Tokio - Wereldstad van de Japanse cultuur

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe de mens hier omgaat met de grillen van Moeder Natuur. Daarnaast aandacht voor de strikte milieuwetgeving die hier geldt.

Aardbevingen

De grootste uitdaging voor wetenschappers is om aardbevingen te voorspellen. En dan met name de grotere, want de stad wordt geregeld opgeschrikt door trillingen. Het gaat om diegene die verwoestend kunnen zijn. Het Earthquake Research Institute van de Universiteit van Japan heeft talloze meetstations in de stad en omgeving. Ze proberen al jaren te achterhalen of een beving vooraf signalen geeft die je kunt interpreteren.

Tokio ligt vlakbij de breuklijn van maar liefst drie schollen; de Euraziatische schol, de Pacifische schol en de Filipijnenschol. Deze losse delen van de aardkorst bewegen voortdurende ten opzichte van elkaar. Waardoor er rond Tokio bijna elke dag wel aardbevingen zijn, ook al zijn de meeste te klein om te voelen. Maar wanneer de grote beving volgt blijft vooral gissen. Overigens denken veel wetenschappers dat de stad in de komende honderd jaar weer getroffen zal worden door een grote aardbeving. Het verleden kan hun weleens gelijk geven, al laat Moeder Natuur zich niet dwingen.

Schokresistent

De Tokyo Tower komt ver boven de 'skyline' van Tokio uit.
Willamor Media

In Tokio worden al decennialang moderne wolkenkrabbers en winkelcentra zo gebouwd dat ze 'aardbevingbestendig' zijn. Zelfs de huizen worden nu schokresistent gemaakt. Mits je genoeg geld hebt. Desondanks is Tokio niet voorbereid op een volgende grote aardbeving.

Tot die conclusie kwam het Japanse Central Disaster Management Council in 2008. Als de Japanse hoofdstad wordt getroffen door een beving met een kracht van 7 op de schaal van Richter dan blijft slechts chaos over. Want dan is het niet de aardbeving zelf die dodelijk is, maar de paniek die uitbreekt. Mensen zullen vertrapt worden en het dagelijkse leven zal lang verstoord zijn.

Milieuwetgeving

Tokio is ook de stad met de strengste milieuwetgeving ter wereld. Al in 1970 zorgden de vele auto's en fabrieken voor een extreme vervuiling. Zes jaar later wordt al een wet aangenomen met strenge milieuregels, die worden gecontroleerd door het Tokyo Metropolitan Research Institute for Environmental Protection.

Wereldstad

De term wereldstad is universeel. En wordt te pas en te onpas gebruikt. Weinigen weten dat er eigenlijk maar vier echte wereldsteden zijn: Parijs, Londen, New York en Tokio. Dus Rome bijvoorbeeld niet. Althans, dat vinden wetenschappers die steden op allerlei punten meten.

De organisatie GaWC (Globalization and World Cities) brengt al jaren alle grote steden ter wereld in kaart. Waarbij een stad wordt afgemeten aan verschillende criteria, zoals:

  • Internationale bekendheid
  • Internationale gebeurtenissen
  • Diversiteit aan culturen en gemeenschappen
  • Beroemde culturele instellingen
  • Moderne communicatiemiddelen en -netwerken
  • Aantal inwoners
  • Grote luchthaven en uitgebreid openbaar vervoersysteem

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Tokio - Wereldstad van de Japanse cultuur

Tokio - Wereldstad van de Japanse cultuur

Ontdek de 21 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de beroemde mode-jongeren. Struin rond op de Tsukiji Fish Market en eet verse sushi of sashimi. En wuif naar de keizer.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.