Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe Mount Kinabalu tegenwoordig wordt beschermd. En informatie over de meest bijzondere planten.

Werelderfgoed van UNESCO

Sinds 2000 staat Mount Kinabalu vermeld op de toonaangevende lijst met Werelderfgoed van de UNESCO. De vele klimaatzones en de daarbij horende unieke vegetatie waren aanleiding om de berg op te nemen in de lijst. En omdat het toerisme hierdoor een nieuwe impuls kreeg, kwam er ook geld binnen om het park verder te ontwikkelen en beter te beschermen. Maar ook educatie voor de lokale bevolking, die zich lang niet altijd realiseert hoe bijzonder hun achtertuin is.

Mount Kinabalu Nationaal Park

Het Nationaal Park Kinabalu is een natuurpark en al sinds 1964 een Nationaal Park. Daarmee was het één van de eerste beschermde gebieden in Azië en een voorbeeld voor veel andere landen in dit werelddeel. Het beschermde deel is voor onze begrippen groot: het is ongeveer 754 km² groot.

Rafflesia: grootste plant ter wereld

Een rafflesia in bloei, met rechts een jonge plant.
Corno van den Berg

Rafflesia is één van de meeste bijzondere plantenfamilies ter wereld. Een van deze soorten is de 'rafflesia arnoldii', die nog geen Nederlandse naam heeft. Hij heeft de grootste bloem van alle bekende plantensoorten: bijna één meter. Deze plant komt voor op Borneo, Sumatra en Maleisië. Deze kleurrijke soort is al in 1818 in Indonesië in het regenwoud ontdekt door een Indonesische gids die werkte voor Dr. Joseph Arnold, vandaar de wetenschappelijke naam. Het geslacht is vernoemd naar Thomas Stamford Raffles.

Bijzonder is ook dat rafflesia, zoals alle soorten vaak worden genoemd, parasitaire bloemplanten zijn. De immense bloem ruikt ranzig, wat aasvliegen aantrekt. De bloem wordt dan ook bestoven door deze vliegen, die aangetrokken worden door de geur. Tot nu toe zijn minstens vijftien soorten bekend. Al heeft de Nederlandse onderzoeker Dr. Willem Meijer in 1997 vier nieuwe soorten ontdekt. Maar deze moeten nog officieel worden erkend. De rafflesia is als plant een symbool voor Sabah, een deelstaat van Maleisië.

Meer info:

Bekerplanten

De gids laat een grote bekerplant zien.
Corno van den Berg

Kinabalu is tevens bekend vanwege de vleesetende bekerplanten. Op talloze plaatsen hier groeien ze: planten met opmerkelijke vangbekers met daarin een vloeistof. De geur van de vloeistof lokt allerlei insecten. En als ze eenmaal in de vloeistof zitten kunnen ze er niet meer uit. Waarna ze verdrinken en langzaam worden verteerd. In Azië vind je verschillende geslachten van vleesetende planten, maar alleen op en rond de Kinabalu zijn er al zo'n tien soorten te vinden. Van klein tot groot.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Mount Kinabalu NP: een Droomplek.

Wandelen, bergbeklimmen, natuur, bloemen; Mount Kinabalu is een avontuurlijk onderdeel van je rondreis door Borneo. En de klim is waarschijnlijk het meest inspannende onderdeel van je vakantie.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Ongekend uitzicht over de jungle van Borneo
  2. Veel planten komen alleen op deze berg voor, waaronder bizarre vleesetende planten
  3. Dit is de plek om de grootste plant ter wereld te zien, de rafflesia

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Beklim de Mount Kinabalu. Zie de grootste bloem ter wereld; de rafflesia. Ontdek de bizarre vleesetende bekerplanten.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.