Bali - Droomeiland voor (bijna) iedereen

Beschermd & Onderzoek

Het eiland kent diverse beschermde gebieden. Sommige dieren krijgen extra steun. Hieronder de meest belangrijke maatregelen en onderzoeken op Bali.

Kunstmatige koraalgroei

Bij Pemuteran in het noordoosten van Bali wordt geprobeerd koraal met zwakstroom te laten groeien. Hier zijn ook diverse kunstmatige riffen aangelegd, waarop de minuscule diertjes zich kunnen ontwikkelen. Wetenschappers houden de groei goed in de gaten. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Het koraal groeit gestaag en trekt talloze vissoorten aan.

Tulamben Marine Reserve

De USS Liberty, een Amerikaans marineschip, werd in 1942 door de Japanners getorpedeerd. Het werd op sleeptouw genomen, maar zonk voordat het de kust bereikte. De uitbarsting van de Gunung Agung in 1963 zorgde voor schokgolven, waardoor het schip in tweeën brak. Tegenwoordig is het een ideale plek voor koraal, vissen en andere zeedieren. De Indonesische overheid heeft het gebied eromheen tot marien park uitgeroepen. Het gebied ligt in het oosten van Bali, op zo'n 10 km van het dorpje Culik.

West Bali National Park

Mangroven in het West Bali Nationaal Park zijn de kraamkamer voor talloze soorten vis.
Corno van den Berg

Dit nationale park, bekend als Taman Nasional Bali Barat, ligt in het westen van Bali. Het werd in 1941 door Nederlanders opgericht, enkele jaren later nadat hier de laatste Balitijger was doodgeschoten. Het is het laatste leefgebied voor de Balinese spreeuw en de banteng, de voorloper van de gedomesticeerde plaatselijke koe. Ook beschermt het nationaal park de mangroven aan de kust. En de diverse koraalriffen er voor, die voornamelijk rond het schiereiland en het eiland Pulau Menjangan liggen.

Balinese spreeuw

De Balinese spreeuw is een van de meest zeldzame vogels ter wereld. In het wild leven nog enkele tientallen dieren, in dierentuinen en bij vogelliefhebbers nog duizenden. De afgelopen decennia zijn talloze beschermingsprojecten opgezet, meestal zonder succes. Al ten tijde van president Soeharto verdween er veel geld van natuurorganisaties in de zakken van allerlei officials. Desondanks blijven organisaties proberen deze vogel voor uitsterven te behoeden. Onder meer met het Bali Starling Project, waar jonge vogels weer worden uitgezet in het park.

Schildpaddenproject

Bij Pemuteran in het noorden worden door een organisatie als Reef Seen eieren van de vijf hier voorkomende schildpadden opgekocht en uitgebroed. De jonge schildpadjes kunnen enkele weken beschermd groeien, zodat ze niet ten prooi vallen aan honden of roofvogels. Bij het juiste tij worden ze dan vrijgelaten. In het zuidelijke deel van Bali probeert de overheidsinstantie Profauna via educatie de dieren beter te beschermen. En gevraagd aan lokale vissers en bewoners of ze de locaties van eierleggende schildpadden willen door geven.

Meer info:

Toeristenshit

De toeristensector is de afgelopen decennia geëxplodeerd op Bali. Talloze grote resorts zijn hier neergestreken, maar ook talloze kleine hotelletjes en restaurants openden hun deuren. De slechte afvalverwerking van deze mega-industrie tast niet alleen Bali's luchtkwaliteit, maar ook de rivieren en de zee aan. Dat de nood hoog is blijkt wel uit het feit dat National Geographic eind 2008 Bali al op de lijst met 'probleemgebieden' heeft gezet. Talloze plaatselijke en internationale wetenschappers geven jaarlijks hun mening over bijvoorbeeld de toekomst van vakantieplekken. En daarop scoort Bali slecht. Zij verwachten dat de problemen met het afval de komende jaren eerder groter zullen worden dan dat het zal afnemen.

Diverse organisatie zetten zich inmiddels in voor een schoner Bali. Een daarvan is Yayasan Gelombang Udura Segar (GUS), ook wel Bali Environmental Foundation genoemd. Ze schonen de stranden op, geven educatie aan vooral kinderen en proberen het gebruik van pesticiden terug te dringen. Deze non-profitorganisatie krijgt onder meer steun van de vele surfers die Bali jaarlijks aan doen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Bali: een Droomplek.

Bali kennen we als tropisch eiland: zon, zee en strand. Een eiland met een lekker klimaat, veel vers eten, waaronder veel vis. En een rijke Balinese cultuur. Het is een ideale tussenstop voor een rondreis door Indonesië. Bijvoorbeeld naar de Vallei van Yogyakarta op Java, Sumatra en Komodo.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De rijke cultuur is nog volop aanwezig.
  2. Ideaal voor actieve sporten als surfen, duiken, snorkelen en zelfs berg beklimmen.
  3. Genieten van de Aziatische keuken aan het strand bij een palmboom.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bali - Droomeiland voor (bijna) iedereen

Bali - Droomeiland voor (bijna) iedereen

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zet een jong zeeschildpadje uit. Zoek idyllische tempels. Surf op metershoge golven. En loop over verlaten stranden.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.