Danum Valley - Hart van Borneo's regenwoud

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de vele onderzoeken die hier plaats vinden. Als ook over palmolie, het allerlaatste grootste probleem. En over het bijzondere herplantingsproject.

Hotspot

Door de vele dier- en plantensoorten is Borneo voor natuurbeschermers één van de hotspots ter wereld. Ondanks de vele reservaten blijft stroperij de aantallen Sumatraanse neushoorns, Borneose orang oetans en de neusaap bedreigen.

Talloze organisaties zetten zich in om de laatste resten van het regenwoud, zoals Danum Valley, beter te beschermen. Daarnaast laat educatie de lokale bevolking zien hoe mens en dier hier samen kunnen leven. Zeker met de moderne natuurtoerist, die graag naar Danum af reist, als financierder.

Nieuwe soorten

Een extreme zeldzaamheid: de Borneose nevelpanter.
Paulo Philippidis

Elk jaar haalt Borneo het wereldnieuws omdat wetenschappers weer een nieuwe dier- of plantensoort hebben ontdekt. Waaronder soms zeer spectaculaire, zoals in 2007. De nevelpanter (volgens velen een van de mooiste katten ter wereld) blijkt op Borneo zo anders te zijn dan op het Aziatisch vasteland dat het een nieuwe soort is: de Borneose nevelpanter of Indonesische nevelpanter, aangezien hij ook op Sumatra voorkomt.

Om te laten zien dat het geen toevalstreffer is liet het WNF aan het van 2010 weten dat opnieuw meer dan honderd nieuwe dieren en planten op Borneo waren ontdekt. Waaronder vissoorten, de grootste wandelende tak ter wereld en boomkikkers.

Houtkap

Houtkap gebeurt al decennialang in Borneo. En volgens natuurbeschermers in een alarmerend tempo. Waardoor meer en meer van het regenwoud (en dieren en planten) verloren gaat. De houtkapbedrijven hebben in grote delen van Borneo wegen aangelegd. Met grote helikopters worden de beste bomen voor meubels en huizen gekapt en vervoerd.

Danum Valley heeft een kapverbod, waardoor het regenwoud nog in originele staat is. De zandweg naar het gebied is wel door houthakkers aangelegd, wat meteen een probleem met zich meebrengt. Om het park toegankelijk te maken voor toerisme zou een verharde weg vanuit Lahad Datu gewenst zijn, maar dat zou tevens de illegale houtkap kunnen stimuleren en zelfs mensen op het idee kunnen brengen hier illegaal een huisje te bouwen. Waardoor de weg voorlopig nog onverhard blijft.

Palmolie

Houtkap in dit gebied gebeurt vooral voor palmolieplantages, die je op weg naar Danum Valley tegen komt. Het is een contradictie, want palmolie wordt gezien als een mogelijke oplossing voor het brandstofprobleem. Al wordt het ook voor talloze andere middelen gebruikt zoals margarine, frituurolie, aardappelchips, soepen, sauzen en koekjes, maar ook als grondstof voor de productie van zeepproducten en dus ook biodiesel. Om aan de toenemende vraag te voldoen wordt steeds meer oerwoud gekapt. Diverse natuurorganisaties, zoals het wereld Natuur Fonds, voeren actie om meer regenwoud te beschermen.

Herbeplantingsproject

Het toegangsbord van het Danum Valley Field Centre.
Rob and Stephanie Levy

In de omgeving van Danum Valley loopt al sinds de jaren tachtig een herbeplantingsproject. In het Danum Valley Field Centre worden talloze boomsoorten gekweekt, waaronder veel hardhoutsoorten. Deze zijn de afgelopen jaren omgezaagd voor het hout. De jonge bomen worden dan later weer in het oerwoud gepoot. Zo blijft de diversiteit in het bos gegarandeerd.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Danum Valley - Hart van Borneo's regenwoud

Danum Valley - Hart van Borneo's regenwoud

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontmoet een wilde orang oetan. Zoek spookdiertjes, luipaardkatten en nevelpanters tijdens een nachtsafari in de jungle van Borneo. En leer alles over de bedreigingen.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.