Tokio - Wereldstad van de Japanse cultuur

Achtergronden

Tokio laat de rijke Japanse cultuur in al haar vormen zien. Op indringende wijze laten ze zien hoe een wereldstad er volgens hen uit moet zien. Hoe jong deze stad ook is.

Tokio is geen stad met een rijk verleden. Althans als je naar de overblijfselen kijkt. Een immense aardbeving in 1923 maakt alles met de grond gelijk en doodt zo'n 140.000 mensen. Maar daar schuilt precies de kracht, het is een stad die voortdurend wordt opgebouwd. Die laat zien hoe de mens de strijd met de natuur aan gaat en steeds meer leert van een wispelturige Moeder Aarde.

Vraag toeristen naar de reden waarom ze naar Tokio gaan en het antwoord is opvallend eenduidig. De stad biedt een bloeiende Japanse cultuur in een ultra-moderne omgeving, of woorden van die strekking. Zo kent de stad bijvoorbeeld een eigen modebeeld, dat zo anders is dan bijvoorbeeld in Europa dat het weleens 'onaards' wordt genoemd.

Tokio kent een eigen modebeeld, dat wel eens 'onaards' wordt genoemd.

Het is een stad om je te verbazen. Want de Japanners laten hier zien wat volgens hun een moderne stad moet zijn. Met immense moderne bruggen en wolkenkrabbers, indrukwekkende schrijnen en tempels en de modernste winkelcentra ter wereld en overal lichtreclame. Daarnaast herbergt de stad veel Europese invloeden. In feite is het niet meer dan een bonte mix van gebouwen, huizen en alles wat bij een moderne stad hoort.

De geschiedenis van deze wereldstad gaat niet ver terug. Bekend is dat hier in de 12e eeuw nederzettingen hebben gestaan. Maar door aardbevingen en branden is er niets meer van over. Ook van de tijd erna is bijna niets over gebleven, behalve analen in de geschiedenisboeken.
 
De Tokugawa-familie speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Tokio. Hun overwinning bij de beroemde Slag bij Sekigahara op 20 en 21 oktober 1600 geeft de familie de absolute macht. Het is het begin van de eenwording van Japan. De Tokugawa-shoguns hebben veel meer macht dan de keizers die in naam staatshoofd zijn, maar in Kioto een bescheiden bestaan leiden.

Ook de beroemde Yakuza laat zich zien bij het Sanja-Matsuri festival
elmimmo
Ondertussen leven de Tokugawa in het vissersplaatsje Edo, dat in 1868 werd omgedoopt tot Tokio. Dan pas wordt het ook de hoofdstad van Japan. De stad telt dan al ruim een miljoen inwoners. Maar door de zware aardbeving in 1923 en de Tweede Wereldoorlog begint de bouw van de huidige stad eigenlijk pas rond 1950.

Door al het natuurgeweld moet de mens zich aanpassen. Japanners hebben door de eeuwen heen geleerd de signalen van Moeder Aarde te lezen. Enkele trillingen zijn geen probleem, maar om de zoveel minuten een trilling wel. Iedereen gaat dan snel de straat op. En wacht af. Om daarna weer verder te gaan met hun leven. Voor toeristen is het vaak wel even schrikken.

Ook al is het verleden van de stad hier niet echt te zien, Tokio biedt een bonte mix aan monumenten, attracties en bezienswaardigheden. De weinige monumenten zijn veelal gerestaureerd en in perfecte staat. Dit alles in combinatie met de rijke Japanse cultuur biedt de stad meer dan genoeg voor een bezoek.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Tokio - Wereldstad van de Japanse cultuur

Tokio - Wereldstad van de Japanse cultuur

Ontdek de 21 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de beroemde mode-jongeren. Struin rond op de Tsukiji Fish Market en eet verse sushi of sashimi. En wuif naar de keizer.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.