Mount Everest - Extreem topje van de wereld

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je alle informatie over de berg, de bergbeklimmers en alle maatregelen die momenteel worden genomen om de berg te beschermen.

Sherpa's

De sherpa's zijn door de vele expedities anar Mount Everest wereldberoemd geworden. Door hun kennis van het klimaat, hun uithoudingsvermogen en de lastige omstandigheden in het gebied moeten ze als gidsen (en dragers) worden gehuurd voor klimexpedities. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Tibet, vandaar hun naam die 'mens komende uit het oosten' betekent. Zo'n 500 jaar geleden zijn de sherpa's de Himalaya ingetrokken op zoek naar betere landbouwgronden en plekken om hun vee te houden. Ze vestigen zich in het Khumbu-district in Nepal, dat op de route ligt naar de Mount Everest. Maar nadat Sir Edmund Hillary (en zijn sherpa) in 1953 de berg heeft bedwongen verandert het leven van veel sherpa's.

Hoogteziekte

Klimmers op Kala Patthar, oftewel de 'zwarte rots'.
Stephen A. Wolfe

Hoogteziekte is hier een serieus probleem. De meeste toeristen die hier komen zijn al eerder op grote hoogtes geweest en weten of ze gevoelig voor hoogteziekte zijn of niet. Maar dan nog kan het ineens toeslaan. Wees altijd voorbereid op hoogteziekte en vertel anderen hoe je conditie is. Zeker als je ineens hoofdpijn krijgt of je misselijk begint te voelen. In de twee Base Camps zijn meestal dokters aanwezig om je op te vangen.

Meer info:

Hoogste Nationaal Park ter wereld

Minder bekend is dat Mount Everest en omliggende bergen een bijzondere flora en fauna herbergen. De berg herbergt dan ook het hoogste nationale park ter wereld; Sagarmatha.

Het is in 1976 opgericht en ligt in zijn geheel boven de 3.000 meter. Buiten de gebaande paden leven veel karakteristieke dieren uit de Himalaya, zoals sneeuwluipaard, Aziatische zwarte beer, Himalayathargeit, goral en Himalayabosgems.

Afval

Posters attenderen klimmers en toeristen op het afvalprobleem.
Maynard

De berg heeft twee populaire klimroutes: vanuit Nepal naar de zuidoostelijke kloof en vanuit Tibet naar de noordoostelijke kloof. Het klimaat is hier weliswaar hard, maar ook zeer gevoelig. En de afgelopen decennia hebben bergbeklimmers talloze lege zuurstofflessen, kleding, tenten en ander afval achter gelaten. Rond 2002 en 2003 gaan er allerlei berichten de wereld over over de enorme berg afval op de berg. Zowel China (waartoe Tibet behoort) als Nepal beperken sinds enkele jaren het aantal klimmers dat dagelijks de berg op mag. Waardoor ook de hoeveelheid afval op de berg wordt beperkt.

Ken Noguchi

Met name de Japanner Ken Noguchi zet zich om de berg schoner te krijgen (en te houden). Omdat de overheden niet ingrijpen, brengt hij zelf een team om de berg 'op te schonen'. In de afgelopen jaren heeft hij alleen al zeven ton aan afval opgeruimd. Met name op de hogere delen, waar veel klimmers hun spullen achter laten. Ook hebben ze enkele overleden klimmers naar beneden gebracht. Een immense klus die vaak niet genoeg op waarde wordt geschat.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Mount Everest - Extreem topje van de wereld

Mount Everest - Extreem topje van de wereld

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Trek naar Everest Base Camp. Vlieg over Mount Everest. Ontdek de dieren van de Himalaya. En leer alles over de sherpa's.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.