Chitwan NP - Dwalen tussen neushoorns en tijgers

Achtergronden

Chitwan in Nepal is één van de gebieden waar de natuurlijke rijkdom van Azië nog goed te zien is. Met de tijger en Indische neushoorns als kroonjuwelen, maar hier leeft veel meer.

Chitwan in Nepal is één van de gebieden waar de natuurlijke rijkdom van Azië nog goed te zien is. Met de tijger en Indische neushoorns als kroonjuwelen, maar ook is het een thuis voor minder bekende dieren als gavialen (familie van de krokodillen), wilde honden en de lippenbeer. De flora en fauna van Chitwan behoren tot de meest gevarieerde in Azië. Wetenschappers telden hier 43 soorten zoogdieren, 450 soorten vogels en 45 soorten amfibieën en reptielen.

In 1973 werd Chitwan het eerste nationale park van Nepal met de titel Royal ervoor.

Savannes vol stug olifantsgras, bossen met imponerende salbomen en daartussen moerassen met talloze poelen en kreken. Met als kloppend hart diverse meanderende rivieren. De bossen bestaan vooral uit sal, een boomsoort met teakachtig hout. Het hout is voor veel gebouwen gebruikt, waaronder veel heilige gebouwen. Andere bekende bomen in de bossen zijn de Indische kapokboom en de palissanderboom. En diverse soorten vijgen, waaronder de wurgvijg en de bodhiboom. De graslanden staan vol met olifantsgras. Deze grassoort groeit snel en kan achter meter hoog worden. Het lijkt een beetje op bamboe.

Idyllisch, maar met een bloedrood randje. Dit was van 1846 tot 1951 een koninklijk jachtdomein, waar soms tijdens één jachtpartij honderden dieren werden afgeschoten. Toen de grotere dieren bijna op waren werd het zuidelijke deel van het park in 1963 een reservaat. Voor de bijna uitgestorven tijger en neushoorn net op tijd.

Een Indische neushoorn in Chitwan.
Bas Wallet
In 1973 werd Chitwan het eerste nationale park van Nepal met de titel Royal ervoor. Het beschermde terrein werd in 1977 uitgebreid tot het huidige 932 km2. Het naastgelegen Parsa Wildlife Reserve kreeg in 1987 haar status. Dit betekent dat nog eens 499 km2 beschermd is. Beide parken liggen in riviervalleien waar rivieren met mooie namen als Rapti, Reu en Narayani doorheen stromen. Kleine gebergten als de Churia en Someswar doorsnijden de subtropische Terai-laagvlakte. Het ligt onder de rook van de stad Kathmandu, hemelsbreed zo'n 150 kilometer.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Chitwan NP: een Droomplek.

Informatie: Chitwan Nationaal Park behoort tot de unieke natuurgebieden van Azië. Het laat de rijkdom aan landschappen zien en de dieren die er leven. Hierdoor riep Unesco het uit tot Werelderfgoed.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Chitwan is een van dé plekken om de Indische neushoorn in het wild te zien.
  2. Zoeken naar tijgers blijft hier spannend; zie je ze wel of niet?
  3. Hier leven de Tharu, een volk met een rijk verleden.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Chitwan NP - Dwalen tussen neushoorns en tijgers

Chitwan NP - Dwalen tussen neushoorns en tijgers

Ontdek de 9 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta oog in oog met Indische neushoorns. Zoek tijgers. Bezoek het kleurrijke Tharu-volk. Maak een jeep- of olifantensafari.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.