Bangkok - Aziatische smeltkroes tussen oud en nieuw

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over onderzoek en restauratie in Ayutthaya, de voormalige hoofdstad. En over het vele bladgoud dat je ziet in Bangkok.

Ayutthaya

De grote pagode van Ayutthaya.
Echiner1

Door de bijna gehele vernieling in 1767 is de voormalige hoofdstad van Thailand een van de grootste uitdagingen in Azië voor onderzoekers. En restaurateurs. Slechts enkele gebouwen zijn gespaard gebleven, waaronder de Wat Na Phra Meru, een tempel op de noordoever van de Lopburi-rivier. Ten westen daarvan ligt de Phu Khao Thong, een heilige plek uit 1745.

De afgelopen decennia zijn talloze gebouwen hersteld, waaronder Wat Chai Wattanaram, een tempel die goed de schoonheid van de oude stad aangeeft. Maar de vele overblijfselen maken ook duidelijk dat dit eigenlijk meer een vesting dan een stad was. Ayutthaya werd in 1991 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Uit diverse journaals van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) blijkt dat ook de VOC hier een handelspost had. De eerste twee Nederlandse handelslieden, Cornelis Specx en Lambert Jacobsz Heijn, kwamen hier in 1604. De handel bloeide goed, maar toen de stad viel werd ook het pand van de VOC vernield. Maar ook nu nog wordt er onderzoek gedaan naar de rol die de VOC speelde in deze voormalige stad.

Bladgoud

In veel tempels in Bangkok wordt overdadig bladgoud gebruikt. Een versiering die al bekend is uit India, zo’n 6.000 jaar geleden. Zij versierden hun monumenten al met stukken goud, al is van bladgoud nog niet echt sprake, aangezien het om dikke lagen ging. Door de tijd werd het verdunnen van goud steeds verder geperfectioneerd. Ook de Egyptenaren gebruikten bladgoud om hun graven, meubels en afbeeldingen van goden te bedekken. Sommige lagen goud stammen uit 3.000 v. Chr.

In Bangkok wordt het goud ook nu nog steeds met de hand bewerkt, waarbij een zeer verfijnde techniek wordt gebruikt om het edelmetaal zo dun te krijgen. Meestal wordt voor de tempels 23 karaat goud gebruikt, dat wordt verstevigd met een laagje titanium, zilver of koper. Waardoor je met het bladgoud muren, beelden en talloze andere voorwerpen kunt bewerken. En van een glimmend laagje goud kunt voorzien. Ook in Bangkok moet het laagje in de vele tempels geregeld worden vervangen. Een groot deel daarvan wordt betaald uit de donaties van bezoekers en toeristen.

Restauratie

Een man restaureert schilderwerk in Wat Phra Kaeow.
Feng Chung

De afgelopen decennia zijn talloze tempels in Bangkok gerestaureerd. En het werk gaat door. Door het warme klimaat (vocht en zon), de adem van de vele toeristen en vernielingen (!) is dit ook hard nodig. Met name het schilderwerk in de temples is een hels karwei. daarnaast moeten de vele beelden in optimale staat worden gehouden. In de jaren tachtig werd onder meer Wat Pho grondig gerenoveerd. Wie Bangkok bezoekt kan altijd wel kunstenaars bezig zien met de veel kunstwerken.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Bangkok: een Droomplek.

Bangkok is Azië in optima forma. Een smeltkroes van culturen, een wereldstad die 24 uur per dag leeft. Een ideale plek om je reis in Thailand te beginnen. Of zelfs als stedentrip, want alleen al het shoppen en de Thaise keuken zijn fascinerend.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De diverse drijvende markten zijn zeker een bezoek waard.
  2. Vlakbij ligt Ayutthaya, de voormalige en inmiddels verlaten hoofdstad.
  3. Tempels als Wat Arun, Wat Po, Wat Phra Kaew en veel meer.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bangkok - Aziatische smeltkroes tussen oud en nieuw

Bangkok - Aziatische smeltkroes tussen oud en nieuw

Ontdek de 27 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dwaal over de nachtmarkt. Reis per rijstboot naar de oude hoofdstad Ayutthaya. Of neem een traditionele Thaise massage.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.