Danum Valley - Hart van Borneo's regenwoud

Achtergronden

Danum Valley is een wereldberoemd oerwoud op Borneo. Ongerept en ruig. Vroeger was dit het domein van biologen, tegenwoordig ook van toeristen.

Danum Valley, of kortweg Danum, is een wereldberoemd natuurgebied. Een immens tropisch regenwoud dat in het hart van Borneo ligt. Deze vallei kent een ongekende verscheidenheid aan leven en haalt daarmee geregeld het nieuws. Het laaglandregenwoud hier is rijk aan grote en vooral kleine dieren.

Dit extreem rijke gebied werd in 1986 opengesteld voor biologen en andere onderzoekers. Danum Valley Conservation Area is pas sinds enkele jaren opengesteld voor toeristen. In het beschermde natuurgebied zijn meer dan 270 vogelsoorten geteld. Dit is het thuis van de orang oetan, de Borneose nevelpanter en de Borneose dwergolifant en de Sumatraanse neushoorn, om er maar een paar te noemen.

Danum is één van de plekken ter wereld met de grootste biodiversiteit.

Alsook acht soorten neushoornvogels, die je opvallend vaak te zien krijgt. Terwijl de rijkdom van de insectenwereld bijna niet te bevatten is. Ook de flora is zeer divers en uniek. Per hectare groeien hier zo'n tweehonderd verschillende boomsoorten. Hier kun je zien hoe een Aziatisch regenwoud in optima forma leeft, en bijna zelfs ademt.

Veel mensen denken bij Borneo aan een immens groen regenwoud. Terecht, want zo heeft het immense eiland er lang uit gezien. Het noordelijk deel van Borneo behoort tot Maleisië en ligt midden op de evenaar. Te midden van de vele eilanden in dit deel van de wereld.

Danum is synoniem voor ondoordringbaar regenwoud.
Corno van den Berg
Veel eilanden waren miljoenen jaren geleden met elkaar verbonden via landbruggen. Waardoor dieren en planten zich vrijuit konden bewegen. Toen de lagere gedeeltes één voor één onderwater verdwenen doordat de zeespiegel steeg, raakten dieren en planten meer en meer geïsoleerd.

Al is dat op een eiland als Borneo moeilijk uit te leggen: het is zo immens groot. Planten en dieren pasten zich aan de omgeving aan en groeiden zo letterlijk uit tot nieuwe soorten. Waardoor Borneo één van de plekken ter wereld is met de grootste biodiversiteit. En Danum Valley is één van de gebieden waar (bijna) al deze dieren nog voorkomen. Een rijkdom die bijna niet te bevatten is, zo groot.

Tegenwoordig is het merendeel van het oerwoud gekapt, slechts delen zijn nog ongerept en niet door mensenhanden beïnvloed. Op een landkaart van Borneo lijken deze natuurgebieden niet groot, maar het zijn nog steeds gebieden van honderden kilometers in omvang.

Al is dit ook wel noodzakelijk, omdat veel dieren die hier voorkomen een groot leefgebied nodig hebben. Met name het hart van Borneo is nog behoorlijk ongerept al hebben houtkapbedrijven wel wegen door het woud aangelegd en worden er massaal bomen gekapt.

Het klimaat is tropisch, de luchtvochtigheid is hoog en het regent hier vaak en hevig, maar wel kort. Overal waar je kijkt is het groen, een groene muur van ruim tachtig meter hoog. Danum Valley is een ervaring waar je u tegen zegt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Danum Valley - Hart van Borneo's regenwoud

Danum Valley - Hart van Borneo's regenwoud

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontmoet een wilde orang oetan. Zoek spookdiertjes, luipaardkatten en nevelpanters tijdens een nachtsafari in de jungle van Borneo. En leer alles over de bedreigingen.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.