Peking - Mix van het Chinese verleden

Achtergronden

Het verleden van Peking is extreem rijk. Hij dateert van voor onze jaartelling. Desondanks is de stad een voorbeeld van Chinese planologie, nu nog.

Peking (ook wel Beijing genoemd) is bijna een synoniem voor de beroemde Verboden Stad. Maar het herbergt ook de Ondergrondse Stad. Het is tevens een belangrijke schakel in de Grote Muur, al heeft de stad ook een bijzondere stadsmuur. En in Peking kun je de mooiste tempel van China vinden. En dat allemaal in een stad, waar moderne architectuur eenvoudig over gaat in de monumenten uit het verleden.

De stad kent een lang, maar bij de meeste mensen onbekend verleden. Voordat de eerste keizer, Qin Shi Huang, in 221 voor Christus van China een eenheid maakte, was Peking de hoofdstad van het koninkrijk Yan. Het heette toen nog geen Peking, de stad stond bekend als Jicheng of Yanjing. Een deel van de Oude Stadsmuur dateert uit deze tijd, maar verder zijn er weinig overblijfselen.

Volgens de regels van Feng Shui is Peking een veilige plek om te leven.

Peking is volgens planologen een goed voorbeeld van de Chinese stedenbouw. Deze bijzondere bouw is terug te voeren tot vlak voor de dynastieën. Dit wordt ook wel de tijd van de Strijdende Staten (476 - 221 voor Christus) genoemd. Nadat Qin Shi Huang zichzelf in 221 tot keizer had uitgeroepen werd deze manier van bouwen de standaard.

De stad is opvallend rechthoekig van vorm en wordt omgeven door een rechte muur. Het paleis en de regeringsgebouwen staan in het centrum. Ook de ligging is goed uitgekozen. De stad is open naar het oosten en zuiden toe. De bergen in het noorden beschutten de stad, terwijl aan de voorkant water te vinden is. Dus volgens de regels van Feng Shui is Peking een veilige plek om te leven.

Tegenwoordig is Peking de keizerlijke hoofdstad. Ze nam de taak over van Xi'an, die dat onder meer tijdens de Qin-dynastie eeuwenlang was. De meeste monumenten in de stad zijn afkomstig van de laatste twee dynastieën: Ming en Qing. Zoals de wereldberoemde Verboden Stad in het centrum.

In de restaurants kun je zien hoe Pekingeend wordt bereid.
Corno van den Berg
Deze stad, wat eigenlijk een paleis was, vormde lang Peking's best bewaarde geheim. Pas toen de laatste keizer (Puyi) in 1911 werd afgezet werd het voor iedereen toegankelijk. Tot die tijd was De Verboden Stad voor niemand toegankelijk geweest, of je moest voor het hof werken. Maar je mocht er dan niet over praten, met niemand.

Toen de deuren open gingen, bleek de rijkdom van het paleis. Deze was immens. De gele daken, de overvloed aan goud, de vermiljoene (rood-oranje) muren en het achterliggende verhaal maken het tot een oogstrelend complex van gebouwen. Elk gebouw is rijkelijk versierd. Zo zijn er gouden bruggen, talloze fijn gesculptuurde draken en geglazuurde tegels vol dagelijkse taferelen.

In de stad woonde overigens ook de keizers zijn complete hofhouding. Inclusief duizenden concubines (oftewel minaressen) en eunuchs (gecastreerde mannen die de vrouwen moesten bedienen). Om het paleis lag het Keizerlijk Rijk, waar ook geen normale sterveling mocht komen. Hier werkten talloze lokale ambachtslieden. Zij maakten allerlei kwaliteitsproducten voor het hof. Inmiddels is hiervan het merendeel verdwenen.

Al staat de Verboden Stad bij de meeste toeristen bovenaan het lijstje om te bezoeken, Peking heeft veel meer te bieden. Het is een ideale stad om zelf te ontdekken en je zult zien dat hier heden en verleden continu door elkaar lopen. Waarbij je je verbaast over de rijkdom uit het verleden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Peking - Mix van het Chinese verleden

Peking - Mix van het Chinese verleden

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dwaal door de Verboden Stad. Proef de echte Pekingeend. Duik de oude hutongs in. En vlieger op het Plein van de Hemelse Vrede.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.