Taj Mahal en Agra - Kroon op het Mogol-rijk

Achtergronden

Agra is het hart van het relatief onbekende Mogol-rijk. Met een rijk verleden. Waar Shah Jahan de Taj Mahal liet bouwen voor zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal.

De stad Agra in India is het hart van het Mogol-rijk. Met talloze monumenten, waaronder de Taj Mahal, één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Dit grafmonument is volledig opgetrokken uit wit marmer. De Indiase grootmogol Shah Jahan liet het bouwen voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. De Taj Mahal wordt gezien als de ultieme liefdesverklaring.

Agra is één van de populairste steden van India. Een bezoek aan deze levendige stad is een kijkje in het relatief onbekende rijk van de Mogols (in het Engels worden ze Mughals genoemd). Het Mogol-rijk floreerde in Azië van het begin van de 16e eeuw tot het midden van de 19e eeuw. De Mogols worden overigens vaak verward met de Mongolen, waarmee Dzjengis Khan in de 12e eeuw een groot en machtig rijk opbouwde.

Meer info:

De Taj Mahal zoals je hem kunt zien vanaf het Fort van Agra in de vroege ochtend.
Lapidim

Agra was toen al bekend bij de Nederlanders. De VOC opende hier in 1621 een handelspost. De reden was de verfstof indigo. Indigo werd toentertijd gebruikt in de lakenindustrie in de Nederlanden. En de beste kwaliteit kwam uit de omgeving van deze stad. De handel stagneerde in het begin van de 18e eeuw door de politieke onrust in het noorden van India.

Het Mogol-rijk omvatte grote delen van het Indische subcontinent, zoals India, Pakistan, Afghanistan en Bangladesh. Keizers werden grootmogol genoemd. De namen komen overigens van Europeanen die meenden dat deze dynastie uit Mongolië kwam. Zelf noemden ze hun dynastie Timuride. Akbar de Grote, de derde keizer in de Mogol-dynastie, wordt beschouwd als de belangrijkste heerser.

De komst van de Fransen en Engelsen naar dit deel van de wereld zorgde voor de ondergang van het rijk. Wat overblijft zijn talloze monumenten in en rond Agra. Ze zijn bijna allemaal gebouwd in de typerende Mogol-architectuur, een mengvorm van islamitische en hindoe-architectuur. Akbar de Grote was islamiet, maar was opvallend tolerant tegenover andere godsdiensten.

De meeste monumenten vallen in het niet bij de Taj Mahal. Wat niet geheel terecht is. Zo is het beroemde Fort van Agra het oudste en best bewaarde van heel India. Eigenlijk is dit gebouw van rode zandsteen meer een stad dan een fort. Net buiten Agra ligt Fatehpur Sikri, de voormalige hoofdstad van het rijk. En gebouwd door Akbar de Grote.

Desondanks is het toch de Taj Mahal die van Agra een verplichte stop maakt. Het verhaal achter het grafmonument is bijzonder. Deels gebaseerd op legendes, deels op de waarheid. Het initiatief voor het gebouw komt van Shah Jahan, kleinzoon van Akbar.

De andere monumenten in Agra sneeuwen onder bij de Taj Mahal.Shah ontmoette op een bazaar Arjumand Bano Began, een mooie sieradenverkoopster. Zij was niet onder de indruk en vroeg een extreem hoog bedrag voor een sieraad. Maar Jahan was verkocht. Hij trouwde de vrouw en gaf haar de naam Mumtaz Mahal, oftewel 'parel van het paleis'.

Ze leefden gelukkig totdat Mumtaz stierf in het kraambed in 1631 na de geboorte van hun 14e kind. Sjah Jahan rouwde twee jaar, volgens de verhalen ging zijn geestestoestand langzaam achteruit. In een ultieme poging zijn liefde voor haar te laten zien, besloot hij een eerbetoon voor haar te bouwen. Ongeveer 20.000 arbeiders bouwden tientallen jaren lang onder extreem zware omstandigheden aan de graftombe. Die we tegenwoordig als Taj Mahal kennen.

Het marmer werd met olifanten aangevoerd uit diverse mijnen in de verre omgeving. In één van de vele legendes liet de mogol na voltooiing de vingers van hoofduitvoerder Ustad Ahmad Lahauri afhakken. Zodat hij nooit meer zo'n mooi bouwwerk zou kunnen maken.

Volgens de legendes was dit eerbetoon voor Shah Jahan nog niet genoeg. Het verhaal gaat dat de keizer aan de overkant van de aangrenzende Yamuna-rivier een identiek mausoleum voor zichzelf wilde laten bouwen. Van zwart marmer. Maar bewijzen voor deze theorie zijn er niet, want Shah werd afgezet door zijn zoon Aurangzeb. Vanuit een kerker in het beroemde Fort van Agra keek hij uit op de graftombe van zijn geliefde. Zijn lichaam werd na zijn dood in de Taj bijgezet.

Ook na de dood van de maker blijft de Taj Mahal voor legendes zorgen. Zo is er een hardnekkig gerucht, dat de Britse overheersers in 1830 het gebouw wilden slopen. De reden was simpel, het kostbare marmer zou veel geld opleveren. De Engelse Lord William Bentinck, toenmalig gouverneur van India, had –volgens de overlevering- al opdracht gegeven, maar kreeg de financiën ervoor niet rond. Waar jaarlijks miljoenen toeristen hem dankbaar voor zijn.

Agra biedt naast de Taj Mahal veel meer monumenten, de andere monumenten sneeuwen echter onder bij de Taj Mahal. Veel toeristen bezoeken dan ook alleen de Taj Mahal en het Fort van Agra, maar Sikandra, Chini-ka-rauza en Fatehpur Sikri zijn ook zeker de moeite waard.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Taj Mahal en Agra: een Droomplek.

Het is één van de mooiste en bekendste gebouwen ter wereld. In Agra, een stad die nog veel meer historische gebouwen herbergt. Het is een bewijs van de ultieme liefde. De Indiase heerser Shah Jahan liet het bouwen voor zijn vrouw Mumtaz Mahal. zij overleed in 1631 in het kraambed.

Top Drie Bezienswaardighheden:

  1. De unieke verfijnde architectuur van de Taj Mahal.
  2. Andere gebouwen uit het Mogol-rijk: Sikandra, Fatehpur Sikri, Itmad-ud-Daula, Chini-ka-rauza en Mehtab Bagh.
  3. De intrigerende verhalen van het Fort van Agra (of Rode Fort).

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Taj Mahal en Agra - Kroon op het Mogol-rijk

Taj Mahal en Agra - Kroon op het Mogol-rijk

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie het eerste ochtendlicht op de Taj Mahal. Verken het Fort van Agra. Ontmoet onbekende monumenten als Sikandra, Fatehpur Sikri, Chini-ka-rauza en Itmad-ud-Daula.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.