Gunung Mulu NP - Grotten, regenwoud en veel dieren

Achtergronden

Het landschap van Gunung Mulu is ontstaan door extreme erosie. Maar ook doordat de grond hier plotseling omhoog kwam. Waardoor bergen ontstonden, die langzaam werden uitgehold.

Gunung Mulu National Park, ook wel kortweg Mulu genoemd, is een immens grottenstelsel op het Maleisische deel van Borneo. Waar diverse 'showgrotten' open zijn gesteld voor het publiek, maar ook talloze op een avontuurlijke manier zijn te bereiken. Waaronder de grootste grotkamer ter wereld, de Sarawak Chamber. Die 600 bij 415 en 80 meter groot is. Mulu ligt idyllisch in het regenwoud in het land van de Penan, voormalige koppensnellers.

Dit is een gebied dat tot de verbeelding spreekt. Het nationaal park ligt rond de Gunung Mulu, een berg van 2.376 meter hoog, de Gunung Api (1.750 m) en de Gunung Benarat (1.585 m). Die onder een groene muur van jungle liggen. Al liggen de grootste attracties van Mulu onder de grond. In totaal telt Gunung Mulu 26 grotere en honderden kleinere grotten. Vier ervan (Deer Cave, Lang Cave, Clearwater Cave en Wind Cave) zijn 'showgrotten'. Oftewel, deze zijn fraai uitgelicht met diffuse lampen en hebben houten en betonnen wandelpaden, waardoor ze eenvoudig te verkennen zijn. Veel andere grotten kunnen op speciale tours worden bezocht.

Het grottenstelsel van Gunung Mulu National Park is volgens wetenschappers 151 kilometer lang en wordt het Clearwater – Blackrock - Whiterock systeem genoemd. De rotsen bestaan uit relatief zacht kalksteen. Miljoenen jaren lang heeft water de rotsen doordrenkt en zijn door erosie kleine en grote grotten, talloze gangenstelsels en ondergrondse rivieren ontstaan. Het daardoor ontstane landschap wordt door geleerden vaak als karstlandschap bestempeld.

Mulu herbergt onder meer de grootste grotkamer ter wereld.

Daarnaast heeft zich hier nog een natuurverschijnsel voltrokken. Zo'n twee tot vijf miljoen jaar geleden kwam op sommige plekken in Mulu de aardkorst omhoog, wat grote scheuren veroorzaakte. Hierdoor kreeg erosie door het water nog meer kans. Door al deze omstandigheden is onder meer de Sarawak Chamber, de grootste grotkamer ter wereld, ontstaan.

In Gunung Mulu zijn in de grotten talloze bijzondere dingen te zien. Waarbij water een sleutelrol speelt, met stalactieten en stalagmieten. Een stalactiet kennen we als een pegel aan het plafond van een grot. Ze ontstaan door neerslag of stolling van grondwater. Het grondwater druppelt langzaam door de rots. Er in zitten meestal mineralen als calciet en/of gips die achterblijven als de druppel valt of opdroogt. Dit herhaalt zich bij de volgende druppels, en langzaam vormt zich een pegel. In Mulu duurt het soms wel duizend jaar voordat een stalactiet een centimeter is gegroeid.

Het water dat op de bodem van de grot valt, zorgt ook her en der voor stalagmieten. Dit zijn in feite druipsteenpilaren die vanaf de grond omhoog groeien. Het proces is hetzelfde. De druppel valt en door de schok slaat het calciet in het water neer. De rest vloeit weg of verdampt. Dit proces herhaalt zich keer op keer en hier ontstaat na verloop van een lange tijd een pilaar.

Het landschap van Gunung Mulu in de vroege ochtend.
Corno van den Berg
De grotten hebben vaak opmerkelijke namen die verwijzen naar specifieke kenmerken, zoals Clearwater Cave (waar een heldere rivier doorheen stroomt), Moonmilk Cave (waar de rotsen door bacteriën een melkachtige kleur hebben), Racer Cave (vernoemd naar de Racer Snake, een slang die op vleermuizen jaagt) en Deer Cave (waar vroeger sambarherten graag schuilden voor de regen).

De herten zijn verdwenen, maar in de diverse grotten leven nog opvallend veel dieren. Waaronder dertig soorten vleermuizen en veel zwaluwen, maar ook kakkerlakken, krekels en gekko's, zie zich allemaal hebben aangepast aan de omstandigheden. Net als enkele plantensoorten, zoals de 'monophylla pendula', een plant die maar één blad heeft.

Het nationaal park Gunung Mulu is opmerkelijk genoeg niet over de weg te bereiken. Dit kan alleen via de lucht of het water. Toch wordt het steeds populairder. Gunung Mulu National Park kent ruwweg twee soorten toeristen. De meesten bezoeken de vier populaire grotten (die vaak als showgrotten worden bestempeld) op speciale tours met gidsen. Daarnaast zien ze de miljoenen vleermuizen aan het begin van de avond uitvliegen (bij mooi weer).

Avonturiers duiken meerdere dagen het regenwoud in, ze wandelen de beroemde Headhunters Trail of klimmen naar de vreemde Pinnacles (een reeks scherpe rotspunten) of de top van de Gunung Mulu, de berg waar het nationaal park omheen ligt. Bij de 'showcaves' is het vaak druk, terwijl je de gebaande paden snel kunt verlaten door bijvoorbeeld Adventure Caving te gaan doen of de langere wandelingen te proberen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Gunung Mulu NP - Grotten, regenwoud en veel dieren

Gunung Mulu NP - Grotten, regenwoud en veel dieren

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie miljoenen vleermuizen uitvliegen. Ontmoet de oorspronkelijke jagers/verzamelaars van Borneo. Klauter naar de beroemde Pinnacles. Vind de grootste grotkamer ter wereld.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.