Xi'an - Thuisbasis van Terracottaleger en Zijderoute

Achtergronden

De geschiedenis van Xi'an is ongekend rijk. Deze keizerlijke hoofdstad van China heeft oorlogen doorstaan en was een belangrijke spil in de Zijderoute.

Xi'an was ooit de hoofdstad van China. En onder het bewind van Qin Shi Huang de grootste stad ter wereld. De overblijfselen spreken voor zich. Het wereldberoemde Terracottaleger voorop. Dit grafmonument van 8.099 gebakken beelden stamt uit de 3e eeuw voor Christus. En, Xi’an is het vertrek- of eindpunt voor de Zijderoute.

De stad heette vroeger anders: Chang'an, wat 'eeuwige vrede' betekent. Onder de diverse dynastieën veranderde de stad diverse keren van naam. Inmiddels heet de stad al eeuwenlang Xi’an, wat ‘westelijke vrede’ betekent. De betekenis ervan is niet helemaal duidelijk.

In 1974 groeven enkele boeren een put. Ze stuitten op een soldaat, gemaakt van terracotta.

Qin Shi Huang, de eerste keizer van China, gebruikt Xi'an als uitvalsplek. Als krijgsheer veroverde hij een groot deel van het land, een gebied zo groot als het huidige China. Om zichzelf daarna uit te roepen tot keizer in het jaar 221 voor Christus. Xi'an bloeide snel op onder zijn bewind, de stad groeide uit tot een handelscentrum..

De staat van dienst van de keizer is bijzonder. Hij was als eerste in staat een grote hoeveelheid gebieden te verenigen in één land. Qin Shi Huang was tevens de stichter van de dynastieën. Een bestuursvorm die de volgende 2000 jaar niet zou veranderen. Deze keizer standaardiseerde onder meer het Chinese schrift, de wetten en de munten. Hij legde daarnaast een netwerk van wegen aan en bouwde indrukwekkende paleizen en vestingwerken.

Ook is hij de initiator van de Grote Muur. Onder zijn bewind werden allerlei al bestaande stadsmuren en defensiewerken met elkaar verbonden. Hierdoor ontstond een massieve verdedigingslinie, die in de eeuwen daarna verder werd uitgebouwd.

De keizer regeerde slechts van 221 tot 214 voor Christus. Hij stierf plots op 37-jarige leeftijd. De reden is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het meest waarschijnlijk is loodvergiftiging. Hij zou speciale pillen met een hoog loodgehalte hebben ingenomen, op advies van zijn alchemisten.

Qin Shi Huang dacht daarmee onsterfelijk te worden, maar tekende zijn eigen doodsvonnis. Net als dat van veel soldaten en bouwvakkers overigens. Hij wilde immers niet dat de 'aardse mens' zijn graf vond. Dus liet hij iedereen die mee had geholpen met de bouw levend begraven.

De stad speelt tegenwoordig geen belangrijke rol meer. Maar de geschiedenis van China vertelt een heel ander verhaal. Een verhaal vol glorie, bloei en opbouw. Maar ook van uitbuiting, moord en mysteries. Waarvan sommige nog steeds niet zijn opgelost.

Archeologen uit diverse landen zijn nog steeds bezig te achterhalen hoe hier geschiedenis is geschreven. De ene na de andere bijzondere ontdekking wordt hier gedaan. Zo is er net buiten Xi'an een dorp uit het Neolithium (5.000 tot 4.000 voor Christus) opgegraven met onder meer mummies.

De stadsmuren van Xi'an staan nog fier overeind; ze behoren dan ook tot de oudste en best bewaarde fortificaties in China. Met de huidige muur in een rechthoekige vorm werd begonnen in 1370, toen de bekende Ming-dynastie aan de macht was. Hij was 11,9 kilometer lang, 12 meter breed en 15 tot 18 meter aan de basis.

Wie denkt dat dit al bijzonder is: archeologen hebben inmiddels een nog veel grotere muur ontdekt. En één die aanzienlijk ouder is: al in de tweede eeuw voor Christus werd begonnen met de bouw. Deze muur was maar liefst 25,7 kilometer lang en 12 tot 16 meter dik.

Soms helpt ook de lokale bevolking met het naar boven halen van het verleden. In 1974 groeven enkele boeren een put. Ze stuitten op een soldaat, gemaakt van terracotta. Net buiten Xi'an. De krijger was 1,70 meter groot. In de jaren daarop werden nog duizenden beelden gevonden. Een compleet leger van terracotta, met harnassen en uniforms. En echte wapens als zwaarden en pijl en boog. Ook zijn er ruiters met wagens gevonden. En paarden, die echte hoofdtooien van brons dragen. Het was het begin van één van de grootste archeologische vondsten ooit. Waardoor Xi'an opnieuw op de wereldkaart werd gezet, zowel wetenschappelijk als toeristisch.

Overal kom je verkopers tegen die hun waar op straat aanbieden.
Corno van den Berg
Na de Qin-dynastie groeide de stad door, met name doordat het deel uitmaakt van de beroemde Zijderoute. Al in de eerste eeuw na Christus reisden vanuit Xi'an handelaren zo'n 8.000 kilometer. Het eerste stuk ging over land naar Perzië. Van daaruit werd gevaren naar bijvoorbeeld Constantinopel (het huidige Istanbul in Turkije), Alexandrië (Egypte) of Rome (Italië).

De handel op de Zijderoute zorgde voor een ontwikkeling van diverse oude beschavingen. Niet alleen in China, maar ook in Egypte, Mesopotamië, Perzië en voor het Romeinse Rijk. Volgens archeologen kan je de handelsverbinding omschrijven als de levensader van de moderne wereld. Het toont opnieuw aan dat Xi'an tot de rijkste steden ter wereld behoort, waar het verleden nog voor het oprapen ligt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Xi'an - Thuisbasis van Terracottaleger en Zijderoute

Xi'an - Thuisbasis van Terracottaleger en Zijderoute

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta oog in oog met het beroemde Terracottaleger. Fiets over oude stadsmuren. Ontdek de mysteries van keizer Qin.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.