Bandhavgarh NP - Domein van de tijger

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe de tijger in het park wordt beschermd. Inmiddels krijgen ook andere diersoorten die hier leven extra aandacht van natuurbeschermers.

Illegale handel

Volgens schattingen leefde er rond 1900 nog zo'n 100.000 tijgers in het wild in Azië. De oprukkende mens zorgde voor het verdwijnen van het leefgebied. Daarnaast werd de handel in tijgervellen en later de botten van deze dieren een lucratieve markt. Hiervoor werden duizenden dieren doodgeschoten. Bij een telling begin jaren zeventig bleken er in India, misschien wel het belangrijkste land voor dit dier, nog maar 1800 tijgers in het wild te zijn.

In 1973 werd in India Project Tiger gestart om het uitsterven van het nationale symbool te beschermen. Talloze voormalige jachtgronden van de maharadja's (de voormalige heersers in de diverse koninkrijkjes) werden omgedoopt tot nationaal park. Op dit moment zijn er nog 27 parken waar tijgers voorkomen in India. Althans op papier, want stroperij is nog steeds een groot probleem. In China worden de botten voor medicinale doeleinden gebruikt, terwijl de vacht een voor veel Aziaten een statussymbool is.

Nummer één

Bij veel natuurliefhebbers staat de tijger als nummer één om dit dier ooit in het wild te zien. De grootste katachtige ter wereld trekt inmiddels miljoenen toeristen naar met name India. Het geld van de toeristen wordt gebruikt om de parken in stand te houden en om anti-stroperij patrouilles te financieren. Diverse natuurorganisaties als Wereld Natuur Fonds, EIA, Save the Tiger Fund, zetten zich inmiddels ook in voor het behoud van de grootste kat ter wereld.

Meer info:

Regels voor toeristen

Dit is waar je op hoopt: een tijger die vlak voor je oversteekt.
Corno van den Berg

Tijgers zijn van nature niet schuw. Doordat in Bandhavgarh al tijden niet meer op ze wordt gejaagd komen de dieren dicht bij de jeeps. En omdat iedereen hier tijgers wil zien, zijn er in het verleden veel wantoestanden geweest. Chauffeurs van jeeps jaagden elkaar op om maar als eerste bij een tijger te zijn. Waardoor zelfs botsingen zijn ontstaan in het woud. De meeste dieren worden in het hart van het park gespot. Om te voorkomen dat iederen naar de beste plekjes rijdt is een systeem bedacht waarbij elke jeep een route krijgt toegewezen. Deze moet worden gereden. Afwijken er van is verboden, net als het inhalen van andere jeeps bijvoorbeeld. 

Dhole

De tijger krijgt al jaren lang aandacht van natuurbeschermers. Maar ook andere soorten hebben deze hulp inmiddels nodig. En bijvoorbeeld in Bandhavgarh worden maatregelen genomen om ze voor uitsterven te behoeden. Of om inzicht te krijgen in hun aantallen, zoals bij de dhole, die ook wel Aziatische wilde hond wordt genoemd. Want over dit dier is relatief weinig bekend.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Bandhavgarh NP: een Droomplek.

Tijgers kijken in het wild is een unieke ervaring. Dit roofdier laat zich in de natuur niet te eenvoudig zien, al heb je in India de beste kans. Meestal bij een safari in een jeep, of op de rug van een olifant. Bandhavgarh Nationaal Park is één van de beste plekken ter wereld om een tijger te zien.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Opvallend veel wilde tijgers op een klein gebied.
  2. Hier leven diverse prooidieren van de tijger zoals axishert, gaur en sambarhert.
  3. Op safari in de warme, broeierige jungle van India.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bandhavgarh NP - Domein van de tijger

Bandhavgarh NP - Domein van de tijger

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta oog in oog met een tijger. Rij op een olifant. Wandel naar het fort en zoek de prooidieren van deze katachtige.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.