Havana - Verdrinken in het rijke Caribische verleden

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de rijke cultuur van Havana, die we ook in Nederland hebben mogen ontdekken.

Werelderfgoed

Het historische centrum van Havana behoort tot het Werelderfgoed, aldus UNESCO. Het oude centrum, haar gebouwen en de fortificaties, vormen het grootste koloniale verleden in dit deel van de wereld. En zijn sinds de oprichting in 1519 nog in relatief goede staat. Met talloze intacte barokke en neo-classische gebouwen. Het centrum van Havana werd in 1982 toegevoegd aan de prestigieuze lijst, waardoor het eindelijk de waardering kreeg die het verdient.

Cubaanse muziek

In bijna elk restaurant speelt wel een bandje.
Corno van den Berg

De Cubaanse muziek is legendarisch. En niet alleen door Los Van Van en The Buena Vista Social Club. Muziek maken hoort bij het leven van de Cubanen en dus zijn overal muzikanten te vinden. Naast gerenommeerde muziekhuizen zijn er Casas de la Trova. Trova is een afleiding van troubadour en betekent 'slechts' een zanger met gitaar.

Guajira is een soort country-achtige stijl. Het bekendste nummer, dat nu nog populair is, kent iedereen: Guantanamera. Havana speelde daarbij altijd een belangrijke rol. De stad trekt al decennialang muziekmakers en dansers in de hoop dat ze hier geld kunnen verdienen.

Rumba en cha-cha-cha

Cuba werd wereldberoemd door muziekstijlen zoals de rumba, wat een bijzondere combinatie is van Afrikaanse-Cubaanse zang en percussie. Een muziekstijl die pas later een gepassioneerde dans kreeg, de cha-cha-cha. Deze dans was in tussen 1930 en 1950 extreem populair, maar in Havana kun je hem ook nu nog zien.

Salsa

Een danseres laat zien hoe Cubaanse en Afrikaanse dansstijlen met elkaar zijn verweven.
James Emery

Salsa, de dans die erotiek, ritme, levenslust en muziek combineert, verovert in de jaren zeventig en tachtig de wereld razendsnel. Ook al is deze muziekstroming ontwikkeld door Cubaanse en Puertoricaanse immigranten in New York, de stijl is wel typisch Cubaans. En is dan ook erg populair, zeker ook in Havana. Deze immigranten ontvluchten Cuba na de revolutie in 1959. Pas toen de muzieksoort wereldberoemd raakte, werd deze officieel erkend.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Havana - Verdrinken in het rijke Caribische verleden

Havana - Verdrinken in het rijke Caribische verleden

Ontdek de 12 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Vergaap je aan klassieke auto's. Ontdek het Oude Havana. Dans de rumba en drink een mojito zoals Hemingway.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.