Bangkok - Aziatische smeltkroes tussen oud en nieuw

Achtergronden

Bangkok kent geen lang verleden. Deze stad is in korte tijd uit de grond gestampt, met opvallend veel tempels. Heden en verleden lopen nu door elkaar.

Bangkok is geen stad met een lang verleden. Maar wel een die bijzonder is. Ayutthaya is de voormalige hoofdstad van Thailand, maar wordt in 1767 vernield door het Birmese leger. Ruim zeventig kilometer verderop wordt de stad 'opnieuw' gesticht. Waarbij de naam langzaam is verbasterd tot Bangkok. Tegenwoordig biedt de stad een ongewone kijk in het heden en verleden van Azië.

Bangkok staat bekend om zijn twee gezichten. Op vele niveaus. Zoals de kloof tussen rijkdom en armoede, tussen modern en authentiek, maar ook tussen goede zeden en kinderprostitutie. Maar ook op architectonisch niveau zie je grote verschillen. Met name tussen twee koningen, die elk de stad hebben geprobeerd op te bouwen.

Het oude gedeelte van deze stad biedt nog steeds alles wat Bangkok zo boeiend maakt.

Nadat de toenmalige hoofdstad Ayutthaya in 1767 door de Birmezen is vernietigd, roept de verslagen generaal Taksin zich uit tot de nieuwe koning. En laat hij een stuk verderop aan de Chao Phraya-rivier een nieuwe stad bouwen. Een stad die de naam Thonburi krijgt, maar in de volksmond al snel Bang Kok heet. Waarom is niet helemaal duidelijk. Het kan een verbastering zijn van Bang Koh, want 'bang' betekent 'stad aan de oever van een rivier'. Koh staat voor 'eiland', al is dit niet helemaal logisch. Of het komt van Bang Makok, waarbij Makok een verwijzing is voor diverse lokale vruchten, waaronder ook de gele mombrinpruim.

Thonburi is beroemd vanwege zijn 'klongs', een wirwar van kanalen en aftakkingen van de diverse rivieren. Waar mensen op paalwoningen leven. Hier zijn nu nog kano’s en sampans de vervoermiddelen. Waarmee de bewoners ’s ochtends vroeg al op pad gaan om hun verse waar te verkopen. Onder andere op de beroemde drijvende markten, ook al zijn deze in de stad zelf niet meer te vinden. Maar net er buiten nog wel. Maar tegenwoordig is Thonburi niet meer dan een wijk in het westen van de stad.

Tijdens zijn regeerperiode maakt Taksin zich niet erg geliefd bij de bevolking. Hij roept onder meer dat hij de nieuwe boeddha is. In 1782 volgt een gewelddadige paleisrevolutie, waarbij de voormalige generaal het leven laat. Waarna Rama I, die bij de revolutie betrokken is geweest, de troon bestijgt. En hij de stad verplaatst naar de overkant van de rivier.

Een blik over Bangkok, met op de voorgrond de Choa Praya-rivier.
Emilio Labrador
Het oude gedeelte van deze stad biedt nog steeds alles wat Bangkok zo boeiend maakt. In tegenstelling tot veel steden is het historische centrum van Bangkok niet langzaam ontstaan. Het is bijna in een keer gebouwd, inclusief talloze heiligdommen, woonpaleizen en tempels. Veel tempels liggen vlakbij de Chao Phraya-rivier liggen die dwars door de stad loopt. Dit is de plek waar je de typische Thaise architectuur overal kunt zien. En nog een deel van de oude muur staat. Die bijna allemaal in perfecte staat worden gehouden door de vele restauraties.

Oprichter koning Rama I noemt de stad Krung Thep, wat staat voor de 'Stad van de Engelen'. Al is niet duidelijk waarom. De Thaise bevolking gebruikt de naam Krung Thep nog steeds voor hun stad. Maar inmiddels is Bangkok bij veel toeristen wereldberoemd. Om zijn bonte mix van een moderne levenstijl versus een rijk verleden met onder meer de belangrijkste tempels van Thailand. En overal gaat het dagelijkse leven gewoon door. In het drukke verkeer, op het water en op de tientallen markten. Waar je ook kijkt. 24 uur per dag.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Bangkok: een Droomplek.

Bangkok is Azië in optima forma. Een smeltkroes van culturen, een wereldstad die 24 uur per dag leeft. Een ideale plek om je reis in Thailand te beginnen. Of zelfs als stedentrip, want alleen al het shoppen en de Thaise keuken zijn fascinerend.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De diverse drijvende markten zijn zeker een bezoek waard.
  2. Vlakbij ligt Ayutthaya, de voormalige en inmiddels verlaten hoofdstad.
  3. Tempels als Wat Arun, Wat Po, Wat Phra Kaew en veel meer.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bangkok - Aziatische smeltkroes tussen oud en nieuw

Bangkok - Aziatische smeltkroes tussen oud en nieuw

Ontdek de 27 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dwaal over de nachtmarkt. Reis per rijstboot naar de oude hoofdstad Ayutthaya. Of neem een traditionele Thaise massage.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.