Komodo NP - Land van de levende draken

Gaan!

Beste tijd:
Regenseizoen
Het regenseizoen duurt van november tot eind maart. Het zijn de enige maanden dat de eilanden veelvuldig te maken krijgen met regen. De eilanden zijn (met name vanaf januari) dan opvallend groen. De gemiddelde temperatuur is zo'n 30 graden, maar de lucht heeft wel een hoge luchtvochtigheidsgraad. Dit is de tijd dat de eilanden ruig en wild zijn. Wie daarvan houdt, kiest voor dit seizoen. Neem wel genoeg dagen de tijd, het kan dan immers ook de gehele dag regenen. Meestal regent het een uur of twee.

Droge seizoen
Van april tot november is de beste tijd om de eilanden te bezoeken. Hou er dan wel rekening meer dan het landschap veelal droog en dor is. In deze tijd kan het kwik 40 graden bereiken. Veel dieren zoeken dan de schaarse waterpoelen op.

Duikers hebben bij Komodo het gehele jaar bij veel duikplekken te maken met de wisselende getijden. Wie op het juiste moment het water in wil, moet ter plekke vragen naar de getijdentabellen.


Of natuurlijk een reis boeken bij de diverse duikorganisatoren, die kiezen sowieso de beste plekken.

Let op!
De Komodovaranen zijn wild en gevaarlijk. Elk jaar verkijken toeristen zich op de snelheid van de reptielen. Zeker bij het maken van een foto hebben mensen soms niet door hoe dichtbij het dier al is. En het is een roofdier dus hij gaat niet aan de kant. De parkwachter ter plekke geeft verbaal, en met zijn speciale stok, aanwijzingen. Luister er naar.

De enige manier om hier is te komen is per boot. Wees goed voorbereid met medicatie als je geen zeebenen hebt … Het kan er hier ruig aan toe gaan.

Op Komodo en de andere eilanden komen naast de Komodovaraan nog talloze andere gevaarlijke dieren voor. Waaronder bijtgrage duizendpoten, maar ook giftige slangen. Tot nu toe zijn 12 soorten geteld. Zoals:

  • Spugende cobra
  • Russell's adder
  • Witlipbamboeadder

Tijdens de wandelingen heb je, zeker in het natte seizoen, veel last van muggen. Neem dus goed spul mee met minimaal 40% DEET.

Hoe kom ik er?
De eilanden zijn op verschillende manieren te bereiken. Let wel, het is alleen per boot mogelijk. De makkelijkste manier is via het eiland Flores, dat per vliegtuig vanuit bijvoorbeeld Jakarta of Bali is te bereiken.

De kortste (en makkelijkste –meestal rustige zee-) is via het dorpje Labuhan Bajo op het eiland Flores. De overtocht naar Rinca duurt twee uur, die naar Komodo-eiland 5 uur. Je kunt ook eerst naar Rinca gaan en dat eiland verkennen, terwijl je de volgende dag naar Komodo gaat.

Vanuit Sumbawa op het eiland Sumbawa is het zeven uur varen naar Komodo. Het is ook tevens een lastigere (en vaak wildere) tocht door de onrustige zee.

Komodo NP op de kaart

Meer over deze droomplek

Komodo NP - Land van de levende draken

Komodo NP - Land van de levende draken

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Kijk een levensgevaarlijke Komodovaraan in de ogen. Slaap op het dek van een boot. En ontdek de rijke koraalriffen voor de kust.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.