Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Achtergronden

Mount Kinabalu is met 4.095 meter de hoogste berg van Borneo. Die hoog boven het regenwoud uitsteekt. En tot de rijkste natuurgebieden ter wereld behoort.

De Mount Kinabalu, vaak kortweg Kinabalu genoemd, is de enige echte berg tussen de Himalaya in het noorden en de vulkanen op Java en Papoea Nieuw Guinea. Het is een bijzondere plek met talloze speciale planten, waaronder grote vleesetende bekerplanten. En de rafflesia, de grootste bloem ter wereld. De Kinabalu is een berg die je als 'niet bergbeklimmer' goed kunt beklimmen.

De Kinabalu is een indrukwekkende berg, de hoogste van de zogeheten Crocker Range op Borneo. Met ontzag wordt hij door de lokale bevolking Gunung Kinabalu genoemd. Een vreemde puist in het gonzende regenwoud van Borneo, die boven de metershoge bomen uit steekt. En hij is erg populair bij toeristen. Vooral vanwege de beklimming, maar ook vanwege het decor.

Mount Kinabalu is een vreemde puist in het gonzende regenwoud van Borneo.

De lokale bevolking denkt dat de Kinabalu met zijn 4.095 meter de hoogste berg van Zuid-Oost-Azië is. Maar dat klopt niet. De Hkakabo Razi in Myanmar is hoger, maar dan ook echt veel hoger met 5.881 meter. In dit deel van de Himalaya liggen overigens talloze toppen die hoger zijn dan de Kinabalu. Maar de Maleisische bevolking rekent Myanmar niet tot Zuid-Oost-Azië, wat officieel wel zo is.

Het eerste zonlicht raakt Mount Kinabalu in de vroege ochtend.
Corno van den Berg
Door zijn ligging kent de berg veel verschillende klimaatzones, waardoor de vegetatie zeer divers is. Kinabalu kent een grote diversiteit aan planten, botanici hebben hier maar liefst meer dan 5.000 soorten geteld. Tot nu toe. Waaronder opvallend veel orchideeën. En een kleine tiental soorten vleesetende bekerplanten. Die net als veel andere planten alleen hier voorkomen.

Daarmee behoort de Kinabalu en het omliggende gebergte tot de rijkste natuurgebieden ter wereld. Daarnaast zijn hier 326 soorten vogels gevonden en lopen hier meer dan 100 soorten zoogdieren rond. Het is een ongekende rijkdom die past bij een natuurschat als Borneo.

Lang werd gedacht dat Mount Kinabalu een gedoofde vulkaan is, maar recent onderzoek heeft dit achterhaald. Het gebergte is ontstaan uit graniet, dat is gevormd door het ondergronds stollen van magma. Wat ongeveer zo'n 15 miljoen jaar geleden gebeurde. Door de kracht van het magma is het graniet ontstaan, dat in zijn geheel langzaam omhoog is gedrukt. Zonder vulkanische uitbarstingen en dergelijke.

Wie hier rond loopt zal verbaasd staan. Feitelijk loop je hier zo de jungle uit, totdat zelfs de boomgrens op houdt. En het graniet in volle glorie tevoorschijn komt. Waarbij je met een beetje geluk in de vroege ochtend de zonsopgang boven de bergen kunt beleven.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Mount Kinabalu NP: een Droomplek.

Wandelen, bergbeklimmen, natuur, bloemen; Mount Kinabalu is een avontuurlijk onderdeel van je rondreis door Borneo. En de klim is waarschijnlijk het meest inspannende onderdeel van je vakantie.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Ongekend uitzicht over de jungle van Borneo
  2. Veel planten komen alleen op deze berg voor, waaronder bizarre vleesetende planten
  3. Dit is de plek om de grootste plant ter wereld te zien, de rafflesia

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Beklim de Mount Kinabalu. Zie de grootste bloem ter wereld; de rafflesia. Ontdek de bizarre vleesetende bekerplanten.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.