Qinling-gebergte - Kroondomein van de reuzenpanda

Achtergronden

Het Qinling-gebergte is volgens kenners de beste plek om reuzenpanda's in het wild te zien. Dit bosgebied in China is ruig, en niet eenvoudig toegankelijk. Mens en dier leven hier al eeuwen samen.

Het Qinling-gebergte is lang niet zo bekend als één van zijn bewoners, de reuzenpanda. Dit is één van de weinige plekken waar deze 'knuffelbeer' nog in relatief grote aantallen voorkomt. En, volgens kenners, de beste plek om de panda in het wild te zien. Net als andere bijna uitgestorven dieren als takin, Chinese reuzensalamander en Japanse kuifibis.

Wildernis in China. Het is geen thema dat bekend is bij veel mensen. Het Qinling-gebergte is misschien wel het beste voorbeeld waar ruige natuur in de vorm van bergwouden overheerst. Deze bergketen is maar liefst 52.000 km2 groot. Het vormt een natuurlijke scheidingslijn tussen Noord- en Zuid-China. Wetenschappers hebben in het Qinling-gebergte 140 soorten zoogdieren, 338 soorten vogels, 77 reptielen en amfibieënsoorten en meer dan 3.000 plantensoorten geteld.

Sommige bergtoppen van dit gebergte zijn hoger dan 3.000 meter. De hoogste is de Taibai met 3.767 meter. De bergen fungeren als barrière voor de droge koude lucht uit het noorden. Hierdoor zijn de hellingen in het zuidelijke deel dus warmer. En frequente regenbuien zorgen daar voor een dichtere vegetatie. Het water uit de bergen voeden tevens de twee belangrijkste rivieren in het land; de Yangtze en de Yellow.

Door de verschillende klimaatomstandigheden kent het gebied diverse ecosystemen. Met de bijbehorende flora en fauna. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat Qinling ecologisch zeer rijk is. Een deel van de planten en dieren komt alleen maar in deze bergen voor. Of het heeft hier één van de laatste gezonde populaties.

Sommige bergtoppen van dit gebergte zijn hoger dan 3.000 meter.

Zoals bij de reuzenpanda. Onderzoek naar deze dieren toont aan dat in Qinling het grootste aantal panda's van alle beschermde gebieden in China leeft. Het is tevens het meest noordelijke verspreidingsgebied van het dier. De aantallen van dit dier zijn de afgelopen decennia sterk teruggelopen, waardoor de panda verworden is tot het symbool van de moderne natuurbescherming.

Reuzenpanda's hebben in dit gebergte met name in de volgende beschermde gebieden hun thuis:

  • Foping National Nature Reserve, dit is het gebied waar de meeste panda's per vierkante kilometer leven. Foping is het bekendst en makkelijkst bereikbaar.
  • Laoxiancheng Nature Reserve, dat aan Foping grenst.
  • Ningshan Giant Panda Reserve
  • Changqing Natural Reserve
  • Zhouzhi National Nature Reserve


Volgens biologen leven de panda's in dit gebergte nog behoorlijk dicht bij elkaar, wat de populatie relatief gezond maakt.  En het is volgens veel onderzoekers de beste plek om deze dieren in het wild te zien. Met name Foping en (in mindere mate) Laoxiancheng openen langzaam haar deuren voor toeristen die op zoek willen naar het dier.

Het dichte bos van het Qinling-gebergte.

Het gebied staat ondanks alle maatregelen onder grote druk. Door de houtkap en oprukkende landbouw zijn de leefgebieden van onder meer de panda gefragmenteerd geraakt. Daarnaast vallen panda's nog weleens in handen van stropers die met speciale vallen op andere dieren jagen. En de panda is één van de dieren die zich het langzaamst voortplant. Terwijl de bevolkingsdruk van de mens in het omliggende gebied snel toeneemt. Aan de andere kant leeft de panda hier al jaren naast de mens. Zijn oneetbare vlees heeft hem tot dusver voor uitsterven gered.

Opmerkelijk is dat in landen als Vietnam en Myanmar fossielen van reuzenpanda's zijn gevonden. Deze zijn zo'n drie miljoen jaar oud. Tegenwoordig komen panda's alleen nog maar voor in zes berggebieden in China: Qinling, Minshan (Gansu en Sichuan) en Qionglai, Xiangling en Liangshan (Sichuan). De panda's in Qinling worden gezien als een ondersoort door hun iets andere bouw en vachtkleur.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Qinling-gebergte - Kroondomein van de reuzenpanda

Qinling-gebergte - Kroondomein van de reuzenpanda

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek wilde reuzenpanda's in het bamboebos. Ontmoet de vriendelijke bevolking die in de bergen leeft. En ontdek de andere dieren die hier leven.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.