Bandhavgarh NP - Domein van de tijger

Achtergronden

Volgens kenners is Bandhavgarh de beste plek om een tijger in het wild te zien. Dit voormalige jachtterrein van de koninklijke familie kent een lange en boeiende geschiedenis.

Bandhavgarh Nationaal Park in India is volgens kenners de beste plek om de tijger in het wild te zien. Dit voormalige jachtterrein van de koninklijke familie van Rewa heeft de grootste dichtheid aan tijgers. Een safari hier roept beelden van Afrika op, totdat de grootste katachtige ter wereld in beeld komt.

Bandhavgarh is een plek waar getracht wordt dit dier voor uitsterven te beschermen.

Het is een oase in een exploderend land. Bandhavgarh is een groene postzegel in de drukke provincie Madhya Pradesh in India. En relatief klein. Feitelijk is het een bergtop met daaromheen meerdere heuvels. Tezamen met de bossen van Umaria en Katni omvat het beschermde deel zo'n 437 km². Met als belangrijkste inwoner de geelzwart gestreepte koning van het bos.

Bandhavgarh is één van de ruim twintig nationale parken in Azië waar de tijger nog leeft. En Bandhavgarh is een plek waar getracht wordt dit dier voor uitsterven te beschermen. En daarnaast laat het zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen kennis maken met het dier, waardoor het bewustzijn om dit dier te redden toeneemt. En zo heeft het voormalig jachtterrein van de koninklijke familie nu vooral een beschermende en educatief karakter.

De kans om het dier hier te zien is groot, zeker als je er meerdere dagen voor uittrekt. Ook al blijft alles afhankelijk van geluk. In Bandhavgarh zijn meer dan twintig verschillende zoogdieren geteld. Denk aan diverse soorten herten, wilde honden, lippenberen en pythons. En meer dan 250 vogelsoorten.

Het landschap van Bandhavgarh.
Jeff Daggett

De naam 'Bandhav' betekent broer en 'garh' betekent fort, wat een verwijzing is naar het fort op een bergkam van de berg. Onduidelijk is wanneer dit fort is gebouwd, maar archeologen schatten dat het meer dan 2000 jaar oud moet zijn. Daarmee is het, het oudste fort van India. Het ligt op 810 meter hoogte en werd meerdere malen bewoond. Tegenwoordig leeft er niemand.

Het park is ook beroemd vanwege de vele grotten die voor de lokale bewoners heilige plaatsen zijn. Veel grotten hebben inscripties in het Sanskriet, de ceremoniële taal van Hindoes. De grotten vormen tevens de geboorteplek voor veel tijgers. Het is één van de meest belangrijke redenen waarom hier zoveel tijgers overleven. Als ze jong zijn, zijn tijgers het meest kwetsbaar. De grotten geven de dieren bescherming tegen allerlei roofdieren.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Bandhavgarh NP: een Droomplek.

Tijgers kijken in het wild is een unieke ervaring. Dit roofdier laat zich in de natuur niet te eenvoudig zien, al heb je in India de beste kans. Meestal bij een safari in een jeep, of op de rug van een olifant. Bandhavgarh Nationaal Park is één van de beste plekken ter wereld om een tijger te zien.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Opvallend veel wilde tijgers op een klein gebied.
  2. Hier leven diverse prooidieren van de tijger zoals axishert, gaur en sambarhert.
  3. Op safari in de warme, broeierige jungle van India.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bandhavgarh NP - Domein van de tijger

Bandhavgarh NP - Domein van de tijger

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta oog in oog met een tijger. Rij op een olifant. Wandel naar het fort en zoek de prooidieren van deze katachtige.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.