Chinese Muur - Grootste bouwwerk van de mens

Achtergronden

De Chinese Muur spreekt al tijden tot de verbeelding. Het laat de inventiviteit van de mens zien. Want deze ruim 6.300 km lange megaklus was verre van eenvoudig.

Om zichzelf te beschermen bouwden de keizers in China de Muur. Een ingenieus bouwwerk dwars door de Gobi-woestijn, over modderige vlaktes, langs steile bergen en uitmondend in de Stille Zuidzee. Met een lengte van 6.300 kilometer is de Muur het grootste bouwwerk dat de mens ooit heeft gemaakt.

De Chinese Muur spreekt erg tot de verbeelding. En, de Muur zou het enige door mensen gemaakte bouwwerk zijn dat vanaf de maan of vanaf de ruimte is te zien. Het is echter niet waar. De muur is dan wel gigantisch lang, maar veel te smal om vanaf zo'n afstand te kunnen zien. Dit bevestigde, tot grote teleurstelling van heel China, de Chinese astronaut Yang Liwei in oktober 2004. Maar de Amerikaanse astronaut Leroy Chiao levert in 2005 fotografisch bewijs dat de Muur wel degelijk te zien is vanuit de ruimte. Zij het niet vanaf de maan, maar vanaf het ruimtestation ISS.

Dit immense bouwwerk vertelt een bijzonder stuk geschiedenis uit de Chinese dynastieën. Een relaas over oorlog, economische bloei, vrije handel en 'barbaarse nomaden'.  En niet over één muur, maar over zo’n twintig muren die in 2.000 jaar tijd zijn gebouwd.

Wetenschappers gaan er van uit dat rond 200 voor Christus werd begonnen aan de megaklus.

De cijfers zijn verbijsterend. Volgens berekeningen hebben meer dan een miljoen mensen gewerkt aan de muur. Maar ook meer dan een miljoen mensen hebben de muur bewaakt. Door de eeuwen heen zijn er meer dan duizend uitkijkposten en torens gebouwd. De muur was gemiddeld 7 tot 8 meter hoog. Onderaan was de muur 6,5 meter en bovenaan 5 meter breed. Per arbeider die aan de muur werkte waren er 6 anderen nodig om hem van materiaal en voorraad te voorzien.

Wetenschappers gaan er van uit dat rond 200 voor Christus werd begonnen aan de megaklus. Onder leiding van China's eerste keizer, Qin Shi Huang, de stichter van de Qin-dynastie. Ook de navolgende Han- en Mingdynastieën breiden de muur gaandeweg uit. Met name de Ming bleken grootse muurbouwers. Het merendeel van wat nu nog te zien is stamt dan ook uit de Mingdynastie.

Ondertussen was wel de reden voor de bouw veranderd. Djenghis Khan en zijn gevreesde Mongoolse troepen hadden tussen 1211 en 1215 weinig problemen met de muur. En na jaren van onderdrukking wierp Ming de Mongoolse dynastie weer omver. Hij wilde absolute zekerheid dat deze 'barbaren' nooit meer zouden regeren over China.

Het lijkt meer op een heuvel, maar dit is toch echt de Chinese Muur.
Mark
Bij het bouwen werd goed naar het landschap gekeken. Steile rotsen en rivieren werden gebruikt als natuurlijke barrière. De muur zelf is van diverse materialen gemaakt. En omdat het vervoer van bijvoorbeeld stenen bijna niet te doen was werden vooral lokale materialen gebruikt. De Qin-muur was de eerste verdedigingslinie die verscheen. Hierbij werden vooral stenen gebruikt, de meeste lagen los, maar soms werden complete rotspartijen afgebroken.

Ook werd een deel gemaakt met een verplaatsbare bekisting van hout. Daarin legden de werkers een laag zand van ongeveer 10 centimeter, die ze vervolgens met hun voeten stevig aandrukten. Waarna de volgende laag volgde. Daarna haalden ze de bekisting weg om deze verderop neer te zetten. Ze smeerden het geheel af met vette klei die hard werd in de zon.

Bij de Han-muur in de Gobi-woestijn was het zand eigenlijk te fijn voor deze manier van werken. Dus werd als ondergrond twijgen van rode wilgen gebruikt. Deze werden vermengd met het zand en een beetje water, dat stevig werd aangestampt. Ook hier werd laag voor laag gebouwd, tot het zo'n zes meter hoog was. Het deel in de woestijn is beroemd vanwege de vele ruïnes.

De Ming-muur bestaat voornamelijk uit bakstenen. Deze (of goedgevormde stenen) vormen ook nu nog het fundament. Ze werden stevig gemetseld met kalksteencement; zo stevig zelfs dat onkruid er niet makkelijk op kan groeien. Daar waar geen stenen voorhanden waren werden geperste aarde gebruikt. Deze werd speciaal behandeld zodat het zo hard als steen werd.

Met de bouw van de muur waren de Chinezen hun tijd ver vooruit. Desondanks worden nog steeds delen van de muur ontdekt. Zoals aan de grens met Mongolië, waar in mei 2007 nog een oud deel werd ontdekt onder het stuifzand. Met name de oudere gedeeltes zijn inmiddels op veel plaatsen zwaar beschadigd, afgebroken of vergaan. Desondanks staat nog 30 procent, goed voor honderden kilometers, overeind. Als eerbetoon aan de grote dynastieën van weleer.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Chinese Muur - Grootste bouwwerk van de mens

Chinese Muur - Grootste bouwwerk van de mens

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Slaap in een tentje op de Muur. Beklim de steilste stukken. Zoek ongerestaureerde delen van de Muur. En zoek de zandmuren in de Gobi.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.