South-Georgia - De dierentuin van Antarctica

Beschermd & Onderzoek

De overheid heeft drastische maatregelen moeten treffen om het eiland te beschermen. Iets wat ook de toeristen merken. En ooit speelde zich hier een heroïsch
verhaal af.

Walvisvaart en zeehondenjacht

Een wrak en een cruiseschip op South-Georgia.
Corno van den Berg

De eilanden kennen eigenlijk geen permanente bewoning. Al verblijven er altijd wel mensen, waaronder veel onderzoekers. Dit was vroeger wel anders. South-Georgia speelde een belangrijke rol in de walvisvaart en zeehondenjacht. Al in de 18e eeuw was het een basis voor talloze zeehondenjagers. Vanaf de 19e eeuw kwamen de walvisjagers.

De eerste basis voor walvisvaarders werd in 1904 door de Noor Carl Anton Larsen opgericht onder de naam Grytviken. Dat 'pottenbaai' in het Noors betekent, een verwijzing naar de verbrandingspotten voor de walvissen. Het eiland werd voor het eerst permanent bewoond. De basis was tot 1965 in gebruik, totdat de zeeën rond het eiland zo goed als leeg waren gevist. Tegenwoordig is het een wetenschappelijk onderzoekscentrum.

Ratten en andere exoten

Al jaren vecht de overheid tegen indringers. Dit zijn geen mensen, maar wel dieren die in hun kielzog meekwamen. Letterlijk. Waaronder de bruine rat. Hun komst heeft catastrofale gevolgen voor de vele vogels die op South-Georgia broeden. De ratten eten zowel de eieren als de jongen.

Inmiddels is een groot verdelgingsprogramma opgezet, waarbij onder meer helikopters worden ingezet. Grote delen van South-Georgia worden op een natuurlijke manier gescheiden door gletsjers, waardoor deel voor deel kan worden 'schoongemaakt'. Met dodelijke korrels worden de dieren bestreden. Ook leven op South-Georgia rendieren, die door de walvisjagers voor hun vlees en vacht werden gehouden.

Stofzuigen en ontsmettingsbad

Toeristen moeten hun kleding en rugzakken grondig stofzuigen. En als ze South-Georgia betreden hun laarzen of schoenen in een speciaal bad doen. Ook bij terugkomst op de boot moet je je schoenen schoon maken. Dit om te voorkomen dat exotische gewassen zich kunnen vestigen op het eiland en zo het ecosysteem beïnvloeden of zelfs vernietigen. De overheid ziet streng toe op uitvoering van dit protocol.

De bizarre overlevingstocht van Ernest Shackleton

De Endurance zoals hij vastzat in het ijs in 1914.
nb

Antarctica was ooit een belangrijk toneel voor ontdekkingsreizigers. Nadat Roald Admundsen als eerste mens op de Zuidpool was geweest, zocht de Ier Ernest Shackleton naar een nieuwe uitdaging. Hij wilde als eerste mens Antarctica oversteken. Bij deze Trans-Antarctische-expeditie in 1914 zette hij twee schepen in, zijn eigen Endurance en de Aurora. Met een team van zes man per slee zou hij vanuit Vahsel Bay naar de pool vertrekken en via het Ross-ijsplateau, de Aurora in McMurdo Sound trachten te bereiken.

De Endurance raakte al snel vast in het pakijs. Shackleton was hiervoor door walvisvaarders nog gewaarschuwd. De datum was 19 januari 1915. De Ier rekende er op vrij te komen als de dooi in september zou inzetten. Maar het bewegende ijs drukte zijn schip in elkaar. Shackleton probeerde via het ijs Paulet Island te bereiken, 250 kilometer verderop. Hij strandde op 100 kilometer van hun doel. De drie reddingssloepen van de Endurance gingen te water. Na vijf dagen varen roeien bereikte de groep Elephant Island. Waar een klein kamp werd gebouwd. Ze leefden vooral van pinguïns.

Het onbewoonde eiland lag ver van elke scheepvaartroute. Met een klein team probeerde hij met de omgebouwde reddingssloep James Caird het eiland South-Georgia (zo'n 1.800 kilometer noordelijker) te bereiken. Hier waren diverse stations van Noorse walvisvaarders. Na 21 dagen (en een orkaan) bereikten ze de zuidkust. Shackleton besloot de klim over de gletsjers en het gebergte te wagen, om het eiland heen varen was te gevaarlijk. Na 36 uur stonden ze bij het walvisstation van Stromness. Shackleton begon direct aan een reddingsoperatie voor zijn metgezellen op Elephant Island. Na drie mislukte pogingen zag hij op 30 augustus 1915 eindelijk alle 22 leden weer. Ze waren allemaal gezond …

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

South-Georgia: een Droomplek.

South-Georgia (of Zuid-Georgië) is een natuurparadijs. Vanuit Ushuaia in Argentinië kun je direct met de boot naar Antarctica, maar je kunt ook via de Falklandeilanden en South-Georgia richting de Zuidpool reizen. Waardoor je veel meer hoogtepunten (lees wilde dieren) te zien krijgt.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Op South-Georgia leven vier soorten pinguïns, met honderdduizenden dieren bij elkaar.
  2. Zeeolifanten, kerguelenzeeberen, albatrossen en talloze andere dieren.
  3. Net als de Falklandeilanden is dit een perfecte introductie voor Antarctica.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

South-Georgia - De dierentuin van Antarctica

South-Georgia - De dierentuin van Antarctica

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek vier soorten pinguïns. Stap in de voetsporen van Ernest Shackleton. Sta bij de zeldzame reuzenalbatros. Laat je besnuffelen door een zeeolifant.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.