Chinese Muur - Grootste bouwwerk van de mens

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over het onderzoek naar de geschiedenis van de muur, maar ook hoe de overgebleven delen worden beschermd. En tot welke problemen dat leidt.

Rijst

Bij de bouw van de beroemde Chinese Muur werd ook plakrijst en kalk gebruikt om de constructie extra stevigheid te geven. Dat hebben Chinese onderzoekers in mei 2010 ontdekt. Lange tijd hebben wetenschappers zich afgevraagd hoe delen van de Chinese Muur zo stevig kunnen zijn. Veel delen staan nu nog overeind. Daarnaast is het opvallend hoe weinig onkruid er tussen de stenen groeit. De onderzoekers van de Zhejiang Universiteit ontdekten dat plakrijst en kalk werd toegevoegd aan het cement.

Dit gebeurde vooral bij de delen van de muur die tijdens de Ming-dynastie (meer dan 600 jaar geleden) werden gebouwd. De rijst werd tot pap vermalen en als bindmiddel gebruikt. En werd er kalk aan toegevoegd. Hierdoor sluiten de stenen bijna naadloos op elkaar aan. De door de wetenschappers onderzochte Ming-muur bestaan voornamelijk uit bakstenen. Deze (of goedgevormde stenen) vormen ook nu nog het fundament. Ze werden stevig gemetseld met het kalksteen- en rijstcement.

Nieuw stuk Muur

In april 2009 blijkt dat de Chinese Muur nog een stuk langer is dan tot nu toe altijd werd aangenomen. Een uitgebreide studie door de Chinese regering van onder andere landkaarten en met infraroodtechniek gemaakte luchtfoto's bracht aan het licht dat de muur in totaal zo'n 290 kilometer langer was dan gedacht. Veel van de nieuw ontdekte gedeelten van de muur gaan schuil onder zandophopingen, rivieren en heuvels, van de berg Hu in de noordelijke provincie Liaoning tot aan de Jiayu-pas in de westelijke provincie Gansu.

De nu in kaart gebrachte stukken van de Chinese Muur werden gebouwd tijdens de Ming-dynastie, die regeerde van 1368 tot 1644, en werden opgetrokken ter bescherming tegen aanvallen uit het noorden. Door de vondst is de totale lengte nu 6.300 kilometer. Het onderzoek loopt nog de komende jaren door. Wetenschappers zullen nog gedeelten van de muur bestuderen die werden opgetrokken gedurende de Qin- en de Han-dynastie, die respectievelijk aan de macht waren van 221 tot 206 voor Christus en van 206 tot 9 voor Christus.

Regelgeving

Een verweerd bord langs een gerestaureerd deel van de Chinese Muur.
Corno van den Berg

Door de immensheid van de diverse stukken muur is het bewaken zo goed als onmogelijk. Er zijn door de eeuwen heen talloze regels ter bescherming gekomen, waaronder dat binnen een afstand van 200 meter niet gebouwd mag worden. Maar niet iedereen kent de regels of wil zich daaraan houden, waardoor talloze gebouwen naast de muur verschijnen. Ook worden soms wegen door de muur gelegd, waarbij weinig zachtzinnig met het cultureel erfgoed wordt omgegaan.

Toeristen

De laatste jaren zijn ook afval, graffiti en toeristen steeds meer een probleem geworden. Met name het deel bij Peking (ook wel Beijing genoemd) wordt overspoeld door toeristen. Ook al zijn sommige onderdelen gerestaureerd, de stenen lijden er door de massa's voeten onder. Maar het zijn met name de oudere delen die nog amper mensen kunnen dragen. Sommige delen zijn inmiddels officieel afgesloten. Daarnaast vraagt de overheid de toeristen met respect om te gaan met de overblijfselen.

Muur versus kastelen en forten

De reden waarom de muur is gebouwd, is uniek. Op talloze plekken op aarde was het bouwen van bijvoorbeeld forten en kastelen op strategische plekken de meest gangbare techniek om land (en mensen) te verdedigen. En zo kregen belangrijke steden dikke muren. Natuurlijk was een bijhorend sterk leger noodzakelijk.

Maar de situatie waarin de Chinezen eeuwenlang verkeerden was anders. Ze raakten aan de grenzen van hun rijk geregeld slaags met nomaden uit het noorden. Zeker als China net zelf een nieuw gebied had veroverd. Volgens wetenschappers waren hun vijanden de Hunnen, die als zeer roofzuchtig bekend stonden. Eigenlijk was het een groep van rondtrekkende volkeren (met onder meer Mongolen en Turken). Uit de geschiedenisboeken blijkt dat ze een bedreiging vormden voor de Chinese staten sinds de 3e eeuw voor Chr. Ze omschreven de Hunnen als 'mensen met een dierenhart'.

Oplossingen

De Chinezen probeerden tal van oplossingen om de binnenstormende wildemannen tegen te houden. Zoals:

 • Zelf geregeld een offensief uitvoeren buiten hun eigen landsgrenzen.
  Dit bleek erg duur. En veel te risicovol omdat de Hunnen geen vaste verblijfplaats hadden.
 • Het bouwen van verdedigingplaatsen.
  Maar door de omvang van het rijk en het spontane karakter van de aanvallen kon aan geen aanval weerstand worden geboden.
 • Een economische band met de Hunnen aan te gaan.
  Dit lukte af en toe, maar de Chinezen voelden zich te goed voor dit volk. Met als gevolg dat besprekingen over onder andere landsgrenzen en een eigen staat de verhoudingen geen goed deden.
 • Een muur om de plunderingen tegen te gaan.
  Dit bleek de enige manier, al was het in het begin alleen om een eerste verdedigingslijn te hebben met wachtposten zodat de troepen gemobiliseerd konden worden.

Onmenselijk

De Chinese Muur ten westen van Yumenguan in de Gobi-woestijn.
Mark

Het werk was extreem zwaar en de arbeiders moesten meestal naar afgelegen gebieden reizen. De bouwvakkers waren merendeels boeren, die gedwongen werden mee te werken. Volgens archeologen hebben zo'n 500.000 boeren hun handen uit de mouwen moeten steken. Ook krijgsgevangen en misdadigers moesten meehelpen. Qin nam daar speciaal een maatregel voor op in het wetboek. Veroordeelden kregen een brandmerk op hun gezicht, waarna ze vier jaar werden ingezet bij de bouw. Zo'n 300.000 frontsoldaten bewaakten de arbeiders, maar ook zij moesten geregeld meehelpen.

Veel van de arbeiders stierven door de onmenselijke leefomstandigheden. En werden ter plekke begraven. Overigens gaat al lang het gerucht dat de botten van de overleden werkers in de muur zouden zijn verwerkt. Daarom zou het cement wit uitslaan her en der. Onderzoek heeft aangetoond dat dit één van de vele fabeltjes rond de Muur is. Net als dat de Muur vanaf de maan te zien is. Maar het grootste bouwwerk van de mens is wel vanuit het MIR-station net buiten de dampkring te zien.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Chinese Muur - Grootste bouwwerk van de mens

Chinese Muur - Grootste bouwwerk van de mens

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Slaap in een tentje op de Muur. Beklim de steilste stukken. Zoek ongerestaureerde delen van de Muur. En zoek de zandmuren in de Gobi.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.