Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Mijn hoogtepunten

Het regent hard als ik door de Botanical Garden loop.

De bloemen zijn nog steeds kleurrijk, maar het had mooier kunnen zijn. En ik maak me wat zorgen voor de klim omhoog morgen. Met dit weer...

De zon schijnt de volgende ochtend en tijdens de klim weet ik soms niet waar ik moet kijken. De gids is geduldig en geeft netjes antwoord op al mijn vragen. In de berghut valt net na zessen het laatste licht op de berg. Flarden wolken worden voorbij gejaagd door de wind. Verder proef ik heerlijke rust.

De tweede dag begint om twee uur in de nacht. Eerst drie uur in het donker omhoog. Sterren aan de hemel verraden een zonsopgang zonder wolken. Om half zes is het eerste licht te zien, al is het bovenop de berg berekoud. De berggids (op sandalen!) zegt dat het heel bijzonder is om de zon echt op te zien gaan. Meestal zijn er wolken aan de horizon waardoor je het niet ziet. Maar ik kan zelfs Kota Kinabalu zien liggen aan zee. Waarna de lange weg naar beneden begint en mijn lichaam weer warm wordt.

Ik sta te midden van ruim twintig bekerplanten, in allerlei formaten en groottes. In sommige kun je insecten zien drijven, die zijn gevallen voor de zoete geur van honing van de planten. Deze vleeseters behoren tot de meest bijzondere die op de berg te vinden zijn.

Langs de weg naar Poring Hot Spring hebben lokale bewoners bordjes geplaatst dat er rafflesia's in bloei staan. Ze vragen 5 euro voor iedereen die ze wil zien. Mijn eerste bloem valt tegen, hij is al half vergaan en eigenlijk het aanzien niet meer waard. Maar de tweede is indrukwekkend. Naast een 50 cm kleurrijke en weinig welriekende grote bloem zie ik een knop van een nieuwe die pas over acht maanden in bloei zal staan. Rafflesia's zijn tegenwoordig geldmakers, de knop wordt via wat plastic beschermd tegen de zon, zodat hij mogelijk een dag langer bloeit. En dus meer geld oplevert.

Ik rust uit in de Poring Hot Springs. En zie (en hoor) de immense bamboebossen wuiven. Dat geluid is pas rustgevend.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Mount Kinabalu NP: een Droomplek.

Wandelen, bergbeklimmen, natuur, bloemen; Mount Kinabalu is een avontuurlijk onderdeel van je rondreis door Borneo. En de klim is waarschijnlijk het meest inspannende onderdeel van je vakantie.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Ongekend uitzicht over de jungle van Borneo
  2. Veel planten komen alleen op deze berg voor, waaronder bizarre vleesetende planten
  3. Dit is de plek om de grootste plant ter wereld te zien, de rafflesia

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Mount Kinabalu NP - Vleesetende planten boven het regenwoud

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Beklim de Mount Kinabalu. Zie de grootste bloem ter wereld; de rafflesia. Ontdek de bizarre vleesetende bekerplanten.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.