Sundarbans - Mega-moeras met mensenetende tijgers

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de relatie tussen mens en tijger, maar ook over stroperij, de eerste bewoners, de beroemde ottervissers en meer.

Werelderfgoed

De UNESCO besloot de Sundarbans op te nemen in de prestigieuze lijst van Werelderfgoederen. In 1987 werd het Indiase deel toegevoegd aan de lijst, in 1997 volgde het deel in Bangladesh.  

Mensenetende tijgers

Een visser doet bij een andere visser een masker op tegen de tijgers.
Bangla

Om het hoofd te bieden aan de aanvallen van de tijger dragen veel bewoners een gezichtsmasker op het achterste deel van hun hoofd als ze aan land gaan. Maar dit werkt niet altijd, sommige tijgers hebben het trucje inmiddels door. Parkwachters hebben in hun uniform speciale schoudervulling zitten, waardoor de tijger zijn tanden niet zetten in de ruggenwervel. Daarnaast worden er op diverse plekken dummypoppen in auto's neergezet. Als de tijger aanvalt en in de pop bijt krijgt hij een elektrische stoot, waardoor hij mensen gaat associëren met elektriciteit.

Grote vraag is waarom de tijgers hier wel jagen op mensen en in andere delen van Azië niet. Wetenschappers hebben hiervoor verschillende theorieën:

  1. De vloedwerking van het zeewater zorgt ervoor dat de urinevlagen die de dieren afzetten om hun territorium af te bakenen wegspoelen. Hierdoor is de enige manier voor ene tijger om een territorium te houden alles aan te vallen dat het gebied betreedt.
  2. Een andere mogelijkheid is dat de dieren gewend zijn geraakt aan menselijk vlees. Vloedgolven zorgen in dit deel van de wereld voor veel doden, die door de stroming het gebied instromen. Tijgers eten de lijken en krijgen zo een 'honger' naar mensen.
  3. Het gebied is door de vloedwerking erg nat en glad. Tijgers hebben moeite om op prooidieren te jagen. Mensen verplaatsen zich in boten en zijn een makkelijke prooi als ze bijvoorbeeld ergens gaan vissen.
  4. Het water in het hele gebied is relatief zout. Normaal gesproken drinkt een tijger zoet water, maar hier kan hij niet anders. Misschien zorgt het ervoor dat de tijger hierdoor continu gestresst is en daardoor extreem agressief wordt. Inmiddels zijn diverse zoetwatermeren aangelegd in het gebied, maar het doden blijft doorgaan.
  5. In de Sundarbans heeft het vele water de dieren beschermd tegen de jagers, die in andere delen van Azië de tijger zo goed als heeft uitgeroeid. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat de tijger de mens altijd als prooidier heeft gezien, maar dat de jacht de dieren zo bang voor de mens heeft gemaakt dat ze hiermee op de meeste plekken zijn gestopt.

Stroperij

De tijger in dit gebied is nog relatief weinig onderzocht. Maar ook in dit mensonvriendelijke gebied wordt gestroopt. Diverse organisaties proberen de lokale bevolking te beschermen voor de dieren alsook de dieren te beschermen voor de mensen.

Uitsterven

In 1973 werd in India project Tijger gestart om het uitsterven van het nationale symbool te beschermen. Talloze voormalige jachtgronden van de maharadja's werden omgedoopt tot nationaal park. Op dit moment zijn er nog 27 parken waar tijgers voorkomen in India. Althans op papier, want stroperij is nog steeds een groot probleem. In China worden de botten voor medicinale doeleinden gebruikt, terwijl de vacht een voor veel Aziaten een statussymbool is. Ook in de bijna ontoegankelijke Sundarbans worden geregeld sporen van stropers gezien.

Eerste bewoners

De eerste mensen die hier kwamen verkenden de moerassen rond 400 voor Christus. Van hen zijn diverse viswerktuigen gevonden. De eerste permanente bewoners kwamen hier rond de 5e eeuw na Christus en worden Veddoids genoemd. De bewoners kampten met ziektes en vooral het onbetrouwbare water. Maar na de elfde eeuw rukte de mens steeds meer op in het gebied, dat toen nog dubbel zo groot was. Onder meer voor de verbouw van rijst werd steeds meer land geclaimd.

Ottervissers

De ottervissers van de Sundarbans zijn beroemd. Leden van de Tarjali vangen wilde otters en gebruiken de dieren om vis, garnalen en kreeften te vangen. Wat op een bijzondere manier gebeurt. De otters zitten aan een touw dat om hun nek hangt. De vissers laten een net zakken naast hun boot, waarna ze de otters het water insturen. De dieren jagen instinctief de vissen bij elkaar, waarna de vissers op het juiste moment het net ophalen. De buit wordt netjes gedeeld met de otters. De vissers leven in hun bootje op het water, ze maken er hun eten en slapen er.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Sundarbans: een Droomplek.

IInformatie: De Sundarbans op de grens van India en Bangladesh zijn het grootste mangrovenmoeras ter wereld. Hier komen drie krachtige rivieren uiteindelijk uit in de Baai van Bengalen (Bengal Bay). Waar tijgers jagen op mensen, een fenomeen dat alleen hier gebeurt.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De kans om een tijger in de Sundarbans te zien is klein, maar aanwezig.
  2. Vissers van de Tarjali gebruiken getrainde otters om vissen te vangen./li>
  3. In dit immense gebied leven talloze andere dieren, waaronder dolfijnen.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Sundarbans - Mega-moeras met mensenetende tijgers

Sundarbans - Mega-moeras met mensenetende tijgers

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek de gevreesde mensenetende tijgers. Leer hoe de bevolking omgaat met de constante dreiging. Zie de vissers met getrainde otters.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.