Antarctica - Unieke dierentuin in een koelkast

Mijn hoogtepunten

Een paar uur bij een kolonie kinbandpinguïns laat me alle facetten van de dieren zien.

Van het paren tot het pikken van steentjes van elkaars nest. Wat zuur is, want sommige dieren lopen honderden meters met hun net gevonden steentje voor het nest, als het alweer wordt gestolen. Pinguïns zijn soms ongekend onvriendelijk tegen elkaar, maar toch nestelen ze allemaal bij elkaar.

Een zingende zeehond, ik wist niet eens dat het bestond. Terwijl ik door de sneeuw loop, kijkt een Weddellzeehond me aan. Zijn buik beweegt en ik hoor vreemde geluiden. Ik had het ooit wel eens gezien op televisie, maar dat was toch onderwater? Lage tonen en hoge tonen wisselen elkaar af, het klinkt alsof hij aan het stemmen is. Wetenschappers weten niet waarom ze dit op het land doen hoor ik later. Misschien voor mij?

Als ik opsta schuiven de eerste ijsbergen al voor mijn raam voorbij. Op het dek zie ik er tientallen, als het er geen honderden zijn. IJs om me heen, overal. Immense brokken ijs, onderweg naar hun einde in de warme wateren in het noorden. De kapitein laveert tussen de schotsen door. Af en toe moet hij een kleiner stuk opzij schuiven met de boeg om een grotere te vermijden. Een bizarre wereld, zeker als de zon doorbreekt en het hele kleurenspel verandert. En dan te bedenken dat 80 procent van een ijsberg zich onderwater bevindt.

Adéliepinguïns zien er wat vreemd uit, bedenk ik me als ik bij immense kolonie aan de kust zit. Hun bouw is net iets anders, zeker hun kop. Ze komen opvallend dichtbij om te zien wie zich nu weer bij hun 'huis' aandient. Ik lig op mijn buik om een foto op ooghoogte te kunnen maken, maar ze staan te dichtbij. Dus leg ik de camera maar even weg om te kijken.

Een slok op het zevende continent. Het was geen doel op zich, maar nu ik eenmaal voet op het laatste continent heb gezet moet dat gevierd worden. Tussen de luidruchtige ezelspinguïns en adéliepinguïns neem ik een slokje whisky en proost op Antarctica.

Geen mens. Geen huis. Geen weg. Alleen het niets, het oneindige niets. Het is even wennen, omdat ik me toch wel wat opgesloten voelde op de boot. Maar het is mijn enige middel om te overleven, dus blijf ik nog even aan boord.

Eén van de zodiac-cruises vertrekt bij windstil weer met overal ijs. Links zie ik de Antarctische Peninsula en rechts wat eilanden. Het water is zo stil dat er overal een reflectie te zien is. Soms weet ik niet waar ik moet kijken, zo mooi. Ezelspinguïns springen massaal aan land, ze komen letterlijk het water uit gesprongen. Wie zei dat pinguïns niet kunnen vliegen? Diverse krabbeneters kijken even naar de boot, maar slapen al snel verder. Maar dit staat vooral in het teken van het landschap. Een ongekende ochtend in Antarctica.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Antarctica: een Droomplek.

Reizen naar Antarctica (ook vaak Zuidpool genoemd) is synoniem voor pinguïns en andere dieren, ijsbergen en ongekende natuur. Per boot kun je bijvoorbeeld vanuit Zuid-Amerika deze wereld ontdekken. Wie ook de Falklandeilanden en South-Georgia (absolute hoogtepunten) bezoekt, maakt de 'mooiste reis ter wereld'.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Wandelen tussen dieren als pinguïns en zeehonden. Maar ook orka's en walvissen zien.
  2. Een decor van drijvende ijsbergen, sneeuw en een immense ijsmassa.
  3. Geen huis, wegen of mensen; dit is de laatste grote wildernis op aarde.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Antarctica - Unieke dierentuin in een koelkast

Antarctica - Unieke dierentuin in een koelkast

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Kies de juiste cruise. Zie de jaarlijkse trek van de keizerspinguïns. Kajak tussen de vele dieren. En ontdek de vreemde 'megaherbs'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.