Peking - Mix van het Chinese verleden

Beschermd & Onderzoek

Hieronder lees je over allerhande zaken uit het extreem rijke verleden van Peking. Variërend van kunstschatten tot fossielen en van Werelderfgoed tot Taiwan.

Renovatie

Restauratiewerkzaamheden bij de Verboden Stad.
Corno van den Berg

De afgelopen jaren is de overheid begonnen met de renovatie van De Verboden Stad. Een megaproject dat (volgens planning) nog tot 2020 zal voortduren. Stelselmatig worden gebouwen, ornamenten en bestrating gerestaureerd, geverfd en bijvoorbeeld de beroemde tegels opnieuw gelegd. Het verschil tussen de afgeronde en onbewerkte onderdelen is goed te zien.

Kunstcollectie in Taiwan

In de Verboden Stad is nog veel kunst uit het verleden te zien. Maar de grootste collectie is niet in Peking, maar in het Taiwanese Taipei. Van 1937 tot 1945 werd China door Japan bezet. De Chinezen wilden niet dat zij de kostbare schatten van de Verborgen Stad in handen zouden krijgen. Dus werden deze geregeld verplaatst door het land. Ook naar Taiwan. Toen de verhouding tussen beiden langzaam veranderde probeerde China de vele voorwerpen terug te krijgen. Wat tot nu toe nog niet is gelukt. Waardoor de hoofdstad Taipei in Taiwan over de meest uitgebreide tentoonstelling van voorwerpen uit de Verboden Stad beschikt.

Grote moskee van Xi'an

Wetenschappers hebben achterhaald dat de Grote Moskee van Xi'an een belangrijke rol speelde in de bouw van de Verboden Stad. De moskee is gebouwd gedurende de Tang-dynastie (van 685 tot 762 na Christus). Waarbij niet de standaardbouw van een moskee werd, aangevuld met enkele typische Chinese kenmerken, werd gebruikt. Dit werd een typisch Chinees gebouw, met diverse Arabische invloeden. Deze nieuwe vorm van bouwen werd dan ook bij de Verboden Stad in Peking gebruikt.

Meer info:

Werelderfgoed

De UNESCO heeft de Verboden Stad in 1987 toegevoegd aan de prestigieuze lijst met Werelderfgoederen. Overigens is dit in combinatie met het Qing-paleis in Shenyang gebeurd.

Pekingmens

De gevonden fragmenten van de Pekingmens geven een idee van zijn uiterlijk.
Ryan Somma

Peking's historie gaat ver terug. Op 42 kilometer ten zuidwesten van Peking is de zogeheten 'Peking-mens' of 'sinanthropus pekinensis' gevonden. Een onder wetenschappers controversiële voorloper van de mens. Was het een aap of mens? Na lange discussies is deze voorloper geclassificeerd als Homo erectus, oftewel de moderne mens.

Maar er blijven genoeg vragen over, waarover stevig wordt gediscussieerd. Want welke rol speelde deze mens in de algehele gedachte dat de allereerste mensen vanuit Afrika de wereld bevolkten? De overblijfselen werden in de periode 1923 – 1927 opgegraven bij Zhoukoudian, een rotsachtig gebied bij Peking. Waaronder een deel van een schedel.

Volgens archeologen zijn ze zo'n 250.000 tot 400.000 jaar oud. Anderen dateren ze op 500.000 jaar. Onderzoek op deze plek gaat nog steeds door. Inmiddels zijn ook overblijfselen van Homo sapiens sapiens gevonden die teruggaan tot 18.000 voor Christus.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Peking - Mix van het Chinese verleden

Peking - Mix van het Chinese verleden

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dwaal door de Verboden Stad. Proef de echte Pekingeend. Duik de oude hutongs in. En vlieger op het Plein van de Hemelse Vrede.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.