Angkor - Grootste religieuze bouwwerk ter wereld

Achtergronden

Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Maar geleerden vragen zich nog steeds af waarom Angkor, de omliggende stad, ooit ten onder is gegaan.

Angkor is een opvallende versmelting van culturen. Maar het is vooral het ongekroonde overblijfsel van het eens machtige Khmer-rijk. Beroemd vanwege zijn rijke decoraties. De hoofdtempel, Angkor Wat, is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Dat ook nog eens wordt omgeven door meer tempels van koningen. Idyllisch midden in de jungle in Cambodja. Het ligt bij het stadje Siem Reap.

Angkor is de absolute publiekstrekker van Cambodja. Deze tempel werd gebouwd ten tijde van het Khmer-rijk. Dat duurde van 800 tot en met 1450 na Christus. Het was de gewoonte van koningen om tijdens hun heerschappij nieuwe tempels te bouwen voor de god-koning. Om de tempels werden nieuwe steden gesticht. Dit gebeurde vaak op plekken waar de landbouwgrond zeer vruchtbaar was. Zo ook koning Suryavarman II, die een locatie aan de rivier de Siem Reap uitkoos; het tegenwoordige Angkor.

Angkor Wat is de grootste tempel van Angkor en de absolute trekpleister.

Het gehele tempelcomplex beslaat ongeveer 100 km2. Angkor Wat is de grootste tempel en de absolute trekpleister. Deze tempel vol gedetailleerd beeldhouwwerk beslaat alleen al ruim 1 km2. Volgens wetenschappers is hij gebouwd tussen 1113 en 1150. Dit was tijdens de regeerperiode van Suryavarman II. Volgens onderzoekers moeten duizenden mensen hebben gewerkt aan de tempel, waarbij ook olifanten werden ingezet om de massieve stenen blokken te verplaatsen.

De cijfers van deze tempel zijn indrukwekkend. Hij is in etages gebouwd. De onderste etage meet 187 bij 215 meter en is 3,2 meter hoog. De middelste etage meet 100 bij 115 meter en is 6,4 meter hoog. De bovenste etage meet 75 bij 73 meter en is 12,8 meter hoog. Door de hoofdtoren van 42 meter ligt het hoogste punt van de tempel op 65 meter.

Rondom de tempel ligt een 200 meter brede gracht waarin trappen naar het water zitten. Daaromheen lag de oude stad Angkor, die ooit het centrale punt was van het Khmer-rijk. Recente NASA-beelden tonen aan dat deze stad ooit een omvang van zo’n 1.000 km2 moet hebben gehad. Ook werd een immens irrigatiesysteem zichtbaar.

Maar de stad en alles eromheen is door de eeuwen heen zo goed als verloren gegaan, omdat de meeste huizen en andere gebouwen gemaakt waren van hout. De tempels moesten de tand destijds doorstaan en werden daarom gemaakt van zandsteen.

In de jaren erop bouwden talloze andere koningen ook tempels rond Angkor Wat. Zoals het veel minder bekende Angkor Thom, gebouwd door Jayavarman VII (1181-1201). Hij liet in het centrum ervan de Bayon bouwen, het meest complexe en tevens meest mysterieuze gebouw van Angkor. Deze tempelberg van steen verrees aan het begin van de 13e eeuw. Maar dit gebouw werd vaak herbouwd en aangepast, waardoor een woud aan torens ontstond.

Angkor ging uiteindelijk ten onder. Wetenschappers hebben verschillende theorieën over de oorzaak daarvan. Een daarvan is dat de continue plunderingen door het koninkrijk Ayutthaya, dat tegenwoordig Thailand heet, de ondergang betekende. Halverwege de 15e eeuw was de situatie te gevaarlijk geworden, waardoor de bevolking verhuisde naar het gebied rondom het huidige Phnom-Penh. En Angkor raakte in de vergetelheid, slechts enkele monniken bleven achter. Langzaam heroverde de natuur het gebied; de jungle overwoekerde langzaam de tempels.

Een andere theorie is dat de stad letterlijk uit zijn voegen groeide en ten onder ging aan overbevolking. Door het toenemende aantal mensen raakte het voedsel langzaam op. De landbouw kon niet alle hongerige monden meer voeden, waardoor veel mensen weg trokken. En de stad uiteindelijk haar status kwijt raakte.

Ondanks dat veel verhalen over Angkor het Westen bereikten, stuitte pas rond 1900 een expeditie onder leiding van Franse naturalist Henri Mouhot op het complex. En dat terwijl ze op zoek waren naar onbekende dieren. Archeologen zijn vervolgens decennialang bezig geweest de betekenis ervan te onderzoeken.

Desondanks is het precieze doel van Angkor Wat niet duidelijk. De meeste geleerden en volgelingen menen dat de tempel uiteindelijk een mausoleum was voor Suryavaman. Het gebouw ligt naar het westen toe, wat meestal bij een grafmonument is. Aan de versieringen is duidelijk te zien dat Suryavarman II het gebouw wijdde aan de god Vishnu. Vishnu wordt vaker met de westelijke windrichting in verbinding gebracht.

Maar niet alle wetenschappers zijn ervan overtuigd dat Angkor Wat een tempel was. Andere theorieën zijn onder andere dat Angkor Wat mogelijk een astronomisch observatorium was. Of een soort beeltenis van het universum. Of een weergave van de vier tijdperken in het hindoeïsme.

De inmiddels algemeen geaccepteerde gedachte achter Angkor Wat is redelijk gecompliceerd. Met een hindoeïstische achtergrond. Vanuit een oerzee rijst een heilige berg op, die het middelpunt van het heelal symboliseert. Om het nog ingewikkelder te maken staat de brede gracht rondom het bouwwerk voor de kosmische berg die oprees uit de oerzee. Deze waterreservoirs werden aangelegd voor bevloeiing van de rijstvelden.

De andere tempels van Angkor bieden een opvallende mix van hindoeïstische en boeddhistische versierselen. Een teken van de versmelting van culturen die al rond de christelijke jaartelling op gang kwam. Zo reisden brahmanen, leden van de priesterkaste van India, tot diep in Indo-China. Later volgden boeddhistische zendelingen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Angkor: een Droomplek.

Angkor (of Angkor Wat naar de belangrijkste tempel) in Cambodja is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Andere hoogtepunten zijn de overige tempels en talloze ruïnes. Waar je kunt wandelen of fietsen om ze te zien. Of per olifant reizen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De imposante hindoeïstische tempel Angkor Wat.
  2. Angkor Thom is volgens wetenschappers de oude hoofdstad van Angkor.
  3. Nederlanders hielpen bij de restauratie, iets dat nog steeds bezig is.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Angkor - Grootste religieuze bouwwerk ter wereld

Angkor - Grootste religieuze bouwwerk ter wereld

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Word stil bij de beroemde Angkor Wat. Fiets tussen de vele tempels. Bezoek een drijvend dorp. En zie de zonsondergang op een olifant.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.