Sundarbans - Mega-moeras met mensenetende tijgers

Achtergronden

Dit is het grootste mangrovengebied ter wereld. Dat op de grens van India en Bangladesh ligt. Hier stromen drie rivieren in de Baai van Bengalen.

De lokale bewoners dragen een masker met een gezicht erop. Op hun achterhoofd, zodat ze niet van achteren worden aangevallen door tijgers. Want de Sundarbans is de enige plek ter wereld waar tijgers echte menseneters zijn. Dit grootste mangrovemoeras ter wereld ligt op de grens van India en Bangladesh.
 
Op het eerste oog is dit helemaal geen Droomplek. Het gebied (dat maar liefst 10.360 km2 omvat) ziet er eentonig uit, het is erg ontoegankelijk en is vooral anti-mens. Overal zie je water, modder, ondoordringbare bossen en lastige insecten. Maar in dit tropische vloedbos laat de natuur zijn veelzijdigheid zien. In een opvallende diversiteit. En de mens? Die moet zich aanpassen. Door de ontoegankelijkheid wordt het weinig bewoond. En weinig bezocht door toeristen.

De Sundarbans is de enige plek ter wereld waar tijgers echte menseneters zijn.

De levensader van het gebied zijn drie krachtige rivieren die uiteindelijk in de Baai van Bengalen stromen. Maar door de getijdenstroom wordt het water bij vloed als het ware terug geduwd. Waardoor veel wadden en diverse van de in totaal 56 eilanden dagelijks overstromen. En in het natte seizoen overstroomt een groot deel van het gebied. Mangrovebomen zijn de enige die in dit zoute klimaat kunnen overleven.

Een groep visser in de Sundarbans.
Sayamindu Dasgupta
Volgens wetenschappers is deze delta door de eeuwen heen boven de zeespiegel komen te liggen. De nieuwe landmassa ontstond doordat de aardkorst van India tegen de aardkorst van het Euraziatische platteland opbotste. Een proces dat rond de 5e eeuw na Christus eindigde. De rivieren brengen sediment mee dat zich nestelt tussen de wortels van de mangroven. Inmiddels ligt het grootste deel van het gebied (zo'n 62 procent) in Bangladesh.

Overigens is de fauna nog slechts een deel van wat er ooit leefde in het gebied. Nadat het land boven het water was uitgestegen ontwikkelden de drogere stukken zich tot grasvlaktes met hier en daar plukken regenwoud. Met de bijbehorende rijkdom aan leven. De mens heeft door de eeuwen heen veel van de drogere stukken omgezet in landbouwgrond.

Aan het begin van de vorige eeuw werd de roep om bescherming groter. Een wet in 1911 zorgde ervoor dat stukken land niet meer zo maar mochten worden geclaimd. Dit zorgde voor een ommekeer, maar voor de meeste dieren was het te laat. Simpelweg omdat het overgebleven gebied te zout was voor hen om te leven. Feitelijk zorgt nu de ontoegankelijkheid en het wassende water ervoor dat er niet meer land verloren gaat.

De rijkdom hier is groot. Wetenschappers hebben 58 soorten zoogdieren geteld, 55 soorten reptielen en minimaal 248 soorten vogels. In het water leven 210 soorten vissen, waaronder alleen al 32 soorten garnalen. In het park zijn 334 soorten planten geteld. Allemaal zijn ze gewend aan het zoute water. Daarnaast herbergt de Sundarbans 14 soorten mangroves. De Sundari-boom is lokaal beroemd vanwege zijn lengte. Deze boom komt met name op het drogere deel veel voor. Het onderzoek naar de flora en fauna gaat ondertussen door, aangezien sommige delen niet of nauwelijks zijn onderzocht.

Door de enorme hoeveelheid aan diersoorten kom je altijd wel wat tegen. Desondanks is de Sundarbans geen safarigebied. Bezoekers komen hier niet om veel dieren te zien; je zult het hier vooral moeten doen met de vogels. De meeste andere dieren zijn schuw of worden liever vermeden, zoals de tijgers. Maar bezoekers komen hier om één van de meest ongerepte gebieden ter wereld te bezoeken. En om te snappen hoe één van de belangrijkste ecosystemen ter wereld werkt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Sundarbans: een Droomplek.

IInformatie: De Sundarbans op de grens van India en Bangladesh zijn het grootste mangrovenmoeras ter wereld. Hier komen drie krachtige rivieren uiteindelijk uit in de Baai van Bengalen (Bengal Bay). Waar tijgers jagen op mensen, een fenomeen dat alleen hier gebeurt.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De kans om een tijger in de Sundarbans te zien is klein, maar aanwezig.
  2. Vissers van de Tarjali gebruiken getrainde otters om vissen te vangen./li>
  3. In dit immense gebied leven talloze andere dieren, waaronder dolfijnen.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Sundarbans - Mega-moeras met mensenetende tijgers

Sundarbans - Mega-moeras met mensenetende tijgers

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek de gevreesde mensenetende tijgers. Leer hoe de bevolking omgaat met de constante dreiging. Zie de vissers met getrainde otters.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.