Taj Mahal en Agra - Kroon op het Mogol-rijk

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe wetenschappers, UNESCO en overheid omgaan met de diverse problemen die de monumenten bedreigen. En over het voortgaande onderzoek naar de diverse gebouwen.

Bijzondere bouw

De bouw van de Taj Mahal startte aan het begin van de 17e eeuw. Onduidelijk is wanneer precies de bouw werd afgerond. Sommige geschiedenisboeken hebben het over 1648, anderen over 1654. Duidelijk is wel dat 'het gewone volk' zich al eeuwen vergaapt aan dit opvallende gebouw. Inmiddels is de Taj Mahal de meest bezochte toeristenattractie van India. Bij binnenkomst zie je de uitgestrekte tuin voor het gebouw. Met in het midden een langgerekt waterbekken, waarin de weerspiegeling van de Taj te zien is. De westzijde van het gebouw is naar Mekka gericht. Daar bevindt zich een moskee. De oostkant fungeerde als gastenverblijf. De vier minaretten op de hoeken van de Taj zijn later gebouwd. Ze staan licht naar buiten gebogen, zodat ze bij een aardbeving niet op het hoofdgebouw vallen.

Nieuw Wereldwonder

In 2007 werd de Taj Mahal door het publiek via internet gekozen als een van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen. Na meer dan honderd miljoen stemmen kreeg naast de Taj Mahal ook Chichén Itzá in Mexico, Cristo Redentor in Rio de Janeiro in Brazilië, het Colosseum in Rome in Italië, de Chinese Muur in China, Machu Picchu in Peru en Petra in Jordanië deze status.

Meer info:

Marmerkanker

Een close-up van een mozaiek in de Taj Mahal.
Aditya Banerjee

De Taj Mahal leidt aan 'marmerkanker'. Wetenschappers gebruiken deze term voor het aanvreten van het marmer. De oorzaak is vervuiling door fabrieken en het drukke verkeer in de omgeving. De voortdurende uitstoot van zwaveldioxide en de aanwezige luchtvochtigheid doet het witte marmer geel uitslaan. Inmiddels zijn er enkele maatregelen genomen. Het is bijvoorbeeld verboden een fabriek op te richten binnen een straal van 10 kilometer van de Taj.

Uitvoering van deze wet gebeurt echter nauwelijks, dus naleving ook niet. Daarnaast is het sinds enkele jaren verboden voor het publiek om de mozaïeken aan te raken. Maar het grootste probleem, de smog, is nog niet opgelost. En overduidelijk zichtbaar. Geregeld is de Taj Mahal niet meer te zien vanuit het Fort van Agra. Een dikke mist verhult het gebouw, dat slechts op 2,5 kilometer afstand ligt.

Restauratie

Geregeld worden bij de Taj Mahal restauratie- en schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd.
Jigmi

De Taj, zoals de tempel vaak wordt genoemd, werd in 1908 voor het eerst gerestaureerd. De marmeren stenen werden schoon gemaakt en de omliggende kanalen weer voorzien van water. De tuin kreeg een meer Engels karakter, wat later weer is teniet gedaan toen India zelfstandig werd. Ondertussen is een nieuw restauratieproject aan de gang. Overigens niet zonder heftige discussies onder geleerden. De gebruikte methodes zijn soms nogal onorthodox, zoals het gebruik van tandenborstels om het marmer weer wit te krijgen.

Fort van Agra

Wetenschappers puzzelen al jaren over het Fort van Agra. Ze weten niet wie het heeft gebouwd en hoe oud het is. De eerste vermelding stamt uit 1080, maar het is mogelijk veel ouder. Zeker is dat de grootmogols Babur, Humayun, Akbar, Jehangir, Shah Jahan en Aurangzeb hier woonden. Sterker nog, het land werd door hen geleid vanuit het fort. Akbar de Grote bouwde in de zestiende eeuw een nieuw fort. Het verscheen op de grondvesten van het oude fort. Maar het was veel meer dan een fort, aangezien de keizers hier ook woonden. Shah Jahan verbouwde het fort verder, hij maakte er een luxe paleis van. Dat het fort veel meer was dan een vesting blijkt wel uit de diverse gebouwen in het fort.

UNESCO

Agra is een culturele 'hotspot'. De UNESCO voegde de Taj Mahal al in 1983 toe aan de lijst met Werelderfgoederen, net als het Fort van Agra. In 1986 werd daar de Mogul-stad Fatehpur Sikri aan toegevoegd. Het maakt van Agra en haar omgeving een cultuurhoofdstad van jewelste.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Taj Mahal en Agra: een Droomplek.

Het is één van de mooiste en bekendste gebouwen ter wereld. In Agra, een stad die nog veel meer historische gebouwen herbergt. Het is een bewijs van de ultieme liefde. De Indiase heerser Shah Jahan liet het bouwen voor zijn vrouw Mumtaz Mahal. zij overleed in 1631 in het kraambed.

Top Drie Bezienswaardighheden:

  1. De unieke verfijnde architectuur van de Taj Mahal.
  2. Andere gebouwen uit het Mogol-rijk: Sikandra, Fatehpur Sikri, Itmad-ud-Daula, Chini-ka-rauza en Mehtab Bagh.
  3. De intrigerende verhalen van het Fort van Agra (of Rode Fort).

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Taj Mahal en Agra - Kroon op het Mogol-rijk

Taj Mahal en Agra - Kroon op het Mogol-rijk

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie het eerste ochtendlicht op de Taj Mahal. Verken het Fort van Agra. Ontmoet onbekende monumenten als Sikandra, Fatehpur Sikri, Chini-ka-rauza en Itmad-ud-Daula.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.