Xi'an - Thuisbasis van Terracottaleger en Zijderoute

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de restauratie van het Terracottaleger en de speurtocht naar het mausoleum van Qin Shi Huang. Ook wordt gekeken naar de nieuwe problemen, veroorzaakt door de toeristen.

Restauratie Terracottaleger

In het museum is onder meer te zien hoe de resten van het Terracottaleger werden gevonden.
Corno van den Berg

Niet iedereen realiseert het zich, maar niet één beeld werd in complete staat terug gevonden. Waardoor het voor de wetenschappers een immense puzzel was om te achterhalen welk stukje bij welk stukje hoorde. De monumenten van Xi'an hadden eeuwenlang onder een berg zand gelegen. Dit werkte relatief beschermend, want de elementen hadden zo weinig grip op de duizenden beelden. Alleen werd wel duidelijk dat het leger ooit totaal vernield was. Daarnaast bleek dat van talloze krijgers de hoofden weg waren. Terwijl veel resten bijna ineengedrukt waren door het gewicht van het zand.

De afgelopen decennia zijn er honderden stukje voor stukje gerestaureerd, een van de grootste restauratieprojecten ooit. Daarnaast worden ze allemaal behandeld met een soort lijm. Hierdoor drogen de overgebleven kleuren (ze waren allemaal beschilderd) niet langzaam uit. Ondertussen gaat de restauratie verder en wie het leger bezoekt kan goed zien hoe de beelden zijn gevonden, want je staat letterlijk op de vindplek. Boven de opgravingen zijn speciale hallen gebouwd, die je moeten beschermen tegen de zon, maar ook regen en vooral vorst.

Vochtvorming

De laatste jaren komt het Terracottaleger in Xi'an een moderne tegenstander tegen: vochtvorming. Die in feite door de hordes toeristen wordt veroorzaakt. De speciaal gebouwde hallen beschutten de beelden tegen de felle zon, maar de adem van de vele toeristen zorgt voor een hoge vochtigheid.

Diverse organisaties, zoals ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), bieden hun hulp aan de Chinese autoriteiten aan om de beelden goed te conserveren voor de toekomst. ICOMOS is een netwerk van zo'n 9.000 deskundigen die proberen monumenten te behouden voor de toekomst, terwijl ook het Institute of Earth Environment zich er mee bezig houdt.

Werelderfgoed

Duidelijk is te zien hoe de rijen soldaten netjes zijn neergezet als een georganiseerd leger.
Corno van den Berg

Het Terracottaleger en de vindplaats is door UNESCO in 1987 uitgeroepen tot Werelderfgoed. Waarmee de duizenden beelden na duizenden jaren onder het zand eindelijk de status krijgen die ze verdienen. De Oude Stadsmuur van Xi'an staat sinds 2008 op de nominatie om op de prestigieuze lijst te worden opgenomen, tezamen met de stadsmuren van Xingcheng, Nanjing en Jingzhou.

Mausoleum Qin Shi Huang

Toen Qin Shi Huang aan de macht kwam begon hij gelijk met het bouwen van zijn laatste rustplaats. Uit historische verslagen blijkt dat het graf onder een dikke laag aarde moet liggen. Het zou één van de grootste en meest rijke grafmonumenten ooit zijn. Een immens paleis vol edelstenen, goud, parels en talloze bijzondere materialen. De muren zouden zijn bestreken met brons, terwijl het plafond een weerspiegeling van het heelal zou zijn. Alles in het teken van de reis naar het hiernamaals.

Archeologen denken dat het Terracottaleger bij zijn graf hoort. Om hem te vergezellen op zijn weg naar onsterfelijkheid. Veel archeologen denken dat het graf onder een heuvel ligt op zo’n 30 kilometer van Xi'an, maar niet iedereen is overtuigd. Ook al omdat de Chinese overheid niet toe staat dat er opgravingen worden verricht.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Xi'an - Thuisbasis van Terracottaleger en Zijderoute

Xi'an - Thuisbasis van Terracottaleger en Zijderoute

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta oog in oog met het beroemde Terracottaleger. Fiets over oude stadsmuren. Ontdek de mysteries van keizer Qin.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.