. Mensen probeerden hier te wonen, maar dat lukte niet. Hun vee bracht echter grote schade toe aan de planten, maar het verwilderde vee werd in 1993 afgevoerd. Sindsdien zijn de 'megaherbs' weer op veel plekken op de Auckland Eilanden te bewonderen.

Reuzenpinguïns en dinosaurussen

Een ander opmerkelijk feit zijn de fossielen van onder meer diverse soorten reuzenpinguïns gevonden. Onder meer op Seymour Island. Wat opmerkelijk is, want overduidelijk blijkt dat dit hele gebied toen veel warmer was. Deze voorlopers van de huidige pinguïn waren erg groot. Ook zijn er op deze immense ijsvlakte talloze botten van dinosauriërs en andere uitgestorven dieren gevonden, waaronder een mosasaurus. Resten van dit waterdier zijn ook in de grotten van Valkenburg gevonden.

Meteorieten

Het gebied rond Antarctica is ook bekend vanwege meteorieten, die na hun crash op de aarde door het harde klimaat bevroren worden en intact blijven. In 1996 maakt NASA bekend dat er in een Mars-meteoriet mogelijk sporen van leven zijn gevonden. Waarna het stil werd, dus waarschijnlijk is er uiteindelijk toch niets gevonden. Maar het onderzoek gaat verder.

Groeiend toerisme

De toenemende helikoptervluchten zorgen voor veel discussie, met name bij milieubeschermers. Deze vluchten worden vanuit de verschillende bases uitgevoerd om toeristen naar bijvoorbeeld pinguïnkolonies of gletsjers te brengen. Natuurbeschermers vrezen dat de uitlaatgassen en de herrie die de vliegtuigen maken op langere termijn een grote impact op het dierenleven hebben. Diverse wetenschappers houden nu niet alleen het gedrag van de hier levende dieren bij, maar ook de impact van de toeristen op de dieren. Regels voor het toerisme zijn officieel vastgelegd in de 'Madrid-protocol', maar navolging van de wetgeving is lastig.

Walvisvangst

De walvisjacht is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Antarctica. Al honderden jaren geleden werden hier massaal walvissen gevangen om hun spek en baleinen. Ook tegenwoordig nog, want nog steeds doodt Japan in de wateren rond Antarctica walvissen. Volgens eigen zeggen voor wetenschappelijke doeleinden, maar internationaal wordt hier weinig van geloofd. Greenpeace blijft actie voeren tegen de vangsten.

Meer info:

Klimaatverandering

Was Antarctica vroeger onbekend, tegenwoordig is het een gebied met een belangrijke functie. Hier is immers de klimaatverandering al overduidelijk te zien volgens veel wetenschappers. Met nog onduidelijke gevolgen voor de langere termijn. Er zijn diverse meetstations die de temperaturen meten, maar ook bijvoorbeeld de afkalving van ijs in de gaten houden. Wat soms wereldnieuws is, zoals in maart van 2008 toen de zogeheten Wilkins Shelf af brak dat onder Zuid-Amerika lag. Dit immense stuk ijs was maar liefst 14.500 km2 groot en scheurde. De enorme ijsbergen dreven de zee in. Ondertussen zijn ook andere grote stukken ijs losgeslagen. Hierdoor denken wetenschappers dat het smelten van het ijs sneller gaat dan tot nu toe is aangenomen.

Koudste plek

Antarctica is de koudste plek op aarde. De laagste meting op de Zuidpool bedroeg maar liefst -89,2 graden. Uit onderzoek blijkt dat de ijskap op sommige plekken bijna 5 kilometer dik is; de gemiddelde dikte is 2,2 kilometer. Het meeste ijs is meer dan honderdduizend jaar oud. En het ijs is goed voor tweederde van de gehele zoetwatervoorraad op de wereld. Opmerkelijk is dat niet heel Antarctica al zolang onder het ijs ligt. Sommige delen, waarvan Dronning Maud Land het bekendste is, was 10.000 jaar voor Christus nog ijsvrij. Nog langer geleden, zo'n 70 miljoen jaar, was dit continent voornamelijk bedekt met naaldbos. Dat hebben wetenschappers achterhaald.

Onderzoeksmekka

Antarctica is een plek waar dieren nog relatief ongestoord kunnen leven. Dus zonder de invloed van de mens. Wetenschappers bivakkeren al decennia hier om het gedrag van de diverse soorten pinguïns, maar ook van andere dieren in kaart te brengen. Maar wordt ook onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de sterren, want dit is donkerste plek ter wereld. En bijvoorbeeld ook naar de luchtkwaliteit en klimaatextremen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Antarctica: een Droomplek.

Reizen naar Antarctica (ook vaak Zuidpool genoemd) is synoniem voor pinguïns en andere dieren, ijsbergen en ongekende natuur. Per boot kun je bijvoorbeeld vanuit Zuid-Amerika deze wereld ontdekken. Wie ook de Falklandeilanden en South-Georgia (absolute hoogtepunten) bezoekt, maakt de 'mooiste reis ter wereld'.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Wandelen tussen dieren als pinguïns en zeehonden. Maar ook orka's en walvissen zien.
  2. Een decor van drijvende ijsbergen, sneeuw en een immense ijsmassa.
  3. Geen huis, wegen of mensen; dit is de laatste grote wildernis op aarde.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Antarctica - Unieke dierentuin in een koelkast

Antarctica - Unieke dierentuin in een koelkast

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Kies de juiste cruise. Zie de jaarlijkse trek van de keizerspinguïns. Kajak tussen de vele dieren. En ontdek de vreemde 'megaherbs'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.