Havana - Verdrinken in het rijke Caribische verleden

Achtergronden

De geschiedenis van Havana is ruig. Met Spanjaarden, piraten, Engelsen en Amerikanen die hier de dienst uit hebben gemaakt. Maar door dit verleden is de stad juist zo boeiend.

De hoofdstad van Cuba heeft een woeste geschiedenis. Ooit was het de belangrijkste havenstad voor de Spanjaarden in de Nieuwe Wereld. Piraten plunderen de stad en branden het plat. De Engelsen veroveren het en ruilen het weer voor Florida. Terwijl in de afgelopen eeuw zowel de Verenigde Staten als Rusland een duistere rol spelen. En vergeet de rol van de maffia niet. Geen wonder dat Ernest Hemingway hier veel inspiratie opdeed voor zijn boeken.

Het rijke verleden gaf de stad de naam: 'de parel van de Cariben'.

Het verleden ligt hier letterlijk op straat. Het oude deel van de stad verdrinkt bijna in de monumentale gebouwen. Op de wegen rijden Amerikaanse klassiekers en lelijke Lada's zij aan zij. Omdat Cuba lang de grootste producent van suiker is geweest stroomde er veel geld de stad in. Door de eeuwen heen is veel geld omgezet in huizen, gebouwen, kerken en talloze parken. Op diverse plekken liggen nog kinderkopjes, terwijl sommige inwoners nog met paard en wagen de stad intrekken. En de sfeer is altijd heel relaxt. Deze combinatie van culturen en het rijke verleden bezorgde de stad de naam: 'de parel van de Cariben'.

Aan de andere kant zijn invloeden van buitenaf nog steeds zeer beperkt. Zo is er bijvoorbeeld geen McDonald's (of welke buitenlandse winkelketen dan ook) in het straatbeeld te vinden. En zijn er opmerkelijk weinig schreeuwerige reclameborden. Al is veel van het verleden nog te zien in de stad; ook de verloedering slaat toe. Zorgde het straffe bewind van Castro al voor weinig rijkdom, de ineenstorting van het communisme in het Oostblok bracht nog minder welvaart. Mensen hebben weinig geld. Bij veel gebouwen is duidelijk te zien dat er sprake is van achterstallig onderhoud.

De Catedral de San Cristóbal de la Habana en terrasjes op het Plaza de la Catedral.
William Nicholas
Maar het socialisme zorgde aan de andere kant ook voor het instandhouden van veel gebouwen. Simpelweg door het verbod op privé-eigendom en speculatie. Dus is de sfeer van het koloniale Havana nog steeds op te snuiven. En, zorgden eerder de suikerplantages voor veel inkomsten, tegenwoordig is het toerisme een belangrijke factor voor het instandhouden van bijvoorbeeld een aantal monumenten.

De architectuur in Havana is divers. En loopt sierlijk in elkaar over. Zeker in Havana Vieja, het oude deel. Zoals kerkpleinen en forten uit het 16e eeuws koloniale tijdperk. Kathedralen en voorgevels van huizen uit 17e en 18e eeuwse barok. In andere delen van de stad staan villa's en theaters die druipen van 19e eeuwse neoklassiek en neogotiek. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen bij de vier pleinen in de oude stad.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Havana - Verdrinken in het rijke Caribische verleden

Havana - Verdrinken in het rijke Caribische verleden

Ontdek de 12 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Vergaap je aan klassieke auto's. Ontdek het Oude Havana. Dans de rumba en drink een mojito zoals Hemingway.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.