Vallei van Viñales - Mogotes, grotten en tabak

Achtergronden

Dit is het nationaal monument van Cuba. Met vreemde ronde kalksteenheuvels. Onder de grond liggen talloze grotten, in totaal zo'n 45 kilometer lang. Hier vind je tevens de beste sigaren ter wereld.

Vallei van Viñales (Valle de Viñales) is uitgeroepen tot nationaal monument van Cuba. Her en der staan hier in het landschap steile ronde kalksteenheuvels. Deze dichtbegroeide kegels worden 'mogotes' genoemd. Onder de grond liggen talloze grotten, in totaal zo'n 45 kilometer lang. En hier komen de beste sigaren ter wereld vandaan. Die door indianen werden geïntroduceerd. Dit in combinatie met de traditionele levensstijl van de bewoners zorgt voor een stap terug in de tijd.

Het behoort tot de 'must-sees' van Cuba. Dit deel van westelijk Cuba behoort tot de provincie Pinar del Río. En biedt ongekende landschappen. Extreem groot is het niet: zo'n 132 km2. Het ontstaan heeft volgens wetenschappers met meerdere omstandigheden te maken. Zoals de bodem, maar ook het klimaat.

Inmiddels komen toeristen hier de geur opsnuiven van de beste sigaren ter wereld.

De ronde toppen en steile wanden van de mogotes zijn gevormd door erosie tijdens de Jura (200 tot 145 miljoen jaar geleden). Terwijl de zachtere delen gaandeweg wegspoelen door de regen, blijven de hardste delen over. Daarnaast zijn veel uitgesleten grotten ingestort en bleven er enkele over. Het land rondom de mogotes is bijzonder vruchtbaar, waar tabaksplanten bijzonder goed op groeien.

De naam van het stadje Viñales is overigens misleidend. Een immigrant van de Canarische Eilanden probeerde hier aan het begin van de zeventiende eeuw wijn te produceren. Hij noemde het dus 'wijngaarden' op zijn Spaans. De wijn mislukte jammerlijk, waarna het werd geprobeerd met tabak.

Een straatverkoper in Viñales.
Corno van den Berg
En dat lukte wonderwel, het klimaat en de grond blijken ideaal. Inmiddels komen toeristen hier de geur opsnuiven van de beste sigaren ter wereld. De overheid ziet het stadje Viñales als schoolvoorbeeld van een authentieke koloniale nederzetting. Rond het plein in het midden van de stad staan veel koloniale huizen.

Op het land staan rieten hutten waar tabaksbladeren hangen te drogen. Arbeiders werken met paard en wagen om de tabak te vervoeren. Dit is een plek waar je rustig om je heen moet kijken, want de rust is hier nog voelbaar. En bijna tastbaar. Tegenwoordig wordt het gekoesterd door de lokale bevolking.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Vallei van Viñales - Mogotes, grotten en tabak

Vallei van Viñales - Mogotes, grotten en tabak

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dwaal langs mogotes. Verken tientallen grotten. Zie hoe de beste sigaar wordt gemaakt. En voel het verleden levend worden.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.