Angkor - Grootste religieuze bouwwerk ter wereld

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de meest belangrijke restauratieprojecten die hier in Angkor plaats hebben gehad. Daarnaast wordt ook de rol van de Nederlanders belicht.

Illegale roof

Illegale roof is één van de grotere problemen in Angkor. Het gebied is te groot om volledig te beschermen. Met name rijk gedecoreerde beelden zijn populair onder dieven. Ze worden soms brutaal uit de tempels geslagen en verdwijnen in het zwarte circuit. Zo zijn foto's op internet opgedoken en kun je deze beelden op markten van bijvoorbeeld Bangkok in Thailand tegen komen. Wie rondloopt op Angkor ziet herkent de talloze hoofdloze beelden eenvoudig.

Nederlanders

Nederlanders hebben bij de restauratie van de diverse tempels een opvallende rol gespeeld. In 1929 introduceerden een groep koloniale Nederlanders ter plekke een manier om de tempels goed te restaureren. Een techniek die ze eerder al bij de Borobudur-tempel op Java in Indonesië hadden gehanteerd. Ze brachten eerst het monument volledig in kaart, haalden toen steen voor steen weg, om ze vervolgens allemaal opnieuw neer te leggen. En te verstevigen waar nodig. Bij deze methode werden in Angkor veel nieuwe ontdekkingen gedaan. Van veel waardevolle onderdelen werd bijvoorbeeld eindelijk de bijborende betekenis duidelijk.

Restauratie

Bij Angkor zijn vaak op diverse plekken restauratieprojecten te zien. Hier wordt het toegangspad van Angkor Wat hersteld.
Maureen K

Al decennialang worden delen van Angkor gerestaureerd. Maar ook worden de talloze beelden en voorwerpen die hier zijn gevonden in kaart gebracht. Zodat een duidelijker beeld ontstaan van bijvoorbeeld een van de meest belangrijke tempels, Angkor Thom. Maar ook rond Angkor Wat zijn de afgelopen jaren talloze restauratieporjecten uitgevoerd. Deze onderzoeken worden onder meer gefinancierd met geld uit Frankrijk, de voormalige koloniale bezetter.

Banteay Srei Conservation Project

Een van de meest ingewikkelde restauratieprojecten was bij het afgelegen Banteay Srei. Dit complex kent hoogwaardige basreliëfs, maar het hoge waterniveau ter plekke zorgt voor erosieproblemen. Mede daarom riepen de Cambodjanen de hulp in van Zwitsers. Van 2002 tot 2005 werd een immens drainagesysteem aangelegd om het vele water te reguleren. Wat opvallend goed is gelukt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Angkor: een Droomplek.

Angkor (of Angkor Wat naar de belangrijkste tempel) in Cambodja is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Andere hoogtepunten zijn de overige tempels en talloze ruïnes. Waar je kunt wandelen of fietsen om ze te zien. Of per olifant reizen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De imposante hindoeïstische tempel Angkor Wat.
  2. Angkor Thom is volgens wetenschappers de oude hoofdstad van Angkor.
  3. Nederlanders hielpen bij de restauratie, iets dat nog steeds bezig is.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Angkor - Grootste religieuze bouwwerk ter wereld

Angkor - Grootste religieuze bouwwerk ter wereld

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Word stil bij de beroemde Angkor Wat. Fiets tussen de vele tempels. Bezoek een drijvend dorp. En zie de zonsondergang op een olifant.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.