Sint Maarten - Caribische mix van Nederland en Frankrijk

Achtergronden

De geschiedenis van Sint Maarten is erg rumoerig. Indianen uit Zuid-Amerika kwamen hier het eerst met een boot. Gevolgd door o.a. Nederlanders, Engelsen en Fransen.

Sint Maarten is een eiland dat een status aparte heeft. En waar Nederland grenst aan Frankrijk. Een Caribisch eiland vol zon, zee en strand. Met een Nederlands slavenverleden, al overheerst nu een relaxte sfeer op het eiland.

Sint Maarten (de Fransen noemen het Saint Martin) heeft al lange tijd een aantrekkingskracht gehad bij zonzoekers. Hier schijnt de zon (bijna) 365 dagen, is het felblauwe zeewater lekker warm, in een decor van glooiende heuvels. Vroeger was het eiland erg geliefd om iets heel anders. Nederlanders kregen bijvoorbeeld interesse in het eiland vanwege het zeezout. De vele lagunes op het eiland zitten ook nu nog vol zout.

In de 14e eeuw arriveerden hier de Carib-indianen.

Archeologen hebben achterhaeilaald dat dit eiland al sinds 4000 v. Chr is bewoond. Al is onduidelijk door welk volk. Het eerste bekende volk op het eiland zijn de Arowak-indianen, die hier rond 800 na Chr. leefden. In de 14e eeuw arriveerden hier de Carib-indianen. Zij kwamen, net als de Arawak, waarschijnlijk uit het noorden van Venezuela. Zij waren opvallend wreed en deden mogelijk aan kannibalisme. Zij noemden het eiland Soualiga, wat Zouteiland betekent.

Volgens de legende werd het eiland op 11 november 1493 ontdekt door Christoffel Columbus, maar aan land kwam hij niet. Hij zou er langs zijn gevaren. De Spanjaarden lieten het eiland aanvankelijk met rust. Rond 1630 vestigden Fransen en Nederlanders zich er, vooral vanwege het voorradige zout. Zij maakten afspraken over gebruik van het zout, dat destijds belangrijker was dan goud. Beiden werden door de Spanjaarden verdreven. Waarna de Nederlanders bijvoorbeeld verder reisden naar Curaçao.

Een straattentje op Sint-Maarten.
Corno van den Berg
In 1644 gaven de Spanjaarden hun rechten op na internationale druk. Op 23 maart 1648 tekenden Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een overeenkomst, dat bekend staat als het Verdrag van Concordia. Hierbij werd het eiland officieel gedeeld, althans tweederde voor de Fransen en een derde deel voor Nederland. Maar dit was slechts op papier. De overeenkomst werd pas vanaf 1817 nageleefd; het eiland was toen al minimaal 16 keer van eigenaar verwisseld.

Sint Maarten kent, bijvoorbeeld net als Bonaire, een zwarte bladzijde. De Nederlanders introduceerden slavernij op het eiland. Uit Afrika werden slaven ingevoerd. Na veel ophef over de omstandigheden waarin de slaven moesten leven en werken, werd in 1848 in het Franse deel de slavernij afgeschaft. In het Nederlandse deel was dit pas in 1863. De slaven moesten hier zout en suiker winnen, en op kleine schaal ook cacao, katoen en koffie. Van dit verleden is weinig van over, ook de suikerrietplantages zijn weg.

Sint Maarten was verder niet echt ontgonnen. De uit St. Croix afkomstige Erik Lawaetz kocht rond 1960 een stuk land van de lokale burgemeester. De 'lowlands' was een totaal oninteressant stuk moeras. Snel daarna lieten beroemde film- en muzieksterren als Alain Delon en Harry Belafonte hier een villa bouwen. Waardoor het toerisme snel op gang kwam. Het wordt dan ook 'Our Hollywood' genoemd door de lokale bewoners.

Sint Maarten behoort nu nog tot de Nederlandse Antillen, maar zal binnenkort een eigen land in het Koninkrijk der Nederlanden worden. Wanneer precies is nog niet bekend. Het Franse deel heeft zelfbestuur en is sinds 2007 een overzeese gemeenschap van Frankrijk. Het eiland is vernoemd naar de heilige Maarten van Tours, die vaak Sint Maarten werd genoemd. Hij leefde van 316 tot 397 na Chr. en was bisschop van de Franse stad Tours. Hij was een belangrijke grondlegger van het katholieke christendom in Gallië. Ook de feestdag Sint Maarten op 11 november is naar hem vernoemd.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Sint Maarten - Caribische mix van Nederland en Frankrijk

Sint Maarten - Caribische mix van Nederland en Frankrijk

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Verken het warme water van Sint Maarten: zwemmend, snorkelend, kajakkend of duikend. Hang aan een touw in de weelderige bossen en eet verse vis.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.