South-Georgia - De dierentuin van Antarctica

Achtergronden

Hier werden talloze natuurdocumentaires opgenomen. David Attenborough bezocht in The Living Planet albatrossen en koningspinguïns. Ook in Frozen Planet komt South-Georgia veel voor.

South-Georgia (ook vaak als Zuid-Georgië aangeduid) ligt net boven het continent Antarctica. Het eiland (met meerdere kleinere eilanden eromheen) is onderdeel van de Antarctische convergentie, wat wil zeggen dat het sterk wordt beïnvloedt door de Antarctische golfstroom. Een stroom vol leven. En hier leven dan ook opvallend veel dieren, met name pinguïns.

South-Georgia is alleen per zee bereikbaar.

Wereldberoemd werd South-Georgia door de diverse natuurdocumentaires die hier werden opgenomen. Waaronder Sir David Attenborough in de bekroonde serie The Living Planet die hier kolonies koningspinguïns en albatrossen bezocht. Maar ook voor de nieuwere BBC-serie Frozen Planet werd het eiland lang bezocht voor onder meer Kergeulenzeeberen en hoe standvastig deze dieren hun territorium verdedigen.

Het afgelegen eiland werd volgens de verhalen voor het eerst gespot door Anthony de la Roché, een Londense handelsreiziger. Hij deed dit in 1675. Mede daarom werd het op vroege landkaarten als Roche Eiland aangeduid. In 1775 hoopte kapitein James Cook dat het eiland een onbekend continent was. Cook meerde er als eerste aan.

Het kerkje in Grytviken.
Corno van den Berg
Maar toen hij later zag dat het toch 'slechts' een eiland was, was de ontdekkingsreiziger erg teleurgesteld. Mede daarom heet het uiterlijke zuidelijke puntje nu nog toepasselijk Cape Disappointment. Cook claimde de eilandengroep in naam van het Koninkrijk Groot-Brittannië. Hij noemde het ‘Isle of Georgia’ ter ere van koning George III. In 1843 werd het eiland onder Brits bestuur gesteld.

Zuid-Georgia vormen tezamen met de Falklandeilanden al eeuwenlang een Brits overzees gebiedsdeel. Het wordt bestuurd vanuit de Falklandeilanden, al is de afstand tussen de hoofdplaats Stanley en King Edward Point op South-Georgia maar liefst 1.455 km. En South-Georgia is alleen per zee bereikbaar. De archipel wordt overigens al decennialang geclaimd door Argentinië. De eilanden waren een belangrijke inzet tijdens de Falklandoorlog in 1982.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

South-Georgia: een Droomplek.

South-Georgia (of Zuid-Georgië) is een natuurparadijs. Vanuit Ushuaia in Argentinië kun je direct met de boot naar Antarctica, maar je kunt ook via de Falklandeilanden en South-Georgia richting de Zuidpool reizen. Waardoor je veel meer hoogtepunten (lees wilde dieren) te zien krijgt.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Op South-Georgia leven vier soorten pinguïns, met honderdduizenden dieren bij elkaar.
  2. Zeeolifanten, kerguelenzeeberen, albatrossen en talloze andere dieren.
  3. Net als de Falklandeilanden is dit een perfecte introductie voor Antarctica.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

South-Georgia - De dierentuin van Antarctica

South-Georgia - De dierentuin van Antarctica

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek vier soorten pinguïns. Stap in de voetsporen van Ernest Shackleton. Sta bij de zeldzame reuzenalbatros. Laat je besnuffelen door een zeeolifant.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.