South-Georgia - De dierentuin van Antarctica

Mijn hoogtepunten

Koningspinguïns die gaan zwemmen in zee, ik sta er middenin.

Overal zie ik pinguïns. De dieren wassen zich even in de zee en keren dan weer terug. Massaal komen ze het strand op; ze springen mee met een golf. De dieren spetteren me nat, zo dichtbij komen ze.

Een jonge zeeolifant komt naar me toe gekropen en snuffelt aan mijn broek. Na enkele minuten geeft hij me kopjes. Of heeft hij jeuk aan zijn kop? Twee grote ogen kijken me aan, zo lief. Hij niest een keer luidruchtig en schrikt er zelf van. Ik kijk even snel of ik zijn moeder zie, maar nee. We knuffelen nog even door, maar ik moet helaas gaan. Het jong kijkt me na, hij lijkt bijna teleurgesteld.

Ik loop door Grytviken, een oud walvisvaartdorp. De lucht is donker, een passende sfeer bij dit zwarte verleden van de 'intelligente' mens. De restanten van de verbrandingsketels liggen er nog weg te roesten, net als diverse andere machines en schepen. Al is veel troep zoals asbest al weggehaald, in het water zie ik een rood spoor van roest.

Een zeeluipaard ligt op een ijsschots te rusten, terwijl om me heen zijn prooidieren lopen: pinguïns, maar ook tientallen luidruchtige jonge Kerguelenzeeberen en jonge zeeolifanten. Een zeebeer vind dat ik te dichtbij kom en maakt veel kabaal naar me. Ook komt hij aangerend om me weg te jagen. Ik maak me groot en moet zorgen dat hij me accepteert. Wat prompt gebeurt, al is het wel even schrikken voor hem en mij.

Ik zie een Zuid-Georgische pieper. Hij laat zijn zang horen, het klinkt best vreemd in de mist en tussen de pinguïns. Hij is niet bang en wipt van rots naar rots. Dit is dus de meeste zuidelijke zangvogel ter wereld. Wonderlijk.

Een stuk van de tocht van Ernest Shackleton, dat moet ik doen. Ik loop het laatste deel van zijn ongekende reddingsmissie vanaf Antarctica naar Zuid-Georgia en over het land naar het bemande walvisvaartstation Stromness. Het is lekker weer en dus heb ik mazzel.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

South-Georgia: een Droomplek.

South-Georgia (of Zuid-Georgië) is een natuurparadijs. Vanuit Ushuaia in Argentinië kun je direct met de boot naar Antarctica, maar je kunt ook via de Falklandeilanden en South-Georgia richting de Zuidpool reizen. Waardoor je veel meer hoogtepunten (lees wilde dieren) te zien krijgt.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Op South-Georgia leven vier soorten pinguïns, met honderdduizenden dieren bij elkaar.
  2. Zeeolifanten, kerguelenzeeberen, albatrossen en talloze andere dieren.
  3. Net als de Falklandeilanden is dit een perfecte introductie voor Antarctica.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

South-Georgia - De dierentuin van Antarctica

South-Georgia - De dierentuin van Antarctica

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek vier soorten pinguïns. Stap in de voetsporen van Ernest Shackleton. Sta bij de zeldzame reuzenalbatros. Laat je besnuffelen door een zeeolifant.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.