Qinling-gebergte - Kroondomein van de reuzenpanda

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe wordt geprobeerd het gebied en haar bewoners te beschermen.

Reuzenpanda

De langdurende natuurbescherming werkt hier. Het klinkt vreemd, maar in Foping komen zieke of verwonde panda's naar de lokale bevolking voor hulp. Dit is de afgelopen jaren twee keer voorgekomen. De dieren konden na intensieve hulp van de bewoners weer het bos in.

In maart 2002 lanceerde de Nederlandse tak van het Wereld Natuur Fonds een grootschalig project om de natuur van Qinling beter te beschermen. Onder meer door nieuwe leefgebieden te financieren. De afgelopen jaren is het beschermde gebied uitgebreid van 184.000 ha naar 334.000 ha.
De vijf nieuwe reservaten zijn:

  • Motian Qinling Reserve (8.520 ha)
  • Ningqiang Qingmu Chuan Reserve (10.200 ha)
  • Guanyinshan Reserve (13534 ha)
  • Sangyuan Reserve (13.805.7 ha)
  • Ningshan Reserve (26.732 ha)


Daarnaast zijn ecologische corridors aangelegd tussen de diverse reservaten. Zodat de panda's van het ene gebied naar het andere kunnen reizen. Dit laatste is van belang om inteelt te voorkomen.

Ook wordt gekeken hoe het opkomende toerisme beter gereguleerd kan worden. Zodat de lokale bevolking gaat profiteren van de aanwezigheid van deze dieren. Zo is een lokaal houtkapbedrijf omgebouwd tot eco-hotel. Daarnaast zijn lokale mensen opgeleid voor anti-stroperijpatrouilles.

Tot slot worden bewoners van het gebied geholpen om op een duurzame manier inkomsten te krijgen van bijvoorbeeld kleinschalige verbouw van rijst, bijenteelt en de cultivatie van zalm.

Ook andere organisaties zetten zich in voor de panda in dit gebied. Hun taak is vooral het geven van informatie, zowel lokaal als internationaal.

Japanse kuifibis

Een Japanse kuifibis zoekt naar een maaltje in een vijver.
Corno van den Berg

Voor de bijna uitgestorven Japanse kuifibis is het Shaanxi Crested Ibis Save en Breeding Centre in Zhoujiakan en het Crested Ibis National Nature Reserve in Yaojiagou opgericht. Dit dier werd in 1950 als uitgestorven verklaard. Oorzaak was het verdwijnen van zijn nestplaatsen: naaldbomen en vervuild water waarin hij zijn voedsel zocht. Totdat in 1981 in Qinling 7 dieren werden gezien. Snel werd een fokprogramma opgezet en inmiddels bedraagt het aantal dieren weer enkele honderden. Ze leven inmiddels voor een deel tussen de mensen, die meehelpen het water gezond te houden en zelfs speciale wormen voor ze kweken.

Chinese reuzensalamander

In 2004 is in dit deel ook de Chinese reuzensalamander beter beschermd. In het noorden van dit gebergte is het kleine Yu Giant Salamander Reserve ontwikkeld. Dit dier wordt ernstig bejaagd, omdat dit de grootste salamander ter wereld is en talloze mensen grof geld betalen om hem als huisdier te hebben. Daarnaast is het een delicatesse in Azië, met name Japan.

Mensen

Dit deel van China wordt al lang bewoond. Ten noorden van het Qinling-gebergte ligt Xi'an, één van de zes oude Chinese hoofdsteden. En ooit de hoofdstad van China. Xi'an is hét vertrekpunt voor de wereldberoemde Zijderoute. Archeologen hebben achterhaald dat al ver voor onze jaartelling wegen liepen door dit gebergte. Deze wegen waren erg bijzonder. Het waren feitelijk houten planken die in de steile wanden werden vastgemaakt. De meest gebruikte liep van de Wei-rivier naar de vallei van de Han-rivier. Gedurende de Qin-dynastie werden deze gebruikt om oude staten als Shu en Ba te overvallen. Vanwege de voedselrijke grond wonen al tientallen eeuwen mensen in de valleien van de bergen. Ze kapten de bossen voor landbouwgrond en brandhout. Door de toenemende bevolking is dit een proces dat nog steeds doorgaat.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Qinling-gebergte - Kroondomein van de reuzenpanda

Qinling-gebergte - Kroondomein van de reuzenpanda

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek wilde reuzenpanda's in het bamboebos. Ontmoet de vriendelijke bevolking die in de bergen leeft. En ontdek de andere dieren die hier leven.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.