Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Doen!

Je kunt de berg beklimmen, maar ook als je niet bovenop wilt staan is Mount Kinabalu de moeite waard.

1. Beklim de Mount Kinabalu

De weg terug in de vroege morgen.
Corno van den Berg
De Mount Kinabalu is een 'toeristenberg', wat betekent dat hij ook door niet-bergbeklimmers kan worden bedwongen. Al wil de term niet zeggen dat het eenvoudig is. In twee dagen moet je een hoogteverschil van 2.200 meter overbruggen (en ook weer terug), in de zon of in de regen (of beiden).

In die twee dagen kun je van 1.866 meter omhoog lopen naar Laban Rata, een aantal berghutten op een hoogte van 3.272 meter. Daar loop je op de eerste dag naar toe, via houten trappen, uitgehakte treden in rotsen en steile hellingen. De meeste mensen doen het in vier tot zes uur. Het hangt af van je fitheid en of je onderweg veel foto's maakt van de orchideeën en bekerplanten bijvoorbeeld. Na een aantal uren rust en een maaltijd loop je dan rond drie uur in de nacht in het donker naar de top, die Low's Peak wordt genoemd. Deze ligt op 4.095 meter, waar de zon rond zes uur op komt (als het niet bewolkt is).

Na de eerste zonnestralen keer je om, ontbijt je in de berghut om daarna de rest van de weg terug af te leggen. De grote vraag is: hoe fit moet je zijn. Het record staat op ruim twee uur en drie kwartier (heen en terug het hele stuk!), terwijl het record van de oudste persoon in handen is van een 92-jarige vrouw. Als je gezond bent en een goed doorzettingsvermogen hebt moet het je lukken, en vind je het nog leuk ook. Neem zeker een goede zaklamp of hoofdlamp mee. Voor velen is dit het hoogtepunt van hun bezoek aan Borneo.

Deel

Meer over deze droomplek

Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Beklim de Mount Kinabalu. Zie de grootste bloem ter wereld; de rafflesia. Ontdek de bizarre vleesetende bekerplanten.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.