Mount Everest - Extreem topje van de wereld

Achtergronden

Als er één berg tot de verbeelding spreekt is dat de Mount Everest wel. Onderdeel van de Himalaya, een relatief jong gebergte. En vernoemd naar een Britse landmeter.

Hij spreekt enorm tot de verbeelding. Liggend op de grens van Nepal en China (of eigenlijk Tibet). Onderdeel van de Himalaya, een relatief jong gebergte. Dat wel de tien hoogste bergen ter wereld herbergt. Natuurlijk kun je de berg beklimmen, maar ook de basiskampen zijn populair. Net als de omgeving, dat onderdeel uitmaakt van het hoogste nationaal park ter wereld. Althans, aan de Nepalese kant.

Kort door de bocht genomen speelt India een cruciale rol in het ontstaan van Mount Everest en de omliggende bergen. Dit land is 210 miljoen jaar geleden afgebroken van het oercontinent waartoe ook Europa en Afrika behoord hebben. En deze landmassa (het huidige India) komt vervolgens in botsing met het huidige Azië, waardoor met grof geweld een grote massa land omhoog wordt geduwd. Een proces dat tegenwoordig nog door gaat, waarbij het gebergte per tien jaar enkele centimeters stijgt. Tegenwoordig is de Himalaya 2.400 km lang en tussen de 150 en 280 km breed.

In Nepal heet de berg Sagarmatha, dat 'Roerstok in de zee van het bestaan' betekent.

In Nepal heet de berg Sagarmatha, dat 'Roerstok in de zee van het bestaan' betekent. Ook in Tibet heeft de berg een eigen naam: Chomolungma, dat staat voor 'godin-moeder der aarde'. Het zijn namen die de sherpa's met respect uitspreken. In eerste instantie wordt de berg Pak 15 genoemd, maar later is hij vernoemd naar de Britse landmeter Sir George Everest (1790–1866). Everest was het hoofd van het Survey of India, dat het immense gebied in kaart heeft gebracht.

De mens probeert hier al eeuwenlang te leven, maar de condities zijn extreem hard.
ikrender
Everest heeft meer dan 25 jaar onderzoek gedaan in India. Ook al is het onduidelijk of Everest de berg zelf ooit gezien heeft. Sommige verhalen zeggen van wel, maar bewijs is er niet. En dat is tegenwoordig noodzakelijk bij de hoogste berg ter wereld, anders word je niet geloofd. Door de jaren heen zijn er talloze discussies geweest of bergbeklimmers daadwerkelijk de top wel zouden hebben gehaald. Waaronder de Nederlander Bart Vos, die inmiddels niet meer als eerste Nederlander die de top heeft gehaald wordt gezien. Die eer komt nu René de Bos toe, die in 1990 op de top stond.

Na de ontdekking is de berg lange tijd onbereikbaar voor klimmers. Maar aan het begin van de 19e eeuw wordt het voor westerlingen mogelijk om de berg te beklimmen. Waaronder de Engelsman George Mallory, die in de jaren twintig maar liefst drie keer probeert de berg te bedwingen. Bij de derde poging in 1924 raakt hij (en zijn maat Andrew Irvine) vermist. Pas in 1999 wordt Mallory's lichaam gevonden op de berg. Onduidelijk is of hij ooit de top heeft gehaald, en omdat er geen bewijs is wordt hij niet erkend.

Dus gaat de eer naar de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay. Zij staan op 29 mei 1953 officieel als eerste op de top. Ze doen dit met behulp van een zuurstofapparaat, maar komen wel levend terug. Hillary overlijdt op 11 januari in 2008. In 1978 klimt de tegenwoordig wereldberoemde Italiaan Reinhold Messner samen met de Oostenrijkse Peter Habeler op 8 mei 1978 zonder een zuurstofapparaat naar boven. Wat de wetenschap tot dan toe voor onmogelijk heeft gehouden. In 2008 brengen Chinese klimmers het Olympisch vuur (in een speciaal geprepareerde toorts) naar de top als aanloop naar de Olympische Spelen in Peking dat jaar.

De afgelopen decennia heeft de Mount Everest zich ontwikkeld als een belangrijke inkomstenbron voor zowel China als Nepal. Al is het niet goedkoop: De Nepalese regering eist voor elke klimmer een bedrag van minimaal enkele tienduizenden euro's. Nepal is verreweg het meest populair, omdat de route makkelijker is dan vanuit Tibet. In de omliggende dorpen zijn veel gidsen die bergbeklimmers begeleiden naar de top.

Een bezoek aan de Mount Everest begint meestal in Nepal, al wint Tibet aan populariteit. Maar hier heb je gradaties in het 'bezoek'. Er zijn genoeg mensen die bovenop de hoogste berg ter wereld willen staan, terwijl anderen al moeite hebben om het Base Camp te bereiken. Maar dit gebied draait niet alleen maar om bergbeklimmen. De berg ligt in een van de mooiste gedeeltes van de Himalaya, waar niet alleen de mens zich aanpast. Het gebied wordt vooral via rondreizen gedaan, waarbij alleen Nepal of alleen Tibet op het programma staan. Steeds vaker zijn er rondreizen waarbij beide gebieden worden bezocht.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Mount Everest - Extreem topje van de wereld

Mount Everest - Extreem topje van de wereld

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Trek naar Everest Base Camp. Vlieg over Mount Everest. Ontdek de dieren van de Himalaya. En leer alles over de sherpa's.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.