Gunung Mulu NP - Grotten, regenwoud en veel dieren

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de oorspronkelijke bewoners en hun totaal veranderde leven. De wetenschap bemoeit zich ook al geruime tijd met dit immense grottenstelsel. En er is nog veel te ontdekken.

Penan

Een Penan-man begroet toeristen in Gunung Mulu.
Corno van den Berg

Gunung Mulu ligt in het gebied waar de Penan leven, één van de weinige nog bestaande nomadenvolkeren ter wereld. Al leiden tegenwoordig nog maar ongeveer 4% van alle Penan echt een nomadenbestaan. Deze groep mensen behoren niet tot de voormalige koppensnellers zoals vaak wordt gedacht. Ze mogen als enige in het nationaal park nog vrijuit jagen, behalve op de door toeristen gebruikte delen. Hierdoor zijn wel veel dieren verdwenen. Zeker nadat de overheid hen een paar generaties geleden dwong aan de rivieroevers te gaan wonen in zogeheten 'longhouses', die bijvoorbeeld ook door de Iban worden gebruikt. Dit is onder meer in de dorpjes Batu Bungan en Long Iman verder stroomafwaarts. Een klein deel van hen weigert dit en trekt nog rond, ook ver buiten de grenzen van Mulu Nationaal Park.

De Penan kennen de grotten al eeuwen. Lange tijd hebben ze in de kleinere grotten hun doden gelegd, terwijl ze ook prooidieren de grotten injoegen. Wat soms niet eens hoefde, de Deer Cave was erg populair bij sambarherten (vandaar de naam) die hier graag de koelte op zochten. Ook geloofden ze dat sommige grotten het thuis was van kwade geesten. Opmerkelijk is dat dit volk geen persoonlijke eigendommen kent, alles is van iedereen.

Grootste?

Lang werd gedacht dat Gunung Mulu de grootste grot ter wereld herbergde. Dit was de beroemde Deer Cave die 91 bij 91 meter groot is en 1,6 kilometer lang is. Tot in juni 2009 een groep Vietnamese en Britse onderzoekers in Vietnam een grotere grot ontdekten. De Son Doong in het afgelegen Phong Nha-Ke Bang National Park is over het grootste deel zo'n 80 bij 80 meter breed, maar op sommige delen wel 140 bij 140 meter. En hij is minimaal 4,5 kilometer lang. De onderzoekers denken dat hij nog groter is, maar door hoog water konden ze hem niet verder verkennen. Het grootste grottenstelsel ter wereld is overigens Mammoth Cave in de Verenigde Staten met 590 kilometer aan grotten.

Sarawak Chamber

Heeft Gunung Mulu dan helemaal geen titels meer? Jawel, de afgelegen Sarawak Chamber is de grootste grotkamer ter wereld. Hij is 600 bij 415 en 80 meter hoog, wat drie keer groter is dan de vorige recordhouder: Big Room in het Carlsbad Caverns National Park in de Verenigde Staten. Deze grot maakt onderdeel uit van de Good Luck Cave. Een immense ruimte die alleen te voet bereikbaar is en door zijn lastige bereikbaarheid door de meeste toeristen wordt overgeslagen.

Onderzoek

Stalactieten en stalagmieten kom je in Gunung Mulu veel tegen.
Corno van den Berg

In Gunung Mulu National Park zijn de afgelopen decennia talloze onderzoeken gedaan, voornamelijk om de vele grotten in kaart te brengen. De eerste werd door de Royal Geographical Society in 1977 en 1978 gedaan, waardoor Gunung Mulu wereldwijde bekendheid kreeg. Dit grottenstelsel kreeg toen de naam de meest uitgebreide ter wereld te zijn. Al blijken grotten vaak moeilijk te meten. Nog steeds worden geregeld onderzoeken gedaan, waarbij naast het in kaart brengen van de grotten ook bijvoorbeeld het bizarre dierenleven in de grotten wordt onderzocht.

UNESCO

Opmerkelijk genoeg werd Gunung Mulu National Park pas in het jaar 2000 toegevoegd aan de lijst met werelderfgoed van de UNESCO. Het gaf opnieuw erkenning voor het gebied, dat steeds populairder wordt bij toeristen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Gunung Mulu NP - Grotten, regenwoud en veel dieren

Gunung Mulu NP - Grotten, regenwoud en veel dieren

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie miljoenen vleermuizen uitvliegen. Ontmoet de oorspronkelijke jagers/verzamelaars van Borneo. Klauter naar de beroemde Pinnacles. Vind de grootste grotkamer ter wereld.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.