Taj Mahal en Agra - Kroon op het Mogol-rijk

Mijn hoogtepunten

Door rond te dwalen door de tuinen rond de Taj Mahal vergeet je de duizenden andere bezoekers.

Het is weliswaar een beetje afgezaagd, maar de zonsopgang is het mooiste moment.

Ik ben hier vroeg. Het is onrustig, het is eigenlijk te druk. Ik zoek een plek, maar weet niet goed wat ik kan verwachten. ik word geduwd, er wordt geschreeuwd en groepen uit allerlei landen komen voorbij. De weerpspiegeling in het water zie ik al, dus ik sta goed. Nu maar wachten tot de zon opkomt...

Maar de ochtend is een verplicht nummer. Zeker ook omdat de smog dan nog beperkt is. Langzaam raken de zonnestralen de minaretten, om daarna de hele Taj Mahal een rode gloed te geven. Alle drukte was niet voor niets. Het is prachtig om dit kleurenspektakel zien.


Overal waar je kijkt in de Taj Mahal zie je verfijnde technieken. Met name de mozaïeken zijn oogstrelend. Stuk voor stuk met de hand gezaagd. Her en der zijn reparatiewerkzaamheden bezig. Ik maak een praatje met hen. Eentje herstelt de vloer die door toeristenvoeten compleet is vernield en een ander repareert een muur vol met mozaïeken. Hij zaagt ze met een bijzondere zaag, maar wel ongekend zuiver. mooi dat dit soort dingen bij zo'n monument te zien zijn.

Ik dwaal door de vele gangen van het Fort van Agra en voel me even Shah Jahan. De bouwer van de Taj Mahal woonde destijds in het immense fort. Maar hier zat hij ook gevangen, nadat hij was afgezet door een van zijn zonen. Vanaf de muren zie ik wat hij destijds ook zag: de contouren van zijn levenswerk die boven de stad uit torenen.

In Sikandra krijg ik van een goed ingevoerde gids uitleg over de bouw, de diverse gebruikte stijlen en vooral hoe bewust ingetogen sommige details zijn gemaakt.

Itmad-Ud-Daula, of Baby Taj, is kleiner dan de Taj, maar toch indrukwekkend. Het toont de rijkdom van een stad als Agra. En het is hier ongekend rustig, heerlijk.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Taj Mahal en Agra: een Droomplek.

Het is één van de mooiste en bekendste gebouwen ter wereld. In Agra, een stad die nog veel meer historische gebouwen herbergt. Het is een bewijs van de ultieme liefde. De Indiase heerser Shah Jahan liet het bouwen voor zijn vrouw Mumtaz Mahal. zij overleed in 1631 in het kraambed.

Top Drie Bezienswaardighheden:

  1. De unieke verfijnde architectuur van de Taj Mahal.
  2. Andere gebouwen uit het Mogol-rijk: Sikandra, Fatehpur Sikri, Itmad-ud-Daula, Chini-ka-rauza en Mehtab Bagh.
  3. De intrigerende verhalen van het Fort van Agra (of Rode Fort).

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Taj Mahal en Agra - Kroon op het Mogol-rijk

Taj Mahal en Agra - Kroon op het Mogol-rijk

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie het eerste ochtendlicht op de Taj Mahal. Verken het Fort van Agra. Ontmoet onbekende monumenten als Sikandra, Fatehpur Sikri, Chini-ka-rauza en Itmad-ud-Daula.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.