Vallei van Yogyakarta - Borobudur en Prambanan

Beschermd & Onderzoek

Zowel Borobudur als Prambanan worden al decennialang intensief onderzocht door archeologen. Hieronder vind je de belangrijkste onderzoeken en beschermingsmaatregelen die in dit gebied zijn genomen.

Aardbeving

De gevolgen van de aardbeving in 2006 zijn goed te zien in Prambanan.
Corno van den Berg

Bij een aardbeving in 2006 zijn de Prambanan-tempels vrij ernstig beschadigd geraakt. Daardoor is een deel afgesloten voor het publiek. Archeologen zijn druk bezig de gebouwen weer terug in de oude staat te brengen. Onder andere met foto's van voor de aardbeving. Ondertussen proberen ze de fragiele onderdelen ook te verstevigen. Tot slot zoeken archeologen, maar ook geologen naar een oplossing om de monumenten (waaronder ook de veel stevigere Borobudur) te beschermen tegen deze vormen van natuurgeweld. Al jaren vrezen ze een vernietigende uitbarsting van één van de vier vulkanen. Wat wel eens het einde van beide tempelcomplexen zou kunnen betekenen.

Werelderfgoed

De UNESCO heeft zowel Borobudur als Prambanan toegevoegd aan de prestigieuze lijst van Werelderfgoederen. De Indonesische overheid had de tempels nog niet eerder voorgedragen voor een plek op de lijst, waardoor ze relatief laat werden toegevoegd. Ook nu nog speelt Nederland een rol bij de restauratie van de tempelcomplexen. Met name op het vlak van advies en financiering.

Erosie

De ontdekking in de 19e eeuw van de Borobudur-tempel is groot nieuws. Maar daarmee komen ook de problemen. Eeuwenlang wordt het gebouw beschermd door as en zand, maar nu krijgt erosie in de vorm van regen vrij spel. Het betekent bijna het einde van het gebouw. Bij hevige stortbuien kan het water niet snel weg, wat (ook nu nog) op sommige plekken algen- en mosvorming tot gevolg heeft.

Binnen de Nederlandse gelederen zorgt de bouwkundige staat van het complex voor veel discussies. In 1882 stelt een hoofdinspecteur daarom voor Borobudur in zijn geheel af te breken. De reliëfs kunnen dan in musea bewaard blijven. Zijn plan haalt het niet, mede omdat de functie van het gebouw op dat moment nog niet helemaal bekend is. De ontdekking van de talloze reliëfs in 1885 maken een definitief eind aan de discussie. Al zijn nog niet alle geleerden het eens over de functie van het gebouw.

In 1907 beginnen de eerste restauratiewerkzaamheden door de Nederlander Theodoor van Erp. Hij is één van de eersten die probeert de diefstal van ornamenten en tempelstenen (voor bijvoorbeeld wegverharding) tegen te gaan. Zijn aanpak is gestructureerd. Tijdens de restauratie komen talloze sierstukken tevoorschijn. Zoals monumentale poorten, twee leeuwen en twintig boeddhakoppen. Ook komen ze opvallend veel fragmenten van reliëfs tegen.

Ondanks zijn grondige aanpak is hij niet in staat het waterprobleem op te lossen. Binnen 15 jaar groeien er weer algen en scheuren sommige stenen door verzakking. Pas in 1971 neemt de Indonesische regering drastische maatregelen. Honderdduizenden stenen worden uit het monument gehaald, bewerkt en weer terug geplaatst. Ook wordt de waterafvoer verbeterd. In 1983 wordt het project, dat gesteund wordt door UNESCO, afgerond.

Ondergronds meer

In 2000 onderzochten diverse geologen de bodem in de vallei rond de tempel. Tot hun verbazing bleek de droge grond ooit de bodem van een meer te zijn geweest. En met een vulkaan als de Merapi in de buurt weet je maar nooit. Dit alles ondersteunt de oude theorie van Nieuwenkamp, want een lotus wordt altijd in water afgebeeld.

Lotus of stoepa?

Onder architecten, archeologen en geologen woedt al jaren een discussie over de vorm van Borobudur. De Nederlandse architect W.O.J. Nieuwenkamp stelt in 1931 dat de tempel de vorm van een lotusbloem heeft. Niet geheel onlogisch, de lotus is een veel gebruikt symbool in het boeddhisme.

Veel archeologen menen echter dat het gebouw een stoepa is, oftewel een klokvormig grafmonument. Of, volgens de grondlegger van het boeddhisme, Shakyamoeni, een 'teken voor de hoogste verlichting'. Stoepa's worden ook vaak als reliekenbewaarplaats gebruikt. Bij Borobudur bevindt zich in het binnenste van veel stoepa's een klein boeddhabeeld.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Vallei van Yogyakarta: een Droomplek.

De Borobudur alsook Prambanan zijn beroemd werelderfgoed. De architectuur, religie, Midden op het eiland Java tussen diverse actieve vulkanen. Ideaal voor een rondreis door Indonesië met bijvoorbeeld ook eilanden als Bali en Komodo.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Borobudur is de grootste boeddhistische tempel ter wereld.
  2. De veel minder bekende Prambanan is de grootste Hindoetempel van Zuidoost-Azië.
  3. De omliggende Vallei van Yogyakarta is een perfect decor voor dit soort unieke bouwwerken.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Vallei van Yogyakarta - Borobudur en Prambanan

Vallei van Yogyakarta - Borobudur en Prambanan

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta 's ochtends vroeg bij Borobudur. Ontdek het onbekendere Prambanan. Dwaal door Yogyakarta. En zoek Nederlands verleden.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.