Bonaire - Cariben in optima forma

Beschermd & Onderzoek

De natuurbescherming op Bonaire kent een lang verleden. Hieronder de problemen die het eiland kent, maar ook hoe deze worden aangepakt.

Bonaire Marine Park

Dit park omsluit bijna heel Bonaire. Het natuurbeleid in Bonaire is een voorbeeld voor veel andere gebieden. De Amerikaanse duikpionier Don Stewart opent hier al in 1962 een duikschool. Wereldwijd staat hij bekend als de grote beschermer van de onderwaterwereld. Hij krijgt hulp van Carel Steensma; de directeur Zuidelijk Amerika bij de KLM. Steensma komt hier geregeld om te duiken en ziet de noodzaak om het te beschermen in. Samen ontwikkelen ze plannen om het Bonaire Marine Park in te stellen. Wat in 1979 ook daadwerkelijk gebeurt. Hiermee wordt bijna het hele kustgebied beschermd. Met strenge regels. Zo wordt het harpoenvissen verboden, net als het afbreken van koraal. Al snel maakt het eiland naam als duik- en snorkelbestemming.

Washington Slagbaai Nationaal Park

De noordkust van Bonaire, met verlaten strandjes en ruige rotsen.
Corno van den Berg

Dit park werd in 1969 ingesteld om het droge rotslandschap in het noorden van Bonaire te beschermen. Waarmee dit het eerste nationaal park op de Cariben was. En het een essentiële rol speelde in de natuurbescherming van dit deel van de wereld. Het droge rotslandschap is uniek voor de Cariben en is ontstaan door de wind vanuit Zuid-Amerika, waardoor het opvallend anders is dan bijvoorbeeld andere eilanden in de Cariben.

Zeeschildpadden

Een van de belangrijkste dieren in het water zijn de zeeschildpadden. Naast de bescherming van bijvoorbeeld stranden voor hun nesten wordt er tegenwoordig veel onderzoek naar het trekkersgedrag gedaan. Waaronder ook door de Sea Turtle Conservation Bonaire. Alleen op het eiland Klein Bonaire leggen twee soorten zeeschildpadden eieren, maar niet in grote nummers. Inmiddels zijn ook op Bonaire diverse afgelegen stranden weer in ere hersteld en wordt gehoopt dat de schildpadden deze ook gaan gebruiken voor het leggen van eieren. De riffen rond zowel Bonaire als Klein Bonaire zijn een belangrijke plek voor voedsel voor deze dieren.

Koraalverbleking

Een papegaaivis zwemt voorbij op Bonaire.
Corno van den Berg

Bonaire heeft de twijfelachtige eer het gebied te zijn waar voor het eerst 'coral bleaching' werd geconstateerd. Dat was in de periode van juni 1979 tot februari 1980. Deze ontdekking werd aan de noordoost zijde van het eiland gedaan, langs de kust op een diepte tussen 10 en 40 meter. Toen wetenschappers verder op de wereld gingen kijken werd dit desastreuze proces ook bijvoorbeeld op het Great Barrier Reef gezien.

Mede daarom krijgt het koraal de laatste decennia extra aandacht. Vooral na het warmer worden van het water, wat het bleken van koraal tot gevolg kan hebben. Waardoor het koraal massaal afsterft. Veel wetenschappers proberen de precieze relatie tussen klimaatverandering en het afsterven van het koraal te achter halen. En met oplossingen te komen.

Koraal bestaat feitelijk uit miljoenen koraaldiertjes, of poliepen. Zij leven in een skelet van kalk en eten vooral plankton. De diertjes pakken het plankton met hun tentakels. De koraalpoliepen hebben en zeer innige relatie met eencellige kalkwieren, die als het ware bij hun inwonen. Deze planten halen, met behulp van fotosynthese, kalk uit het water, waardoor het skelet van de poliep kan groeien. Als wederdienst kan het zeewier veilig leven.

Als een poliep dood gaat vormt dat de basis voor andere poliepen. En zo ontstaat door de eeuwen heen een koraalrif. Omdat de zon voor de fotosynthese belangrijk is groeit het koraal omhoog. Door het gewicht van het rif zakt de zeebodem langzaam in, waardoor het koraal kan blijven groeien en ook onder de zeespiegel blijft. Op Bonaire zijn alle vormen van koraal te zien. Zowel koraal dat al duizenden jaren bestaat als nieuw koraal dat zich net begint te ontwikkelen.

Meer info:

Duurzaamheid

Daarnaast helpen talloze organisaties met het behoud van de bijzondere flora en fauna op en rond het eiland. Waaronder het Wereld Natuur Fonds, dat meehelpt met het maken van duurzame plannen voor bijvoorbeeld het toerisme.

Meer info:

Ezels

De ezels die hier door de Spanjaarden werden geïntroduceerd liepen los op het eiland. Niemand zorgde voor de dieren, die werden losgelaten nadat machines hun werk over namen. De ezels werden slachtoffer van het verkeer, maar ook mishandeling komt nog soms voor. In 1993 richtte de Hilversumse Marina Melis de stichting Donkeys Help op. In 1999 opende ze de Donkey Sanctuary in Lima. Niet zonder enige discussie, want veel natuurliefhebbers hebben liever dat deze door de mens ingevoerde dieren helemaal van het eiland verdwijnen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Bonaire: een Droomplek.

Zon, zee en strand. Maar ook een ideale plek om te snorkelen en te duiken, tot rust te komen en lekker verse vis te eten. Een eiland dat zeer tot de verbeelding spreekt. Keer op keer.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De onderwaterwereld wordt hier steeds beter beschermd, wat te merken is.
  2. De Caraïbische sfeer, het uitzicht en het klimaat.
  3. Washington Slagbaai Nationaal Park biedt een bijzonder landschap.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bonaire - Cariben in optima forma

Bonaire - Cariben in optima forma

Ontdek de 26 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de ruige kant van het eiland. Beleef de geboorte van koraal. Trouw op een verlaten strand. En duik in het slavenverleden.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.