Bonaire - Cariben in optima forma

Achtergronden

Bonaire kent een ruig verleden. Met indianen vanuit Venezuela, mensonterende slavernij en zoutwinning. Overal is het verleden nog te zien.

De kustlijn van Bonaire en het naastgelegen Klein Bonaire wordt omringd door levende koraalriffen. Het bijzondere is dat je zo het water in kunt lopen tot het koraal. Bonaire heeft volgens kenners de meeste eersteklas duikplekken zo dicht bij de kust ter wereld. En, met ruig landschap boven water. Waar natuurbescherming al decennialang een prominente plek heeft gekregen. Onder meer ook om broedende zeeschildpadden te redden.

Bonaire is 40 km lang en 5 tot 12 km breed. Het eiland is van oorsprong vulkanisch. En werd zo’n 100 miljoen jaar geleden omhoog gedrukt. In het noordwesten zijn zoutpannen te zien. Gedurende de eeuwen, met name tijdens de diverse IJstijden is de zeespiegel vaak gestegen en gedaald. Het water verdroogde, waardoor het zout achter bleef.

Bonaire wordt een vrijbuiterseiland, een plek voor ontsnapte slaven en veroordeelden.

Wetenschappers hebben kunnen achterhalen dat de eerste bewoners vanaf Venezuela het eiland bereikten. Rotstekeningen in de buurt van het dorp Onima tonen aan dat de Caquetío-indianen (ook wel bekend als Arawak-indianen) hier rond het jaar 1000 zijn gearriveerd. Waarschijnlijk zetten de Spanjaarden Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci in 1499 als eerste Europeanen voet aan wal.

De Spanjaarden zoeken naar goud, maar vinden niets. Door de droogte is ook de landbouw onmogelijk. De Spanjaarden noemen Aruba, Bonaire en Curaçao 'Islas Inútiles' oftewel 'nutteloze eilanden'. Veeteelt is een laatste redmiddel, de huidige ezels en geiten zijn dan ook nazaten van de hier uitgezette dieren. De indianen worden afgevoerd naar Hispaniola om als slaven op de plantages te werken.

Bonaire wordt een vrijbuiterseiland, een veilige plek voor ontsnapte slaven en veroordeelden. Die zich met name in Rincon vestigen. Het blijft lang stil, totdat Nederland in 1633 het eiland op Spanje verovert. Wouter van Twiller, gouverneur van de nieuwe Nederlanden laat slaven uit Suriname over komen om onder meer zout te winnen in de meertjes op Bonaire.

Het Pekelmeer met enkele zoutheuvels.
Tom Jenkins
De slavenhutjes bij de zoutpannen zijn nu nog stille getuigen. In 1863 wordt de slavernij afgeschaft. Tot twee keer toe verovert Groot- Brittannië het eiland. Ook al worden de eilanden in 1816 definitief aan Nederland toegewezen, het is reden voor Nederland om Fort Oranje in Kralendijk te bouwen.

Tegenwoordig behoort Bonaire tot de Nederlandse Antillen. Het eiland heeft bij de vakantiegangers een geheel eigen status. En wordt zelfs gezien als een van de mooiste eilanden in de Cariben. Het is een ideaal vakantie-eiland voor zon- en natuurliefhebbers. Waar de natuur zich goed heeft ontwikkeld. Op het land leven 282 soorten vogels, het meeste van alle Nederlandse Antillen en ook Aruba en Curaçao. Met enkele bijzondere soorten. Al komen steeds meer toeristen met name om een kijkje onder water te nemen.

Door de droogte op het eiland, stroomt er opvallend weinig water van het land de zee in. En vervuilt dus de zee niet met zand of afval. Hierdoor is het zicht onder water bijna altijd erg goed. En kun je de rijkdom onder water goed zien. De onderwaterwereld van Bonaire telt meer dan 80 soorten harde en zachte koralen. Uit recente studies blijkt dat Bonaire minimaal 355 soorten vis telt. Hierdoor heeft het eiland de grootste soortenrijkdom van de gehele Cariben. En de vissen zijn hier, door de lange bescherming, gewend aan kijkers in kleurrijk badgoed die vreemde brillen dragen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Bonaire: een Droomplek.

Zon, zee en strand. Maar ook een ideale plek om te snorkelen en te duiken, tot rust te komen en lekker verse vis te eten. Een eiland dat zeer tot de verbeelding spreekt. Keer op keer.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De onderwaterwereld wordt hier steeds beter beschermd, wat te merken is.
  2. De Caraïbische sfeer, het uitzicht en het klimaat.
  3. Washington Slagbaai Nationaal Park biedt een bijzonder landschap.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bonaire - Cariben in optima forma

Bonaire - Cariben in optima forma

Ontdek de 26 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de ruige kant van het eiland. Beleef de geboorte van koraal. Trouw op een verlaten strand. En duik in het slavenverleden.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.