Mount Everest - Extreem topje van de wereld

Publiekstrekkers

Zowel Nepal als Tibet heeft een Base Camp, waar zowel trekkers als toeristen komen. Maar er is meer te zien, zoals Namche Bazaar, Gokyo-Ri of Kala Patthar.

2. Jak (of bromrund)

engels: yak latijn: bos grunniens
Jaks bij Mount Everest Base Camp.
Alex Anderson

De jak komt voor in Centraal-Azië. In vroeger tijden leefde dit dier in de gehele Himalaya, en ook in delen van China. Tegenwoordig is het één van de vijf rundersoorten die door de mens is gedomesticeerd, naast het rund, de bizon, de gaur en de waterbuffel. Tegenwoordig is de jak in het wild zo goed als uitgestorven. Op slechts enkele hoge plekken, steppes tot een hoogte van 6.100 meter, kom je ze nog tegen. In de koudere jaargetijden trekken ze naar lagere regionen om daar voedsel te zoeken. Jaks kunnen opvallend goed klimmen, dit is één van de redenen dat ze in dit gebied worden gebruikt als vervoermiddel. Daarnaast wordt van de melk van jaks boter gemaakt. Wat bijvoorbeeld in Tibet vooral in de thee wordt gebruikt. De mest van de dieren wordt verzameld en gedroogd, zodat ze als brandstof te gebruiken zijn. Van de dikke haren worden kleren en tenten gemaakt.

  • 25%
  • 50%
  • 75%
  • 100%

Kans om dit te zien: 75-100%

Deel

Meer over deze droomplek

Mount Everest - Extreem topje van de wereld

Mount Everest - Extreem topje van de wereld

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Trek naar Everest Base Camp. Vlieg over Mount Everest. Ontdek de dieren van de Himalaya. En leer alles over de sherpa's.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.