Bali - Droomeiland voor (bijna) iedereen

Achtergronden

Bali lijkt alleen zonaanbidders aan te spreken. Maar het tropische eiland kent een rijk verleden en veel cultuur. En het heeft opvallend rustige delen. Met een Nederlands tintje.

Bali is een overbekend eiland dat veel zonaanbidders aantrekt. In dit deel van Indonesië is nog het echte Indonesië te vinden, de bevolking heeft hun rijke cultuur behouden. Maar Bali heeft meer. Het eiland kent diverse ruige delen, waar de meeste zonaanbidders niet komen. Zoals het ruige westen, met veel beschermde koraalriffen en regenwoud. En het wilde noordoosten waar vulkanen hoog boven het landschap uit steken.

Zon, zee, strand. Dat is Bali. De langgerekte stranden hebben meestal opvallend geel zand, maar sommige (in het oosten) hebben zwart lavazand. Het eiland is dan ook populair bij mensen die graag in de zon liggen. Maar ook bij duikers. En bij surfers. Het zegt veel over dit kleine eiland in de gordel van Smaragd, zoals dit deel vaak wordt genoemd. Iedereen kent Bali, maar weinigen weten veel andere eilanden op te noemen van de in totaal 17.508 eilanden die Indonesië telt. Bali vertegenwoordigt vaak het beeld van een exotisch paradijs. Waar iedereen iets van zijn gading vindt. Hier kom je vanzelf het ultieme vakantiegevoel tegen.

De beroemde Pura Ulun Danu Bratan ligt in een meer.
Corno van den Berg

Overal op het eiland kom je de link met de goden tegen. Bali kent veel Hindoetempels. Deze zijn niet bijzonder groot en imposant, maar sommigen zijn zeer de moeite waard door hun bijzondere ligging. Ze liggen bijvoorbeeld midden in het regenwoud, of staan op een steile rots aan de kust of in een meer.

Bali is geregeld het doelwit geweest van moslimterroristen. Op 12 oktober 2002 ontplofte in de populaire badplaats Kuta twee zware bommen in nachtclubs. Waarbij 200 mensen omkwamen. Op 1 oktober 2005 ontploften er weer bommen. Opnieuw in Kuta, maar ditmaal ook in Jimbaran, een van de andere toeristenhotspots in het zuiden van Bali. Ditmaal kwamen 20 mensen om, voornamelijk toeristen. Het zorgde opnieuw voor een behoorlijke dip in het aantal bezoekers. Langzaam krabbelt het aantal toeristen weer op, maar de angst voor nieuwe aanslagen blijft.

De groeiende bevolking en de vele toeristen zorgen op Bali voor veel problemen. Veel toeristen klagen over het vele afval dat in het water drijft, maar ook op de populaire stranden ligt. Bij sterke wind zie je op de koraalriffen van het West Bali Nationaal Park bijna meer plastic als vissen. Volgens veel onderzoekers worstelt Bali met de toekomst. Het kan zelfs ten onder gaan aan zijn eigen populariteit. Maar het eiland kan ook nog worden gered. Het is hier nog steeds relatief eenvoudig om aan de drukte te ontsnappen en het echte, nog authentieke Bali te ontdekken. Daarvoor hoef je alleen maar de bekende plaatsen in het zuiden te mijden.

Bali was vroeger ongekend wild. In de dampende jungle, die toen als een groene deken over het hele eiland lag, liepen zelfs tijgers rond. Tot nog geen honderd jaar geleden. De laatste tijger werd door een Nederlandse jager afgeschoten in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het was overigens het meest zuidelijk gelegen leefgebied van dit dier. De Balitijger wordt als ondersoort gezien van de huidige tijger.

Het eiland ligt tussen Java en Lombok, maar Bali is een wereld op zich. Door de ligging heeft het eiland zijn eigen klimaat. Het kan op de omliggende eilanden regenen, maar op Bali is het dan vaak droog. Maar het klimaat zorgt ook in de zee voor een wereld van leven. Die nog wel redelijk intact is. De koraalriffen voor de kust vormen een thuis voor meer dan 1.000 soorten vis, 260 soorten koraal en 70 soorten sponzen. De verscheidenheid is zo groot doordat deze eilanden op de grens van het tropische koraalrif liggen, maar ook veel dieren huisvesten uit de koelere zeeën uit het zuiden.

Ongeveer 75% van de inwoners van Bali zijn Hindoes, 10% is moslim, de rest is christen of niet gelovig. Voor de Balinezen zijn de bergen al eeuwenlang de bron van het leven. Hier leven immers de goden en die bepalen wat er gebeurt. Een vulkaanuitbarsting is een teken van boosheid, maar zorgt ook voor vruchtbare grond. Terwijl de rivieren het kostbare water uit de bergen brengen. Veel wilde dieren kom je er niet tegen, op apen en vooral veel vogels na.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Bali: een Droomplek.

Bali kennen we als tropisch eiland: zon, zee en strand. Een eiland met een lekker klimaat, veel vers eten, waaronder veel vis. En een rijke Balinese cultuur. Het is een ideale tussenstop voor een rondreis door Indonesië. Bijvoorbeeld naar de Vallei van Yogyakarta op Java, Sumatra en Komodo.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De rijke cultuur is nog volop aanwezig.
  2. Ideaal voor actieve sporten als surfen, duiken, snorkelen en zelfs berg beklimmen.
  3. Genieten van de Aziatische keuken aan het strand bij een palmboom.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bali - Droomeiland voor (bijna) iedereen

Bali - Droomeiland voor (bijna) iedereen

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zet een jong zeeschildpadje uit. Zoek idyllische tempels. Surf op metershoge golven. En loop over verlaten stranden.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.