Hong Kong - Twee werelden in één groene metropool

Achtergronden

Hong Kong is één van de meest bijzondere steden. Tot 1997 viel het onder Engels gezag, nu hoort het (weer) bij China. Een eigenzinnige, groene metropool.

Hong Kong is één van de meest bijzondere steden ter wereld. Het viel van 1842 tot 1997 onder Engels gezag, maar tegenwoordig hoort het (weer) bij China. De mix van Europa en Azië levert een eigenzinnige metropool op. Die naast een samensmelting van culturen ook opvallend groen is.

De naam Hong Kong is een vrije vertaling van Heung Kôong, dat in het Mandarijns 'geurige haven' betekent. Archeologen hebben achterhaald dat dit oorspronkelijk de naam was van een kleine nederzetting in de huidige wijk Aberdeen. Sommige historici denken dat de naam is afgeleid van de handel in wierook die toen in Hong Kong plaatsvond.

Opmerkelijk is dat meer dan de helft van de stad uit 'groen' bestaat.

Hong Kong was een klein vissersdorpje toen de Engelsen in 1699 handel kwamen drijven. Vanaf dat moment werd de geschiedenis van de stad turbulent. Aan het begin van de 19e eeuw bereikte de handel tussen Engeland en China haar hoogtepunt. Engeland zeilde de wereldzeeën over. Maar de Britse Oost-Indische Compagnie had een chronisch tekort aan het toen immens populaire zilver en kocht dit vaak illegaal met opium.

De toenmalige Commissaris van Handel Lin Zexu probeerde koningin Victoria van Engeland over te halen maatregelen te nemen. Maar de onderlinge verhoudingen werden steeds slechter. Met als gevolg de Opiumoorlog van 1839 tot 1842, waarbij Hong Kong onderdeel was van Engeland. Na blijvende onenigheid volgde een tweede Opiumoorlog (van 1856 tot 1860).

Engeland won tevens die oorlog en legde na een aantal onderhandelingen ook beslag op het aangrenzende Knowloon. Hong Kong werd in de jaren erna een soort vrijhaven voor allerlei vluchtelingen, waaronder ook economische. Een proces dat ook na de bezetting door Japan gedurende de Tweede Wereldoorlog door ging. Omdat het ook een gunstige plek was voor veel grote bedrijven floreerde de stad.

Ook de recente geschiedenis van Hong Kong is turbulent. De stad hoort sinds 1997 weer bij China, nadat het Verenigd Koninkrijk in 1984 een verdrag ondertekende waarbij het Hong Kong af zou staan aan China. Maar wel als Speciale Bestuurlijke Regio. De internationale gemeenschap stond daarop, omdat daarvoor de stad onderdeel uitmaakte van het 'vrije Westen'.

Lamma-eiland met de beroemde huizen op palen en om heen.
Trey Ratcliff
China accepteerde onder andere dat in de stad minimaal 50 jaar andere wetten gelden dan in het communistische China. Het merendeel van de bestaande Engelse wetten is nog steeds geldig. Wat het meeste opviel zijn de rode brievenbussen die verdwenen, net als de beeltenis van het Engelse koningshuis op het geld. De vlaggen zijn inmiddels overal Chinees.

Hong Kong, inclusief de buitensteden, heeft tegenwoordig een oppervlakte van ongeveer 1.100 km². Wat ooit als een klein visserdorp begon is door de eeuwen heen een volwassen stad geworden. Een wereldstad die gedrapeerd ligt over 236 eilanden, waarvan er overigens opvallend veel niet bewoond zijn. De stad bestaat uit het gelijknamige eiland ten oosten van de Zhujiang-rivier. Het Kowloon-schiereiland Lantau Island is het grootste van allemaal, gevolgd door Hong Kong Island. De stad grenst aan de Zuid-Chinese Zee.

Hong Kong biedt een opvallende mix van Azië en Europa. Engelse koloniale gebouwen staan naast Aziatische tempels, terwijl voor de 'Westerse' wolkenkrabbers dagelijkse straatmarkten te zien zijn. De invloed van China is sinds 1997 groter geworden. De verschillen zijn voor de bewoners wel merkbaar, maar niet erg groot.

In 2002 volgde een eerste test voor de verhouding tussen overheid en de bevolking. Een nieuw wetsvoorstel zou de overheid meer macht geven om in te grijpen onder bepaalde omstandigheden. De bevolking ging massaal de straat op, wat wereldwijde aandacht kreeg. Het wetsvoorstel verdween vervolgens weer van tafel.

Opmerkelijk is dat meer dan de helft van de stad uit 'groen' bestaat. Veel van de omliggende eilanden zijn onbewoond. Daarnaast zijn er meer dan twintig stadsparken en beschermde natuurgebieden te vinden. Het maakt van deze Aziatische metropool een ideale tussenstop voor wie naar Azië reist. Of voor wie eens een andere stedentrip wil.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Hong Kong - Twee werelden in één groene metropool

Hong Kong - Twee werelden in één groene metropool

Ontdek de 29 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de indrukwekkende Symphony of Lights. Zoek de vreemde roze dolfijn. Bezoek de goudvismarkt. En verbaas je over de Engels-Chinese mix.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.